Fornix BioSciences N.V.

P E R S B E R I C H T

Lelystad, 16 augustus 2004

244f27.gif
FORNIX BIOSCIENCES BOEKT WINSTSTIJGING VAN 25%

Highlights eerste halfjaar 2004

Eerste halfjaar

In miljoenen Euro's

(behalve de bedragen per aandeel)

2004

2003

Netto-omzet

EUR 37,6

EUR 32,3


+ 17%

Bruto-omzetresultaat

10,7

9,7


+ 10%

Netto-omzetresultaat vóór R&D-kosten

5,4

4,6


+ 16%

R&D-projectkosten

0,8


1,0


- 18%

Resultaat vóór belasting

4,7

3,7


+ 26%

Nettowinst

3,0


2,4


+ 25%

Winst per aandeel

EUR 0,51

EUR 0,42


+ 21%


· Wederom uitstekende resultaten Allergiedivisie


· Sterke omzetgroei Handelsdivisie bij lagere marges


· Nieuwste divisie Theranostics realiseert goede voortgang in productontwikkeling


· Investeringen in R&D-projecten konden verder worden beperkt


· Verdubbeling van het interim-dividend van 0,12 Eurocent in 2003 naar 0,24 Eurocent in 2004


· Financiële uitgangspositie blijft onverminderd gunstig


· Handhaving verwachting heel 2004: stijging van de nettowinst met meer dan 15%

De aan de Euronext Amsterdam genoteerde BioFarmaceutische onderneming Fornix BioSciences N.V. heeft een uitstekend eerste halfjaar van 2004 achter de rug. De nettowinst steeg met 25% van 2,4 miljoen Euro in de eerste zes maanden van 2003 tot 3,0 miljoen Euro in dezelfde periode van 2004. Deze sterke stijging wordt vooral gedragen door opnieuw een verdere krachtige groei van de Allergiedivisie. Ook de Handelsdivisie droeg wederom goed bij aan de winst, zij het dat hier de marges door verschillende externe ontwikkelingen relatief sterk daalden. De nieuwste divisie Theranostics boekte door verdere investeringen in innovatieve producten een (aanloop) verlies van 0,47 miljoen Euro (2003: 0,08 miljoen Euro). De perspectieven op feitelijke succesvolle marktintroducties van deze divisie zijn in het afgelopen halfjaar sterk verbeterd.

De totale omzet steeg in deze periode met 17% tot 37,6 miljoen Euro (2003: 32,3 miljoen Euro). De winst per aandeel nam met 21% toe tot 51 Eurocent vergeleken met 42 Eurocent over de eerste zes maanden van 2003. Op basis van deze resultaten handhaaft Fornix BioSciences haar eerder uitgesproken winstverwachting voor heel 2004 die uitgaat van een toename van de nettowinst met meer dan 15% ten opzichte van 2003.

De investeringen in Research en Development bedroegen in de eerste zes maanden 0,8 miljoen Euro (eerste halfjaar 2003: 1,0 miljoen Euro). De drie onderhanden R&D-projecten bevinden zich nog immer in een cruciale fase, waarbij in het verdere verloop van 2004 per project zal worden bepaald of voortzetting in het belang van de aandeelhouderswaarde van Fornix BioSciences is. De investeringen in de divisie Theranostics namen in het eerste halfjaar van 2004 aanzienlijk toe, van 0,2 miljoen in 2003 tot ruim 0,6 miljoen in 2004. Hoewel de perspectieven van deze divisie nog onverminderd positief zijn, wordt de eerder uitgesproken verwachting dat de divisie in 2004 bescheiden zou bijdragen aan de winstgevendheid neerwaarts bijgesteld. Thans wordt voor 2004 nog een aanloopverlies voorzien. In 2005 echter verwachten wij voor deze divisie het break-even punt te kunnen bereiken.

Ondanks de hogere investeringen in de divisie Theranostics en vooral dankzij de toename van de winstgevende Allergiedivisie, is de al uitstekende liquiditeitspositie van Fornix BioSciences nog verder verbeterd. De onderneming is nagenoeg schuldenvrij en beschikte per 30 juni 2004 over bijna 9,5 miljoen Euro aan liquide middelen (30 juni 2003: 7,9 miljoen Euro). Bovendien heeft de onderneming voor een bedrag van ruim 3,5 miljoen Euro aan eigen aandelen in portefeuille. Het handhaven van deze gezonde balansverhoudingen past in de strategie om passende kleinere en middelgrote overnames zoveel mogelijk uit eigen middelen te kunnen financieren.

In navolging van voorgaande jaren heeft de Directie, onder goedkeuring van de Raad van Commissarissen, besloten om in september 2004 opnieuw een interim-dividend uit te keren. Vanwege de uitstekende resultaten, de sterke financiële positie en de goede vooruitzichten heeft de onderneming besloten om in september 2004 een interim-dividend betaalbaar te stellen van 0,24 Eurocent per aandeel, zoals gebruikelijk in de vorm van een keuzedividend. In 2003 werd in september een interim-dividend uitgekeerd van 0,12 Eurocent per aandeel.

Resultaat per divisie

Allergiedivisie

De Allergiedivisie, waarin de productie en verkoop van anti-allergie geneesmiddelen, alsmede de verkoop van medische hulpmiddelen is ondergebracht, heeft opnieuw een uitstekend eerste halfjaar resultaat gerealiseerd. De omzet van de Allergiedivisie is in de verslagperiode met 18% gestegen ten opzichte van het voorgaande boekjaar, van 8,8 miljoen Euro naar 10,3 miljoen Euro. Dit is vooral te danken aan de al sinds 2000 geïnitieerde continue uitbreiding van marketing- en salesactiviteiten die reeds eerder leidden tot een belangrijke stijging van de omzet en een forse groei van de winst. De winst vóór rente en belastingen (EBIT) van de Allergiedivisie steeg met 15% tot 6,1 miljoen Euro (2003: 5,3 miljoen Euro). De business unit Medical realiseerde een zeer succesvolle marktintroductie van een nieuwe productgroep. Het gaat hierbij om littekenverband onder de merknaam Scarban® ter voorkoming en behandeling van ernstige littekens ten gevolge van brandwonden en dergelijke. Sinds de introductie in februari werd hierin al het nodige succes gerealiseerd.

Handelsdivisie

Het resultaat van de Handelsdivisie, actief op het gebied van handel in gepatenteerde geneesmiddelen (Eurospecialités), stond in de eerste helft van 2004 door externe factoren onverwachts onder sterke druk. De politieke en maatschappelijke discussies ten aanzien van de kosten van de geneesmiddelenvoorziening in Nederland en de hieruit voortgevloeide maatregelen hebben de marges van de groothandels op dit gebied onder druk gezet. Overigens geldt de druk op de prijzen ook op Europees niveau. Gelukkig heeft de Handelsdivisie de gevolgen hiervan weten te beperken door een krachtige groei van haar activiteiten te realiseren. De omzet steeg met 17% van 23,2 miljoen Euro in de eerste zes maanden van 2003, naar 27,2 miljoen Euro in het eerste halfjaar van 2004. Dankzij deze omzetstijging bleef de door de margedruk veroorzaakte daling van de winst vóór rente en belastingen van de Handelsdivisie beperkt tot 12%, van 0,88 miljoen Euro in de eerste zes maanden van 2003 tot 0,77 miljoen Euro in de vergelijkbare periode van 2004.

Divisie Theranostics

De divisie Theranostics bestaat uit drie business units: Fornix Theranostics, SeaPro Theranostics International en Fornix Medical Systems. De kernactiviteit van deze divisie bestaat uit het (mede) ontwikkelen, produceren en verkopen van producten voor de diagnostiek en daardoor efficiëntere behandeling van infectieziekten. Daarnaast worden elektronische apparatuur en disposables ontwikkeld voor het doen van diagnostisch onderzoek bij urologische aandoeningen. De term 'theranostics' is relatief nieuw en heeft betrekking op een totaal nieuwe generatie diagnostica, die de arts in staat stelt patiënten adequater te behandelen. De business unit Fornix Theranostics richt zich op de verkoop van de SeaFAST® (microbiologische diagnostiek testen) en Etest® (resistentie test pathogenen zoals bacteriën en gisten) producten binnen Nederland. De verkoop van de Etest® was gebaseerd op een distributieovereenkomst die per 1 september 2004 beëindigd wordt vanwege gebleken verschillen van inzicht tussen distributeur en producent omtrent de verkoop van het product. Deze ontwikkeling stelt Fornix Theranostics thans in staat zich voorlopig geheel te richten op de verkoop van de SeaFAST-producten. Hoewel het vertrouwen in het potentieel van deze producten nog onverminderd groot is, zal de omzetontwikkeling in eerste instantie nog achterblijven bij eerdere prognoses. Dientengevolge zal in 2004 nog van een (aanloop) verlies in deze divisie sprake zijn.

Ten aanzien van de business unit Fornix Medical Systems (FMS) geldt eveneens een minder snel dan geprognosticeerde omzetontwikkeling ondanks de buitengewoon positieve ontvangst door de "markt" van haar unieke innovatieve producten. FMS heeft inmiddels een tweetal OEM- (OEM = Original Equipment Manufacturer) overeenkomsten afgesloten met producenten van Urodynamica-apparatuur. Deze producenten zullen het DynamiX-systeem van FMS onder eigen merknaam op de markt brengen. Gezien de langer dan eerder verwachte introductietijd zal de divisie Theranostics pas in 2005 haar break-even punt bereiken.

De netto omzet van de divisie Theranostics is in de eerste zes maanden van 2004 uitgekomen op 0,16 miljoen Euro (2003: 0,28 miljoen Euro) en een verlies vóór rente en belastingen van 0,538 miljoen Euro (2003: 0,066 miljoen Euro).

Research & Development-divisie

De investeringen in de R&D-divisie bedroegen in de eerste zes maanden van 2004 0,8 miljoen Euro ten opzichte van 1,0 miljoen Euro in dezelfde periode van 2003. De voortgang van de R&D- projecten wordt zeer regelmatig geëvalueerd, waarbij snel en adequaat op nieuwe ontwikkelingen wordt geanticipeerd. Vanwege de nauwgezette monitoring van deze projecten zijn de betreffende kosten goed beheersbaar. Deze strategie vermindert het risico voor de onderneming en haar aandeelhouders.

De R&D-divisie investeert in een aantal interessante researchprojecten. De klinische studie waarin wordt onderzocht in hoeverre, met behulp van gentherapie (VEGF) amputaties kunnen worden voorkomen bij diabetespatiënten, liet bij interim analyse in augustus 2001 nadat 30 patiënten waren behandeld, een positief resultaat zien. De instroom van patiënten verliep langzamer dan verwacht; de oorspronkelijke doelstelling was 60 patiënten in de studie op te nemen. De studie is in april 2004 beëindigd nadat 54 patiënten zijn behandeld. Binnenkort worden de definitieve studieresultaten verwacht, welke van groot belang zijn voor de wijze waarop de onderneming haar gentherapie activiteiten zal voortzetten.

In de klinische ontwikkeling van het gepatenteerde, biotechnologische product F991 (peptide) dat mogelijk werkt bij astma, multiple sclerose, de ziekte van Crohn en contactallergie, werd in 2003 al een belangrijke mijlpaal bereikt; een eerste klinische studie bij de mens (Fase I) werd met succes afgerond. In een groep gezonde vrijwilligers bleek de toediening van F991 veilig en werd deze goed verdragen. Een persbericht van deze strekking werd op 5 maart 2003 gepubliceerd.

In vervolg op het positieve resultaat van de Fase I studie heeft inmiddels een eerste (kleine) klinische studie met patiënten (Fase IIA) met F991 plaatsgevonden. De resultaten van deze studie zijn in november 2003 door middel van een persbericht gepubliceerd. Deze eerste pilot heeft de onderneming doen besluiten een vervolg fase IIA onderzoek (dubbelblind placebo- gecontroleerde tests) bij specifieke patiënten in gespecialiseerde klinische centra (samenwerking met Academisch Ziekenhuis Groningen) te laten plaatsvinden. Deze vervolgstudie zal naar verwachting nog in 2004 worden afgerond.

Het onderzoek met een ander biotechnologisch product, peptide F992, bevindt zich nog in een preklinische fase. De effectiviteit van dit peptide bij longemfyseem werd in diverse modelsystemen getoetst en liet hierin bemoedigende resultaten zien. Het vervolgonderzoek zal uitsluitend kunnen plaatsvinden in nauwe samenwerking met een partner, vanwege de hoge investeringen die gepaard gaan met een dergelijk gecompliceerde indicatie. Hiertoe worden momenteel verkennende gesprekken gevoerd die binnen afzienbare tijd tot mogelijke overeenkomsten kunnen leiden.

Strategie Fornix BioSciences N.V.

Fornix BioSciences is een BioFarmaceutische onderneming die zich via een samenstel van bedrijven in de medische sector wil onderscheiden door innovatief biotechnologisch geneesmiddelenonderzoek en door productie, marketing en verkoop van diagnostische en therapeutische allergeenproducten, microbiologische producten en medische hulpmiddelen. Binnen de niches waarin Fornix BioSciences actief is wenst zij vooraanstaande posities in te nemen. Fornix BioSciences beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar streeft ook naar uitbreiding van haar activiteiten en afzet naar meerdere landen. Daarnaast wordt gestreefd naar uitbreiding van de activiteiten naar andere sectoren binnen de medische branche.

Fornix BioSciences streeft er naar voor haar aandeelhouders een goed rendement te realiseren op basis van met name een aantrekkelijk dividend en een voortgaande groei van de winst per aandeel. Deze groei verwacht Fornix BioSciences te realiseren zowel door organische groei alsmede door het doen van acquisities. Deze doelstellingen wil Fornix BioSciences realiseren inclusief investeringen in nieuwe (onderzoek-) projecten, waarbij dergelijke projecten binnen een overzichtelijke termijn moeten leiden tot een verhoging van de aandeelhouderwaarde van de onderneming. De ontwikkeling van nieuwe producten zal in steeds mindere mate voortvloeien uit fundamenteel onderzoek, maar steeds vaker op basis van al in vergevorderd stadium verkerende onderzoeksprojecten en op basis van het innoveren van bestaande producten binnen het assortiment. Bovendien zal de mogelijke ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voortvloeiend uit de huidige en toekomstige R&D-projecten uitsluitend in nauwe samenwerking met partners binnen de farmaceutische branche plaatsvinden.

Voorts streeft Fornix BioSciences behoud van gezonde balansverhoudingen na, waarbij een solvabiliteitsratio (eigen vermogen als percentage van het totale vermogen) wordt nagestreefd van minimaal 35%. Momenteel ligt dit percentage boven de 60% en biedt als zodanig volop mogelijkheden voor acquisities.

Vooruitzichten

Fornix handhaaft haar eerder uitgesproken winstverwachting voor heel 2004 die uitgaat van een toename van meer dan 15% van de nettowinst ten opzichte van 2003.

Profiel Fornix BioSciences N.V.

Fornix BioSciences N.V., met hoofdvestiging in Lelystad, legt zich via vier divisies toe op biotechnologisch onderzoek, productie, marketing en verkoop van diagnostische en therapeutische allergeenproducten, medische hulpmiddelen en microbiologische producten, alsmede op de handel in gepatenteerde geneesmiddelen. De positieve cashflow uit de winstgevende onderdelen financiert voor een groot gedeelte de Research & Development-divisie.

De vier divisies opereren via de werkmaatschappijen ARTU Biologicals, Fisher Farma, Fornix BioTech Holding en Fornix Theranostics. ARTU Biologicals concentreert zich op de productie en verkoop van allergeenproducten en medische hulpmiddelen, Fisher Farma is gericht op de handel in gepatenteerde geneesmiddelen, Fornix BioTech Holding legt zich toe op biotechnologisch onderzoek en Fornix Theranostics beweegt zich op het gebied van de diagnostische producten. De aandelen Fornix BioSciences N.V. zijn genoteerd op de officiële markt van de effectenbeurs Euronext te Amsterdam.

Lelystad, 16 augustus 2004

Fornix BioSciences N.V.

De Directie



Fornix BioSciences N.V.