Universiteit Twente

Europa bundelt krachten op het gebied van de nanotechnologie

De Universiteit Twente heeft een aanzienlijke subsidie van de Europese Unie ontvangen om het internationale samenwerkingsprogramma 'Frontiers' te op te zetten. Het Frontiers programma is erop gericht instituten werkzaam op het grensvlak van nanotechnologie en biowetenschappen te integreren binnen Europa. Door de krachten op deze deelgebieden te bundelen verbeterd de concurentie positie van Europa ten opzichte van de Verenigde Staten en Japan. In dit unieke samenwerkingsverband zijn twaalf topinstituten uit Europa verenigd, waaronder de Universiteit van Aarhus, de Universiteit van Cambridge, het Max Planck instituut uit Duitsland en de Nano Science Group uit Toulouse. Frontiers wordt geleid door het onderzoeksinstituut MESA+ aan de Universiteit Twente. Op 23 augustus komen alle partners van dit nieuwe consortium voor het eerst bijeen om concreet vorm te geven aan het netwerk.
De Europese Unie signaleerde in 2000 al dat de wetenschappelijke en technologische prestaties van het Europese onderzoek achter dreigde te blijven bij de ontwikkelingen in de VS en Japan. In 2002 werd er daarom in Lissabon het besluit genomen om van Europa de meest concurrerende kenniseconomie ter wereld te maken in 2010. Met behulp van Europese subsidies zijn er sindsdien diverse samenwerkingsprogramma's opgezet. Het netwerk Frontiers is een initiatief dat de fragmentatie van Europees onderzoek actief moet gaan bestrijden door de beschikbare kennis en ervaring in Europa op het gebied van nanotechnologie en biowetenschappen te bundelen. Het onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente, dat reeds een nanotechnologie programma op nationaal niveau coördineert (NanoNed), gaat het internationale Frontiers programma leiden. Frontiers wordt ondersteund door de Europese Unie en legt de nadruk op nieuwe technologische toepassingen op het grensvlak van nanotechnologie en biowetenschappen. Het netwerk bestaat uit een selectie van twaalf van de beste onderzoeksgroepen in Europa en zal in totaal 192 onderzoekers op het gebied van nanotechnologie integreren. Frontiers moet het wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen in Europa een geheel nieuwe impuls geven. De samensmelting van de beschikbare onderzoeksmogelijkheden zal leiden tot de vorming van een zwaartepunt in Europa op het vlak van nanotechnologie gerelateerde biowetenschappen.
Het onderzoek op het gebied van de nanotechnologie is volop in ontwikkeling en zeer multidiciplinair. Dit vraagt dan ook om flexibele onderzoeksmogelijkheden op de diverse terreinen van de nanotechnologie. Frontiers zal daarop gericht een infrastructuur opzetten waardoor de Europese wetenschappers hun onderzoek gemakkelijker op elkaar kunnen afstemmen. Er zal echter op meer vlakken samengewerkt worden. Zo zullen de labfaciliteiten van de verschillende instituten wederzijds opengesteld worden. Ook op het gebied van onderwijs en opleiding van nieuwe onderzoekers zal Frontiers een centrale rol spelen door een uniek opleidingsprogramma op te zetten. Europa kampt namelijk nog steeds met het probleem dat er steeds minder nieuwe studenten zijn die voor een exacte studie kiezen. De samenwerking met en de afstemming op het bedrijfsleven is van groot strategisch belang en zal daarom binnen Frontiers veel aandacht krijgen. Ten slotte vormt actieve deelname aan de internationale discussie rondom ethiek bij het onderzoek naar nanotechnologie en de gevolgen daarvan voor de maatschappij een integraal onderdeel van het Frontiers werkplan.
Op 24 en 25 augustus organiseert de Universiteit Twente de kick-off conferentie van het Frontiers programma te Enschede. Voorafgaand aan deze bijeenkomst is er op 23 augustus een board meeting waarbij alle hoogleraren en vertegenwoordigers van de 12 Europese deelnemende instituten aanwezig zullen zijn. De pers is van harte welkom. manager van Frontiers.
Meer informatie:
·
Website Frontiers kick-off meeting :
www.mesaplus.utwente.nl/activities
·
Dr. Jan-Willem Weener, Program Manager Frontiers, 053-4892228 / 053-4895774, mailto:j.w.weener@utwente.nl
Onder nanotechnologie wordt verstaan: het kunnen werken op de schaal van atomen, moleculen en supramoleculaire, individueel adresseerbare structuren (van 1nm tot 100nm), om daarmee grotere complex-functionele structuren met een fundamenteel nieuwe moleculaire organisatie te kunnen maken. Met nanotechnologie wordt het mogelijk materialen en systemen te ontwikkelen, waarvan de componenten en structuren revolutionair nieuwe, fysische, chemische en biologische eigenschappen, verschijnselen en processen vertonen die samenhangen met de nano-afmetingen.

Laatst gewijzigd op 18-08-2004 © Universiteit Twente Printversie