Universiteit van Tilburg

Woning en lichaam worden transparant

Tilburgs onderzoek roept op tot discussie over nieuwe technieken

De woning en het lichaam worden steeds transparanter door nieuwe technieken. Dit holt de juridische bescherming van het huisrecht en de lichamelijke integriteit langzaam uit. De Grondwet en het Wetboek van Strafvordering moeten daarom worden aangepast, en discussie is nodig over de wenselijkheid van toekomstige technieken. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg in een boek dat op 16 augustus verschijnt, getiteld Recht naar binnen kijken.

Het huisrecht beschermt sinds mensenheugenis de vrijheid te doen en laten wat men wil in eigen huis. Je doet de gordijnen dicht en niemand die weet wat er zich afspeelt in de woning. Ook de lichamelijke integriteit is een wezenlijk grondrecht: iemand moet onbevangen zichzelf kunnen zijn door met zijn lichaam te doen of laten wat hij wil.

Maar nieuwe en relatief onbekende technieken vormen een bedreiging voor deze grondrechten. Er wordt steeds meer techniek ingebouwd in en om de woning en het lichaam, zoals chips, draadloze verbindingen en computernetwerken. Door domotica wordt het huis steeds intelligenter en verbonden met het Internet. Het lichaam zal te maken krijgen met chip-implantaten en aansturing van apparaten door hersignalen. Hierdoor vervaagt geleidelijk de grens tussen binnen en buiten. Bovendien kunnen apparaten steeds beter op afstand elektronisch recht door muren en kleding naar binnen kijken. Zo kunnen draadloze toetsenborden en nannycams worden afgeluisterd, en kunnen cameras door kleding heen het naakte lichaam fotograferen.

Deze ontwikkelingen zijn in kaart gebracht door de Tilburgse onderzoekers dr. B.J. Koops (recht & techniek), dr. H. Van Schooten (grondrechten) en mr. M. Prinsen (strafrecht). Zij analyseerden nieuwe, heimelijke mogelijkheden voor de opsporing om informatie uit woning en lichaam te vergaren. Uit deze toekomstverkenning blijkt dat de huidige rechtsbescherming te fysiek van aard is. Daarom moet bijvoorbeeld het huisrecht in de Grondwet worden aangepast en moeten diverse bevoegdheden in het strafrecht worden herzien.

Ook roepen ontwikkelingen als domotica, ambient intelligence, chip-implantaten, breinbesturing en cyborgs (mens-machine-combinaties) fundamentele vragen op over de toekomstige bescherming van lichaam en huis. Onderzoeker Koops: Je huis en je lichaam zullen op langere termijn een ander karakter krijgen door versmelting met techniek. Dat grijpt diep in in het maatschappelijk leven. We moeten als samenleving daar nu al over discussiëren, zodat we op tijd het recht kunnen aanpassen, maar hopelijk ook de techniek nog kunnen bijsturen als die de woning of het lichaam al te transparant maakt. Het boek Recht naar binnen kijken van dr. B.J. Koops e.a. verschijnt op 16 augustus bij Sdu in de serie IT & Recht.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Bert-Jaap Koops, tel. 013-466 8101, e-mail: e.j.koops@uvt.nl
Laatst gewijzigd: donderdag 12 augustus 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen