Vredessite 'de nieuwe oorlog'


IKV: internationale EU-monitors vereist in Zuid-Ossetië (Georgië)

Inmiddels vele slachtoffers in het conflict in Zuid-Ossetië

Persbericht IKV
Den Haag, 18 augustus 2004 - Het conflict in Zuid-Ossetië heeft inmiddels minstens 140 slachtoffers geëist en is uitgelopen op een daadwerkelijke oorlog. Dit vertellen bronnen in Zuid-Ossetië aan IKV-medewerker Jitske Hoogenboom, die momenteel in de zuidelijke Kaukasus verblijft en aan medewerkers van hCa-Tbilisi, de partnerorganisatie van het IKV in Georgië. Het IKV roept op tot een onmiddellijke komst van internationale EU-monitors, om de situatie in ogenschouw te nemen, waarna actie moet worden ondernomen tegen het oplaaiende geweld. Rusland moet met klem worden gemaand zich niet te scharen achter de autoritaire leider Kokoity van Zuid-Ossetië en zich niet in het conflict Zuid-Ossetië/Georgië te mengen en president Saakasjvili van Georgië moet worden gemaand niet overhaast te werk te gaan in Zuid-Ossetië.
Sinds zijn aantreden in november 2003 is president Michael Saakashvili van Georgië voortvarend aan de slag gegaan om problemen als corruptie en separatisme te bestrijden. Saakashvilis grootste triomf is dat Aslan Abashidze, autoritair leider in de autonome deelrepubliek Adzjarië, na demonstraties en druk van de Georgische regering is vertrokken en dat Adzjarië weer onder centraal gezag staat. Meteen na het succes in Adzjarië, kondigde Saakashvili aan dat de separatistische regios Zuid- Ossetië en Abchazië ook gauw terug zullen keren in de Georgische moederschoot. Saakashvili eigen, plakte hij er meteen een termijn aan vast: binnen een jaar zal de territoriale eenheid van Georgië weer hersteld zijn. Deze voortvarende aanpak lijkt nu in Zuid-Ossetië geheel uit de hand te lopen: de separatisten in Zuid-Ossetië lijken niet te willen wijken; Rusland steunt hen daarbij en de rest van de Zuid-Ossetische bevolking wordt met het toenemende geweld nationalistischer. Het vredesleger (in Zuid-Ossetië is een peace keeping force actief die bestaat uit Georgiërs, Zuid-Ossetiërs en Russen) dat in Zuid-Ossetië gelegerd is, is verworden tot een oorlogsleger: Russen vechten aan de zijde van Zuid-Ossetiërs tegen de Georgiërs.
De medewerkers van hCa-Tbilisi hebben dagelijks contact met inwoners van Zuid-Ossetië. In de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali is het overdag rustig. s Nachts wordt er echter hevig geschoten. In de Georgische dorpen in Zuid-Ossetië wordt s nachts ook gebombardeerd. Een onafhankelijke journaliste met zowel Georgische als Ossetische achtergrond zag recentelijk in deze dorpen de doden op straat liggen. Zij spreekt van minimaal 60 dodelijke slachtoffers aan de Georgische kant en 80 dodelijke slachtoffers aan de Zuid-Ossetische/Russische kant. Volgens haar zijn er minimaal 100 gewonden, waarvan 10 in levensgevaar verkeren. Onder de slachtoffers bevinden zich behalve soldaten van het vredesleger ook burgers. Er wordt melding gemaakt van Russische huurlingen die in Zuid-Ossetië actief zijn. Ook wordt er melding gemaakt van Zuid-Ossetiërs die aan de Georgische kant vechten, moe geworden van het harde leven onder het dictatoriale regime.
De Georgische overheid doet er alles aan om berichten over slachtoffers tegen te spreken. In dagelijkse briefings van het ministerie van Informatie wordt met geen woord gerept over dodelijke slachtoffers. Zo hoopt de regering het conflict in de kiem te smoren. Echter, het conflict is al helemaal uit de hand gelopen en er lijkt nu daadwerkelijk sprake van een oorlog. Het IKV roept op tot een onmiddellijke monitoringmissie geleid door de EU om zicht te krijgen op de daadwerkelijke situatie in Zuid- Ossetië. Rusland moet met klem worden gemaand zich niet te mengen in de interne politiek van Georgië en president Saakashvili van Georgië moet worden gemaand niet overhaast te werk te gaan in Zuid-Ossetië en een veel voorzichtigere en breed gedragen tactiek toe te passen om een duurzame oplossing te vinden voor het conflict.
Jitske Hoogenboom, IKV medewerker Kaukasus, zal nog tot aanstaande zaterdagmorgen in de zuidelijke Kaukasus verblijven. Om 13.00 uur s middags zal zij in Nederland landen. Zij is zowel in de Kaukasus als in Nederland bereikbaar op haar mobiele nummer: 06 462 35 816. Ook kunt u contact opnemen met Miriam Struyck, politiek medewerker van het IKV: 06 51498293.
Voor actuele informatie, achtergrondinformatie over de situatie op de Kaukasus en info over het werk van het IKV in de Kaukasus kunt u kijken op www.ikv.nl .

---

IKV
Afdeling communicatie en publiciteit
Helma Maas: 06 40598976, email: hmaas@ikv.nl Juul Muller: 06 24787919, email: jmuller@ikv.nl


_____