Gemeente Hoogeveen

24 augustus 2004
Nieuw bestuur openbaar onderwijs presenteert zich aan personeel Het nieuwe schoolbestuur van het openbaar primair onderwijs presenteert zich op woensdag 25 augustus aan het onderwijs en onderwijsondersteunend personeel in Hoogeveen. De presentatie begint om 14.30 u urinrestaurantSchoonhovenbijHollandscheveld.Alle leerlingen van de openbare basisscholen krijgen die dag een rugzak om te vieren dat het nieuwe bestuur rond is.
Eigen schoolbestuur
Tot 1 augustus vormde de gemeente het bestuur van de Hoogeveense basisscholen. In de oude situatie had de gemeente twee rollen met â soms â verschillende, tegenstrijdige belangen. Als behartiger van het algemene belang nam het gemeentebestuur beslissingen over het onderwijs en als schoolbestuur moest zij opkomen voor de belangen van de openbare scholen.
Nu de openbare basisscholen een eigen onafhankelijk bestuur hebben kunnen ze beter opkomen voor hun belangen.

Het nieuwe schoolbestuur bestaat uit zeven mensen, onder wie twee ouders. Door ouders in het bestuur te benoemen, wordt de betrokkenheid van de ouders bij het onderwijs vergroot.

Bestuurlijk samengaan

De school voor speciaal basisonderwijs, De Kameleon, valt sinds 1 augustus ook onder het nieuwe bestuur. In november 2003 ondertekenden alle openbare scholen en De Kameleon een intentieverklaring waarin de gemeenschappelijke basis voor het bestuurlijk samengaan is opgenomen. Het bestuurlijk samengaan zorgt voor:

* Versterking van de organisatie openbaar primair onderwijs in Hoogeveen.

* Versterking van de samenwerking tussen de openbare basisscholen en de speciale basisschool.

* Verbreding van het onderwijsaanbod.

De volgende scholen vallen onder het nieuwe bestuur:
* Apollo in Hoogeveen

* De Driesprong in Nieuwlande

* Het Hoeltien, Hollandscheveld, Elim en Tiendeveen
* De Kameleon in Hoogeveen

* ât Kienholt/Posthoorn in Hoogeveen en Pesse
* Het Rastholt in Hoogeveen

* De Schuthoek in Hoogeveen

* Het Spectrum in Hoogeveen

* De Zandloper in Stuifzand

---

Afzender: College van B&W en de woningcorporaties Domesta en Woonconcept

Weinig 'scheefwoners' in Hoogeveen

Hoogeveen heeft weinig mensen die te goedkoop of te duur wonen in verhouding tot hun inkomen. Dit blijkt uit een analyse die gebaseerd is op de uitkomsten van het Woningbehoefteonderzoek (WBO) van het ministerie van VROM. De gegevens en conclusies zullen onder meer worden gebruikt voor het maken van het Woonplan voor de gemeente Hoogeveen. De woningcorporaties Domesta en Woonconcept gebruiken de analyse onder meer voor hun woningvoorraadbeheer.

Weinig scheefheid

Scheef wonen komt in Hoogeveen naar verhouding weinig voor. Slechts één procent van de Hoogeveners met een bescheiden inkomen woont in een te dure woning. In Nederland woont maar liefst 6% van de lager betaalden te duur. Naast deze âdure scheefheidâ zien we ook een fors verschil in âgoedkope scheefheidâ: mensen die in verhouding tot hun inkomen juist te goedkoop wonen. Van de goedkope woningvoorraad in Hoogeveen wordt 27% bewoond door mensen die meer voor een woning zouden kunnen betalen. Voor heel Nederland ligt dit percentage op 46%.

Hoe jonger, hoe meer verhuisplannen

Eén op de vier Hoogeveense huishoudens heeft een verhuiswens. En: hoe ouder mensen zijn, hoe minder willen ze verhuizen. Van de jongere huishoudens (beneden de 35 jaar) wil 76% verhuizen. Huishoudens in de leeftijd 35-64 jaar wonen meer naar wens. Slechts 16% heeft een verhuiswens. En van de 65-plussers wil slechts 10% een andere woning, bij voorkeur een seniorenwoning. De grote woningvraag die in de toekomst op basis van de vergrijzing wordt verwacht, komt dus nog niet naar voren uit de cijfers uit het WBO uit 2002.

Starters

Veel van de Hoogeveense woningzoekenden (40%) zijn starters, dus mensen die nog geen eigen woning hebben. Het merendeel wil echter niet op korte termijn een woning. Slechts 29% van de starters is als urgent te beschouwen en actief naar een woning op zoek. De meeste starters (71%) willen een huurwoning.

Aanbevelingen

Het onderzoek doet een aantal aanbevelingen voor de kortere en de langere termijn. Voor de kortere termijn moeten corporaties en gemeente meer aandacht geven aan de ontwikkeling van betaalbare huurwoningen voor starters. En op de wat langere termijn zal ingespeeld moeten worden op de groeiende groep senioren. Seniorenwoningen hebben als gunstig bijeffect dat ze de doorstroming bevorderen waardoor andere woningen vrijkomen.