Prachtig slecht nieuws uit de gevangenis van Thailand
Nederlander in Thaise Repatriatiecel na vrijlatingGROOTEBROEK/THAILAND, 20040812 -- GROOTEBROEK 12-08-2004 | Vandaag wordt Ronald D. vrijgelaten uit de Klong Prem gevangenis in Thailand!!! Ronald D. had een straf gekregen van 5 jaar wegens 'iets met creditcards'. Dankzij een 'Pardon' van Hare Majesteit Koningingin Sirikit van Thailand, die vandaag haar 72ste verjaardag viert, is Ronald D. een jaar eerder vrijgekomen dan verwacht. Maar het lijkt erop dat Ronald nog enkele maanden onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise repatriatie-cel zal moeten verblijven. Het Ministerie Buitenlandse Zaken wil namelijk geen vliegticket voor hem regelen, zo lieten zij Stichting PrisonLIFE.nl weten.
NEDERLANDER VOOR ENKELE MAANDEN IN THAISE REPATRIATIE-CEL
Als Ron wordt vrijgelaten, komt hij niet op vrije voeten in Thailand. Gevangenen die vrijkomen worden naar een repatriatie-cel gebracht waar zij moeten wachten totdat zij teruggevlogen kunnen worden naar het land van herkomst. Het is voor de Thaise overheid te duur om de vliegtickets voor de gevangenen te betalen, gevangenen dienen hier dan ook zelf voor te zorgen. Sommige gedetineerden betalen de tickets zelf, krijgen steun van hun overheid of van familie. Maar er zijn ook gevangenen die maanden in de repatriatie cellen moeten wachten totdat zij geld hebben voor een ticket.
De repatriatiecellen zijn te vergelijken met de Thaise politiecellen waar geen hygiene is, er geen eetbare maaltijden worden geserveerd en waar tientallen mensen opeengepakt zitten in een te kleine cel. Tientallen voornamelijk Nepalezen, Nigerianen en Chinezen zitten in deze cellen te wachten tot hun ticket geregeld is. Volgens Buitenlandse Zaken zal Ronald 3 tot 6 maanden in deze repatriatie cel moeten verblijven, voordat zij een ticket voor hem kunnen regelen.
EEN NOODKREET
Gisteren ontvingen wij het prachtige nieuws van zijn in vrijlating, tezamen met een noodkreet. Buitenlandse Zaken heeft aan de contactpersoon van Ronald D. gevraagd of zij geld voor een vliegticket voor Ronald hebben. Het ministerie liet weten dat het anders wel 3 tot 6 maanden zou duren voordat Ronald naar Nederland zou kunnen terugkeren. Buitenlandse Zaken kon het ticket wel meteen regelen, maar dan moet familie en vrienden het bedrag van 408 euro voor een ticket en 50 euro administratiekosten aan hen overmaken. Doordat Ronald weinig banden heeft met oude vrienden of familieleden is dit geld er niet. Een mevrouw bij Buitenlandse Zaken liet weten dat PrisonLIFE toch een oproep zou kunnen doen voor een bijdrage, zodat Ronald geen 3 tot 6 maanden in een Thaise repatriatie- cel zou hoeven te wachten. Hierop lieten wij weten dat Buitenlandse Zaken de gedetineerde onmiddellijk een OVG (overeenkomst van geldlening) zou kunnen verstrekken. Dit is een regeling die speciaal is opgezet om gedetineerden zo snel mogelijk naar huis te kunnen laten keren. Hier wist zij echter niets vanaf en daarom hebben wij haar naar onze website www.PrisonLIFE.nl verwezen waar de kamerstukken staan met de kamervragen en antwoorden:
"Maatregelen ter verlichting van de leefomstandigheden Nederlandse gedetineerden in het buitenland: Daartoe bestaat dan ook de mogelijkheid gedetineerden maandelijks of incidenteel rijksvoorschotten toe te kennen voor levensonderhoud, de aanschaf van kleding en medicijnen en met name de kosten voor de terugreis naar Nederland na detentie. Hiervoor dient de gedetineerde een Overeenkomst van Geldlening (OVG) aan te gaan. Terugvordering vindt plaats na invrijheidsstelling van de gedetineerde. Indien betrokkene de lening niet kan aflossen, is het mogelijk dat een betalingsregeling wordt getroffen of dat de lening voor een bepaalde periode buiten invordering wordt gesteld."
Bekijk het volledige document
(Tweede Kamer, vergaderjaar 2001-2002, 25 203, nr. 16 vastgesteld op 15 februari 2002)
Het Ministerie lijkt echter van mening dat zij beter zelf bij familie en vrienden van gevangenen, een dag voor de vrijlating, (wat men al weken van tevoren wist) om geld kan vragen voor een ticket. Dan hoeft men het ook niet terug te vorderen. Als deze betrokkenen geen geld hebben, zo lieten zij ons weten, zal de vrijgekomen gevangene nog 3 tot 6 maanden in de Thaise repatriatie-cel moeten blijven. Maar dit is dus onnodig als de eventuele vrienden of familieleden het bedrag storten op de rekening van Buitenlandse Zaken. Het sluiten van een OVG door Buitenlandse Zaken met Ronald D. kan namelijk wel 3 tot 6 maanden in beslag nemen was hun excuus (de betreffende mevrouw kende de OVG regel niet eens). Overigens kennen wij ook een vakantieganger die in Brazillie zonder geld kwamen te zitten. Hij kon bij de Ambassade een bedrag lenen om een vliegticket naar Nederland te kopen en zijn hotelrekening te voldoen. Voor gevangen die helemaal niets hebben schijnt het echter ingewikkelder te liggen.
PRISONLIFE BEDELT VOOR GEVANGENE, HELP RONALD!
Sinds 2002 staat Ronald D. op de website PrisonLIFE.nl. Voordat hij op de website stond kreeg hij nauwelijks bezoek en sporadisch een brief. Maar tegenwoordig laat hij ons weten dat hij met een aantal mensen intensief briefcontact heeft en dat hem dit enorm sterkt. Volgens zijn zeggen heeft hij geen oude vrienden meer, alleen nog vrienden die hij in de gevangenis via briefwisselingen heeft leren kennen. Ronald is iemand die niet vraagt om meelij. Hij liet ons altijd weten geen financiële steun te willen hebben. "Als je niets hebt, kunnen ze het ook niet van je afpakken", liet hij ons meerdere malen weten. Hij heeft dan ook helemaal geen financiële middelen tot zijn beschikking.
Door de opstelling van het Ministerie voelen wij ons klemgezet. Moeten PrisonLIFE en de mensen die zich het lot van Ronald hebben aangetrokken een dag van tevoren een actie opzetten, omdat de overheid geen OVG wil aangaan??!! Wij vragen ons ook af of het ministerie haar beleid heeft gewijzigd en wij vaker bedelacties moeten gaan houden om Nederlanders de gelegenheid te geven meteen terug te keren naar hun vaderland. Wij hopen dat het niet nodig is en dat Buitenlandse Zaken haar beleid, om de omstandigheden van Nederlandse gedetineerden in het buitenland te verlichten, zelf ten uitvoer brengt. Maar wij willen Ronald niet de dupe laten worden van de opstelling van Buitenlandse Zaken. De mevrouw bij Buitenlandse Zaken liet verder weten dat zij hoopt dat wij succes boeken met onze actie zodat Ronald meteen naar huis kan terugkeren. Dankjewel.
Oproep van Brigitte Laan, een ticket voor Ronald!
"Vanmorgen heb ik contact gehad met buitenlandse zaken om opheldering te vragen want in mijn ogen mag een bedrag van ¤ 458.00 toch geen belemmering zijn om een man die zolang in die vreselijke omstandigheden vast heeft gezeten daar te laten zitten omdat buitenlandse zaken of de regering of wie dan ook niet voor die kosten op wil draaien. Ik kwam bedrogen uit want jawel!!!! Zodra het bedrag van ¤ 458.00 op de rekening staat van buitenlandse zaken dan kunnen ze een ticket voor Ronald gaan regelen en anders moet hij waarschijnlijk maanden wachten voor hij naar Nederland kan komen"
Mijn noodkreet!!!!!!
Graag wil ik jullie financiële steun vragen om het geld voor het ticket zo snel mogelijk bij elkaar te krijgen want wij laten Ronald niet zolang in Thailand zitten, daar is ie lang genoeg geweest. Willen jullie me helpen!!!!!!!Ja toch!!!!!!!! Willen jullie je donatie wat het ook is zo snel mogelijk overmaken naar:
Stichting Prisonlife Gironummer 4761143 - Ronald onmiddelijk terug!
Alvast bedankt en eigenlijk reken ik op een weerzien van allemaal op Schiphol binnen een hele korte tijd.
Liefs Brigitte Laan
Meer nieuws over Nederlandse gedetineerden in het buitenland:
www.prisonlife.nl
Ingezonden persbericht