Unilever NV

18-8-2004

Unilever Nederland bundelt activiteiten werkmaatschappijen

Rotterdam, 18 augustus. - Unilever Nederland heeft het voornemen in het tweede kwartaal van volgend jaar een nieuwe 'Unilever Nederland werkmaatschappij' te vormen. De drie bestaande
consumentenwerkmaatschappijen zullen daarin opgaan. Het voornemen is de nieuwe organisatie te vestigen in het pand 'De Brug', dat op dit moment in Rotterdam wordt gebouwd. Hiermee geeft Unilever Nederland invulling aan het streven om wereldwijd tot de vorming van één werkmaatschappij per land te komen, teneinde schaalvoordelen en een simpelere en efficiëntere organisatiestructuur te realiseren. De betrokken medewerkers, ondernemingsraden en vakbonden zijn inmiddels ingelicht.
Op dit moment is nog niet bekend wat de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Dit betekent dat vanaf volgend jaar - naast de activiteiten van Unilever Bestfoods Nederland - ook de werkzaamheden van de andere twee huidige werkmaatschappijen, Lever Fabergé in Bodegraven en de IgloMora Groep in Den Bosch, vanuit Rotterdam worden uitgevoerd. Op dit moment werken op de kantoren van de drie werkmaatschappijen 800 werknemers.

Op 28 juli maakte Unilever bekend overal ter wereld haar organisatie verder te willen vereenvoudigen om in de toekomst besluiten sneller te kunnen nemen en slagvaardiger in de markt te zijn. Verder wil Unilever schaalvoordelen behalen binnen alle disciplines die de onderneming in haar kernactiviteiten ondersteunen.

Hoofdlijnen uit de bekend gemaakte plannen zijn:
- Het overgaan op een eenvoudiger structuur door alle bestaande werkmaatschappijen te integreren in één werkmaatschappij per land met 'één gezicht' naar de markt. Deze maatschappijen zullen worden ondersteund door regionale 'shared services' en gemeenschappelijke Unilever-processen voor Financiën, HR, IT en andere ondersteunende processen.

- De focus blijft gericht op Huishoudelijke & Persoonlijke Verzorging, Voedingsmiddelen,
IJs & Diepvriesproducten en Foodsolutions door middel van 'business units' die aan business-groepen blijven rapporteren. Elke 'business unit' houdt op lokaal niveau een eigen winst-en-verlies-rekening en eigen teams voor marketing en relatiebeheer.

- Unilevers internationale ondernemings- en divisiestructuur wordt verder vereenvoudigd om ervoor te zorgen dat Unilevers strategische koers en de toewijzing van middelen op consistente wijze worden gemanaged.

- Door besparingen dienen meer middelen voor groei te worden gegenereerd, zodat Unilevers merken alle ruimte kunnen krijgen om zich te ontwikkelen.

De komende tijd buigen verschillende projectteams zich over de uitwerking van het voorgenomen besluit tot de vorming van de nieuwe Unilever Nederland werkmaatschappij. Zo wordt een blauwdruk van de nieuwe organisatie ontwikkeld en dient met de vakbonden over een sociaal plan te worden onderhandeld.
Op 1 oktober zal de nieuwe organisatiestructuur zijn afgerond, waarna een start wordt gemaakt met de benoeming van medewerkers in hun nieuwe functie. Uiterlijk 1 december van dit jaar moet voor alle betrokken medewerkers duidelijk zijn waar men aan toe is.

De aangekondigde herstructurering heeft geen directe gevolgen voor de fabrieken van Unilever in Nederland en voor Unilever Research & Development in Vlaardingen.