Gemeente Den Helder


12-08-2004 Al 1579 vlinders geteld: vlinderactie tot nu toe groot succes

Begin april startte de gemeente samen met de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) en de Vlinderstichting de actie Den Helder: vlinderstad. Wij vroegen u bij te houden hoeveel vlinders u rondom uw woning ziet. In dit artikel leest u over de resultaten tot nu toe.

Bijna honderd mensen doen mee aan de vlinderactie. Zij hebben in totaal al 1579 vlinders geteld. De meeste tellers komen uit Julianadorp, gevolgd door De Schooten. Daarnaast heeft de KNNV een tiental vaste waarnemers. Dit is een vaste groep die vlinders telt langs een vaste route. Het grote verschil tussen vaste waarnemers en deelnemers aan de vlinderactie is dat de vaste groep voornamelijk in natuurgebieden telt, terwijl de deelnemers in de tuin of op het balkon tellen.


1579 vlinders
In totaal hebben de deelnemers aan de vlinderactie 1579 vlinders geteld, de vaste waarnemers 407. Vorig jaar waren er veel meer vlinders te zien, doordat het een prachtige zomer was. Wel zijn er dit jaar opvallend weinig Kleine Vossen en Dagpauwogen, veel minder dan verwacht met dit weer. De KNNV zoekt uit wat hiervan de oorzaak is en gaat het vergelijken met de landelijke trend. Aan het einde van de vlinderactie hoopt de KNNV meer te kunnen vertellen over de oorzaak.

Schema
In het schema Aantal waargenomen vlinders ziet u het aantal vlinders dat door de deelnemers en de vaste waarnemers is geteld. Hierbij de volgende opmerkingen:

- Alle vlinders die buiten tuin of balkon zijn geteld door deelnemers aan de vlinderactie, zijn opgeteld bij de tellingen van de vaste waarnemers, omdat het gaat om vlinders die in natuurgebieden zijn waargenomen.

- Op sommige vlinderkaarten hebben deelnemers omschrijvingen van vlinders gezet. Omdat niet precies bekend is om welke vlinders het gaat, konden deze niet worden meegeteld.

- Het Groot Koolwitje en het Klein Koolwitje zijn enorm vaak gezien, respectievelijk 355 en 644. Ze zijn niet opgenomen in het overzicht.

Waarnemingen
De KNNV is zeer verheugd dat de Citroenvlinder en het Boomblauwtje vaak in de tuin en op het balkon zijn gezien. Het zijn typische tuinvlinders, dus het is niet vreemd dat de vaste waarnemers de vlinders nauwelijks zagen: zij kijken voornamelijk in natuurgebieden. Door de vlinderactie heeft de KNNV nu wel inzicht in de hoeveelheid Citroenvlinders en Boomblauwtjes in Den Helder, met als verrassing dat er grote aantallen zijn geteld. Hetzelfde geldt voor de Atalanta en de Dagpauwoog. Hoewel deze vlinders wat vaker door de vaste waarnemers zijn geteld, is het verheugend om vast te stellen dat ze zeer veel in tuinen voorkomen.
Het omgekeerde geld voor het Icarusblauwtje, het Bruin Zandoogje en het Zwartsprietdikkopje. Deze vlinders zijn juist vaker door de vaste waarnemers gezien. Het zijn dan ook vlinders die zelden een tuin aandoen.

Slecht en mooi weer
In het overzicht Totaal aantal vlinder per week ziet u hoeveel vlinders iedere week zijn geteld. Hoe mooier het weer, hoe meer vlinders er zijn gezien. Vlinders houden van warmte. Het zijn koelbloedige dieren, ze moeten opwarmen voordat ze kunnen bewegen. Bij slecht weer hebben ze daarom niet voldoende energie om eten te zoeken. Soms, als ze echt trek krijgen, wagen ze het erop, maar dit loopt niet altijd goed af. Bij regen zullen ze nooit vliegen, maar blijven ze schuilen.

Informatie
Wilt u meer informatie over vlinders, ga dan naar de internetsite van de KNNV, www.knnv.nl/denhelder of de site van de Vlinderstichting, www.vlinderstichting.nl. Vlinderkaarten om uw tellingen op bij te houden, kunt u krijgen bij het Centraal Informatiepunt in de hal van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20 en de Groene Poolster aan de Pasteurstraat 6. De vlinderactie loopt tot half september. U kunt uw kaart inleveren tot 1 oktober.