Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis lanceert 2 nieuwe pakketten voor jongeren over eerste hulp en psychosociale hulp bij verkeersongevallen

Vandaag, dinsdag 17 augustus, lanceerde het Rode Kruis 2 nieuwe lespakketten over `jongeren en verkeer' voor het secundair onderwijs. Het eerste pakket, `De jonge hulpverlener in het verkeer', leert jongeren de basis om eerste hulp te bieden bij verkeersongevallen. Het tweede pakket, `Jongeval, jongeren voor jonge verkeersslachtoffers', moet jongeren bewuster maken van de psychosociale hulp die ze verkeersslachtoffers kunnen bieden.

De jonge hulpverlener in het verkeer

Het Rode Kruis wil dat ook jongeren de knepen van eerste hulp bij verkeersongevallen leren. België staat op de vierde plaats in de lijst van landen met het grootste aantal verkeersslachtoffers. Bovendien is eerste hulp verlenen niet zo moeilijk als je denkt en kan je zelfs met enkele eenvoudige handelingen al helpen. Via het pakket `De jonge hulpverlener in het verkeer' maken jongeren kennis met de vijf grote stappen die ze steeds als hulpverlener moeten zetten bij een ongeval: zorgen voor de veiligheid, nagaan of er een vermoeden is van een wervelletsel, bewustzijn en ademhaling vaststellen, gespecialiseerde hulp verwittigen en verdere eerste hulp bieden. De nadruk ligt op wat de jongeren zelf praktisch kunnen doen. Op de bijbehorende cd-rom vinden ze dan ook demonstraties van eerstehulptechnieken, ongevalssimulaties en nuttige tips om zich veiliger te begeven in het verkeer. Nadien kunnen ze aan de hand van interactieve oefeningen testen in hoeverre ze een echte hulpverlener zijn in het verkeer.
Het pakket bestaat uit een handleiding voor leerkrachten en 2 cd-roms, één voor leerlingen van de eerste en tweede graad en één voor de derde graad van het secundair onderwijs.

Jongeval, jongeren voor jonge verkeersslachtoffers

Een verkeersongeval heeft een grote emotionele impact op mensen. Op het slachtoffer zelf maar ook op familie, vrienden, klasgenoten...Voor je achttien bent, is er één kans op twee dat je iemand kent die gewond werd of overleed in het verkeer. `Jongeval' is een project van Jeugd Rode Kruis dat zich richt op de psychosociale gevolgen van een verkeersongeval. Wat zeg ik tegen iemand die getroffen werd door een verkeersongeval? Wat zeg ik tegen zijn lief? Kon ik niet meer doen? In deze cursus leren jongeren wat ze kunnen betekenen voor een slachtoffer van een verkeersongeval. Zo zullen ze durven praten en zich een houding weten aan te nemen als ze geconfronteerd worden met deze moeilijke situaties. Het lespakket is gebaseerd op de ervaringen van jongeren zelf. Zo'n 600 reacties werden teruggebracht tot enkele vuistregels. Die moeten jongeren een houvast bieden zodat ze beter kunnen reageren, met meer zelfvertrouwen en op hun eigen manier. Aan het project `Jongeval' werkte de dienst Dringende Sociale Interventie van Rode Kruis-Vlaanderen mee. Het pakket bestaat uit een handleiding en een video voor leerkrachten en een handboekje voor leerlingen. De doelgroep zijn jongeren uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

Beide projecten sluiten aan bij verschillende vakoverschrijdende eindtermen zodat de leerkrachten ze gemakkelijk kunnen opnemen in hun lessen. Ze werden gerealiseerd dankzij de steun van het Levenslijn-Kinderfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Voor meer informatie en het bestellen van de lespakketten: Rode Kruis-Vlaanderen, tel.: 015-44 33 22, e-mail: info@rodekruis.be

Mechelen, 17 augustus 2004