Persbericht
Woerden, 10 augustus 2004
"Ik ben zat ...en wie ben jij?"
Landelijke alcoholcampagne voor studenten van start
De eerste introductieweken voor studenten van universiteiten en hogescholen zijn deze week weer begonnen en dat betekent eveneens de start van de studentencampagne "Ik ben zat ...en wie ben jij?". Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) ziet in de wijzigingen van het studiestelsel van de laatste jaren een reden te meer om aandacht te blijven besteden aan het alcoholgebruik van studenten. Door de invoering van o.a. de prestatiebeurs is de prestatiedruk sterk toegenomen. Overmatig alcoholgebruik kan juist bij deze prestatiegerichte aanpak makkelijk roet in het eten gooien. Onderzoek toont namelijk aan dat zware drinkers gemiddeld slechter presteren dan jongeren die niet of minder drinken. Overmatig alcoholgebruik heeft een negatieve invloed op het denkvermogen, zowel op korte als op lange termijn.
In heel Nederland
De studentencampagne is een landelijke campagne die voornamelijk in de regio, in maar liefst 34 steden, wordt uitgevoerd. Hierbij werkt het NIGZ intensief samen met de preventie-afdelingen van de regionale instellingen voor verslavingszorg. Zij coördineren de regionale activiteiten en verspreiding van materialen onder eerstejaars studenten tijdens de introductieperiode.
Studenten vinden campagne belangrijk
Studenten zelf vinden de campagne "Ik ben zat ... en wie ben jij?" belangrijk, zo bleek uit een internet-enquête die vorig jaar onder ruim 300 studenten gehouden werd. Ruim 60% van de studenten die in aanraking kwam met de campagne, zegt te zijn gaan nadenken over (het eigen) alcoholgebruik. Bovendien hebben circa 3 van de 10 studenten naar aanleiding van de campagne met vrienden over alcoholgebruik gepraat. De campagne, die inmiddels voor het zesde jaar gehouden wordt, bouwt voort op elementen die zich al hebben bewezen: Centraal staat de alcoholwetenschapsquiz, waarmee studenten 1.000 euro kunnen winnen. Daarnaast zijn de regionale instellingen met de campagne materialen aanwezig tijdens de diverse introductieweken. De campagne informatie is ook te vinden op de speciale campagnesite: www.ikbenzatenwiebenjij.nl.
Risico groep
Studenten vormen een risicogroep wat betreft alcoholgebruik. Onderzoek laat zien dat bijna alle studenten alcohol drinken. Per week drinken studenten gemiddeld zo'n 16 glazen, dat is 6 glazen meer dan andere jongeren van vergelijkbare leeftijd. Leden van studentenverenigingen drinken het meest: gemiddeld 23 glazen per week. Op een heftige uitgaansavond drinken studenten zo'n 10 glazen alcohol, studenten die lid zijn van een vereniging draaien hun hand niet om voor 15 glazen. De norm voor verantwoord alcoholgebruik die het NIGZ hanteert ligt voor vrouwen op 1 tot 2 en voor mannen op 2 tot 3 glazen alcohol per dag, maar niet elke dag in de week. Daarmee overschrijden ze ruimschoots de grens voor verantwoord gebruik.
Mannen drinken ongeveer twee keer zoveel als vrouwen. Toch kan daaruit niet de conclusie getrokken worden dat het wel meevalt met het drinkgedrag van vrouwelijke studenten. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut dat afgelopen jaar werd gepubliceerd, blijkt dat vrouwen met een HBO of universitaire opleiding in vergelijking met vrouwen met een lage(re) opleiding juist meer kans hebben op alcoholproblematiek.
Alcohol en studieresultaten
De negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik zijn talrijk: een vergrote kans op leveraandoeningen, verschillende vormen van kanker, hart- en vaatziekten, en (verkeers)ongevallen. Maar met name brengt alcohol schade toe aan de hersenen, het orgaan dat studenten juist zo hard nodig hebben. Zo raken tijdens een kater de geheugenfuncties verstoord. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat niet alleen de intellectuele vermogens van (bijna)alcoholici maar ook die van matige en zware drinkers (4 tot 8 glazen per dag) achteruitgaan door het afsterven van hersencellen. Veel alcohol drinken en studeren gaan dan ook slecht samen. Onderzoek toont aan dat zware drinkers gemiddeld slechter presteren dan jongeren die weinig of geen alcohol drinken. Deze effecten van alcohol zullen ook bij studenten invloed uitoefenen op de resultaten van hun studie.
Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie