Gemeente Gouda


04.181 gouda neemt deel aan Stichting Regres Bouwfraude

datum: 25 augustus 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Judith Mulder
telefoon: 0182 - 588393

gouda neemt deel aan Stichting Regres Bouwfraude

De gemeente Gouda gaat deelnemen aan de Stichting Regres Bouwfraude. Deze stichting behartigt de belangen van gemeenten naar aanleiding van de bouwfraude die aan het licht kwam bij de parlementaire enquête Bouwnijverheid. De stichting zet zich in ten behoeve van regres - recht op schadevergoeding of terugbetaling - en verhaal van schade en kosten als gevolg van de bouwfraude.
Er bleek sprake van voorafspraken die mogelijk ook de gemeente Gouda hebben benadeeld. Recent zijn door bouwbedrijven nog meer schaduwboekhoudingen overgelegd aan de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMA). Er bestaat de mogelijkheid dat ook Gouda hierin wordt genoemd. Deelname aan de stichting kost circa 4.000,--.

De stichting is in 2003 opgericht door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en er nemen circa zeventig gemeenten in deel. Namens de stichting lopen er sinds begin 2004 twee civielrechtelijke proefprocedures. Deze proefprocessen dienen om meer duidelijkheid te scheppen over de verhaalsmogelijkheden voor de gemeenten.

parlementaire enquête

Het openbaar maken van de schaduwboekhouding van bouwbedrijf Koop Tjuchem door een voormalig directeur heeft geleid tot een parlementaire enquête naar mogelijke malversaties in de bouw. Op 12 november 2002 heeft de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid haar eindrapport De bouw uit de schaduw uitgebracht. Met behulp van de schaduwadministraties heeft de commissie een systeem van illegale afspraken in vooroverleggen kunnen blootleggen. Het betreft afspraken over marktverdeling, prijszetting en het noteren van onderlinge vergoedingen. Hierdoor zijn opdrachtgevers, waaronder overheden, benadeeld.

procedure deelname

Het besluit tot deelname van een gemeente aan de stichting wordt op grond van de Gemeentewet voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze kan zijn wensen en bedenkingen kenbaar maken. Vervolgens is goedkeuring van Gedeputeerde Staten vereist.


- einde bericht -