Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

19 augustus 2004

EU rapport pleidooi voor stevig klimaatbeleid

Stevig klimaatbeleid is noodzakelijk om Europa te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat zegt staatssecretaris Van Geel in een eerste reactie op de klimaatstudie van het Europees Milieuagentschap, die vandaag is gepubliceerd. Europa wordt bedreigd met frequentere en extremere overstromingen en hittegolven.

Het Europees Milieu Agentschap stelt in haar nieuwe rapport 'Impacts of Europe's Changing Climate' dat de gevolgen van klimaatverandering nu al merkbaar zijn in Europa. Het verwacht bovendien dat de gevolgen groter worden als de gemiddelde temperatuur op aarde toeneemt. Dat betekent dat Europa en daarmee ook Nederland rekening moet houden met extremere en frequentere overstromingen en hittegolven.

De aanhoudende hitte eiste vorige zomer in Europa 20.000 doden. Daarnaast viel de oogst in Zuid Europa door de extreme hitte 30% lager uit dan normaal en zijn de Alpengletsjers in 2003 met 10% afgenomen. Staatssecretaris Van Geel: 'Hoeveel meer bewijzen hebben we nog nodig om te beseffen dat de klimaatverandering een alarmerende trend is geworden. Om de gevolgen tegen te gaan, moeten we stevige maatregelen nemen.'

Inmiddels is algemeen aanvaard dat klimaatverandering het gevolg is van de uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteiten zoals energieopwekking, mobiliteit, industriële- en landbouwproductie. Wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) bevestigen dit.

Kyoto-protocol

Om de klimaatverandering tegen te gaan, moet de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk worden teruggebracht. De afspraken uit het Kyoto-protocol zijn een eerste stap om de klimaatverandering te stoppen. Het protocol verplicht Europa de emissies van broeikasgassen tussen 2008 en 2012 met 8% te verminderen ten opzichte van 1990. Daarna zouden de broeikasgasemissies nog verder moeten worden teruggebracht.

Het CPB en het RIVM hebben onderzocht wat een reductie van 30% in 2020 de industrielanden zou kosten. Het blijkt dat de kosten van deze reductie beperkt blijven als de geïndustrialiseerde landen en de nieuwe economieën samenwerken door bijvoorbeeld een wereldwijd systeem van emissiehandel op te zetten. De kosten van deze forse reductie van 30 procent zouden beperkt blijven tot 0,3 tot 0,6 procent van het bruto nationaal product.

Buenos Aires

De Europese ministers van Milieu hebben tijdens de informele milieuraad in Maastricht deze zomer aangegeven dat de sleutel voor effectief klimaatbeleid en Europese economische groei ligt in het efficiënter omgaan met grondstoffen en energie. Europa blijkt inmiddels voorop te lopen als het gaat om efficiënte productiemethoden. Dit levert niet alleen een financieel voordeel op, maar zorgt ook voor minder uitstoot van afval en broeikasgassen. Nederland wil dat Europa hiermee in december een voorbeeld stelt tijdens de VN-klimaatconferentie in Buenos Aires.

Meer informatie:

Het rapport is te downloaden vanaf de website van het Europees Milieu Agentschap: http://reports.eea.eu.int/climate_report_2_2004/en

Het RIVM heeft meegeholpen bij dit rapport. Kijk voor achtergrondinformatie op hun website: http://www.rivm.nl/persberichten/2004/effectenklimaatverandering.jsp

Dossier Klimaatverandering (achtergrondinformatie over klimaatverandering)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18330 )