(semi-) OVERHEID discrimineert bij personeelswerving
Meldpunt discriminatie vraagt onderzoek Openbaar MinisterieROTTERDAM, 20040819 -- Het Meldpunt Discriminatie Nederlanders (MDN) heeft het Openbaar Ministerie te Rotterdam en Amsterdam gevraagd om op te treden tegen wervingsbureaus en (overheids)instellingen die discrimineren bij hun wervingsbeleid. De Amsterdamse zorginstelling Fontis zoekt personeel via een wervingsbureau met de tekst 'met een Turkse of Marokkaanse achtergrond' en een overheidsinstelling in het Oosten van Nederland gebruikt de tekst 'op zoek naar ALLOCHTONE kandidaten' via twee wervingsbureaus. Volgens het meldpunt verschuilen de instellingen zich achter wervingsbureaus om discriminerend personeelsbeleid te voeren. Er is geen sprake van gelijke kansen voor Nederlandse sollicitanten, omdat discriminerende eisen worden gesteld zonder duidelijke aanleiding.
Het MDN heeft geconstateerd dat de betreffende overheidsinstelling zich verschuilt achter twee wervingsbureau's om zo discriminerend wervingsbeleid te kunnen voeren voor een vacature, waarop alleen allochtonen kunnen reageren. Bij wervingsbureau Gobler adverteerde op de vacaturesite Jobbingmall met de tekt 'Voor een overheidsinstantie, in het Oosten van het land, zijn we per direct op zoek naar ALLOCHTONE kandidaten voor de functie van Teamsecretaresse.' Het Meldpunt Discriminatie Nederlanders stelt dat deze manier van personeelwerving discriminerend is. Het bureau Gobler meldde dat al eerder was geklaagd over deze advertentie.
Het MDN ging op zoek naar de achtergrond. Het bleek dat deze vacature weer in opdracht is van een ander bureau, te weten: Werving, Selectie & Organisatie Verhaar Eeuwijk. Deze adverteert op de webstek met specifieke opdrachten met betrekking tot allochtonen en een "grote opdracht van een overheidsinstantie om allochtone kandidaten voor te dragen tijdens de interne sollicitatieprocedure."
Opdrachten met specifieke zoekopdrachten naar etniciteit is volgens ons meldpunt is strijd met de wet. De werkwijze van het bureau Verhaar Eeuwijk moet volgens het Meldpunt Discriminatie Nederlanders worden onderzocht door het Openbaar Ministerie te Rotterdam. Ook om te bekijken welke overheidsinstanties gebruik maken van deze discriminerende methodes.
Bovendien is gebleken dat de Amsterdamse zorginstelling Fontis via het wervingsbureau 'Kleur in t werk' medewerkers werft met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Dit staat letterlijk bij de vacature vermeld op hun webstek.
Volgens het meldpunt is dit pas het topje van de ijsberg. Terwijl het nog altijd ondenkbaar is om in een vacature mensen met een niet-Nederlandse achtergrond uit te sluiten, mag het opvallend genoeg andersom blijkbaar wel.
Het Meldpunt Discriminatie Nederlanders is een initiatief van de politieke vereniging Nieuw Rechts. Eerder heeft het MDN gezorgd dat Tempo-Team een vacature heeft verwijderd, waarbij Nederlanders werden uitgesloten van sollicitatie. Ook heeft LIDL maatregelen genomen tegen een medewerker die een Nederlandse klant vertelde: "Je winkelt in een buitenlandse wijk en buitenlanders hebben de macht."
Ingezonden persbericht