Ingezonden persbericht


Delft, 16 augustus 2004

NEDERLANDSE KENNISBUNDELING VOOR NIEUW EU-SATELLIETNAVIGATIESYSTEEM GALILEO

LogicaCMG Nederland, Dutch Space, Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en TNO bundelen hun krachten voor opdrachten op het gebied van verificatie, validatie en beveiliging van het Europese Galileo satellietnavigatiesysteem. Naast eigen kennis, benutten de samenwerkende partners ook de expertise van kleinere bedrijven in Nederland. Deze uitgangspunten zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die de vier partijen ondertekenden bij het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) in Delft.

Galileo garandeert Europa een onafhankelijke infrastructuur voor positiebepaling. In combinatie met al bestaande systemen (het Amerikaanse GPS en het Russische GLONASS) levert Galileo bovendien een hogere mate van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Het complexe Galileo-project is een initiatief van de EU en ESA. Het komt tot stand in verschillende fasen. In de huidige fase, de zogenoemde ontwikkelings- en validatiefase, worden vier satellieten en een beperkt grondsegment gebouwd voor de validatie van het systeem. Deze fase wordt in 2006 afgesloten. In 2008 is de volledige infrastructuur - dertig satellieten en een grondsegment - operationeel. Een sterke deelname aan de huidige ontwikkelingsfase is belangrijk, wil men in het vervolgtraject van het Galileo-project nieuwe opdrachten verwerven.

Het onderwerp waar de samenwerkende partijen zich op richten is de verificatie, validatie en beveiliging van het satellietnavigatiesysteem. Het strategische doel is om uit te groeien tot een internationaal erkend expertise centrum voor de kwaliteitsbewaking en beveiliging van het gehele Galileo systeem en van de toepassingen daarvan. De opgedane kennis en ervaring met het Galileo systeem kan worden ingezet voor de ontwikkeling van diensten en applicaties op aarde.

De partijen streven naar een totaal volume aan opdrachten van ongeveer 20 miljoen euro in de ontwikkelingsfase.

De samenwerkende partijen vullen elkaar vanuit ieders sterke punten uitstekend aan. Zo biedt LogicaCMG, als belangrijke internationale speler in de ICT dienstverlening en draadloze telecommunicatie, expertise op het gebied van systemen en software voor satelliet communicatie, satelliet monitoring&control, image processing en satelliet navigatie. LogicaCMG is voorzitter van het samenwerkingsverband. Ruimtevaartindustrie Dutch Space levert kennis en ervaring op het gebied van verificatie en van de gereedschappen die daarvoor ontwikkeld worden. Het NLR richt zich met name op het verifiëren en valideren van de navigatie performance door onder andere metingen, simulaties en vliegproeven. Kennisinstituut TNO is ervaren op het gebied van test- en validatiemethoden en tools, alsmede in de beveiliging en evaluatie van beveiligingsmaatregelen.

Het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) is een krachtig pleitbezorger van de samenwerking tussen de partijen. Een extra pluspunt is de betrokkenheid van kleinere Nederlandse bedrijven. Het NIVR heeft de taak om de inbreng van Nederlandse partijen in het Galileo project te bevorderen. Daarbij gaat het om het verkrijgen van opdrachten voor kennisintensieve, hoogwaardige en commercieel aantrekkelijke projecten. Volgens het NIVR is de intensieve samenwerking tussen de betrokken Nederlandse industrieën en kennisinstituten essentieel als antwoord op de sterke internationale concurrentie in dit Europese project. Voor blijvende Nederlandse betrokkenheid in Galileo is een sterke doelgerichtheid en een goede organisatie van de nationale partijen een uitdrukkelijke voorwaarde. Voor het verwerven van contracten moet Nederland een krachtig beeld uitstralen naar de hoofdaannemer voor de bouw van het systeem, Galileo Industries, en de aanbesteder, de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NIVR communicatie, Martineke van Duuren
telefoon: 015 27 89 402

WWW-informatie:

NIVR: www.nivr.nl

Galileo: http://europa.eu.int/comm/dgs/energy_transport/galileo/index_en.htm

LogicaCMG: www.logicacmg.com/nl

Dutch Space: www.dutchspace.nl

NLR: www.nlr.nl

TNO: www.tno.nl