Gemeente Heusden


Glasvezel op bedrijventerreinen zorgt voor betere dienstverlening Gemeente Heusden wil meedoen aan glasvezelproject Fastfiber 20-8-2004
Het college van Heusden stelt voor deel te nemen aan het glasvezelproject Fastfiber. Met dit project krijgen de bedrijven die liggen op de deelnemende bedrijventerrein de mogelijkheid aangesloten te worden op een glasvezelnetwerk. De voordelen van glasvezel zijn aanzienlijk. Zo is supersnel internet mogelijk, kan camerabewaking op afstand worden gerealiseerd en is videoconferencing mogelijk. Ook kan vertrouwelijke informatie via het openbare internet worden verstuurd. De gemeente Heusden ziet met name bedrijventerrein Groenewoud als geschikt proefgebied.

Het glasvezelproject is een initiatief van de werkgeversvereniging BZW, de provincie Noord-Brabant, de Kamer van Koophandel en de gemeente Tilburg. Doel van het project is om een breedband-infrastructuur (glasvezel) te realiseren op bestaande bedrijventerreinen. Bedrijventerrein Het Laar in Tilburg heeft onlangs als pilotproject gediend. Gezien het succes heeft gedeputeerde O. Hoes van de provincie Noord-Brabant aangegeven dat het belangrijk is om het project ook op andere bedrijventerreinen in de provincie te starten.

De gemeente Heusden is benaderd met de vraag of zij geĂŻnteresseerd is in deelname aan het project. Die interesse is er dus. Het grote voordeel voor bedrijven is dat het niveau van dienstverlening door de betere communicatiemogelijkheden van glasvezel aanzienlijk wordt verhoogd. Daarnaast opent de techniek allerlei mogelijkheden op het gebied van camerabewaking. Dit maakt het voor bedrijven aantrekkelijk zich te vestigen op zon bedrijventerrein. Ook voor de gemeente Heusden is dat aspect, met het oog op de werkgelegenheid, vanzelfsprekend van belang.

Gedeelde kosten
De kosten van het project worden in principe betaald door de deelnemende bedrijven. Deze sluiten contracten af met een bepaalde provider. De providers betalen vervolgens aan de exploitant van het netwerk. De overige kosten betreffen voornamelijk het projectmanagement. Het college stelt voor deze kosten, 15.000, te delen met het bedrijfsleven. Alleen als er genoeg draagvlak is bij het bedrijfsleven, zal het project daadwerkelijk doorgang vinden. Op basis van ervaringen elders is Fastfiber in staat van te voren een inschatting te maken van het te verwachten draagvlak. Dit gebeurt op basis van de samenstelling van het soort bedrijven op een bepaald bedrijventerrein. De gemeente Heusden zal Fastfiber laten weten dat ze graag wil deelnemen aan het project. Gezien het grote aantal bedrijven dat op Groenewoud gevestigd is, denkt het college in eerste instantie aan dit bedrijventerrein als proefgebied. Vanaf die locatie is het bovendien relatief eenvoudig verbindingen te maken met de bedrijventerreinen Meeuwaert en Nieuwkuijk-noord. In september zal duidelijk worden welke tien locaties in Noord-Brabant daadwerkelijk mogen deelnemen aan Fastfiber.

Het Fastfiber-project sluit goed aan bij de digitale ambities en uitstraling van de gemeente Heusden. Overigens wordt onderzocht of het haalbaar is om het nieuwe bedrijvenpark Het Hoog tevens van glasvezel te voorzien. Dit onderzoek staat volledig los van het Fastfiber-project.