---
Brieven aan de Kamer
---
IBO Verwerving Defensie Materieel
9-8-2004 10:05:00
Inleiding Tijdens de procedurevergadering van de vaste commissies voor Defensie, Economische Zaken en Financiën van 9 juni jl. is het kabinetsstandpunt inzake het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) "Verwerving defensiematerieel Nederlandse Krijgsmacht" behandeld. De vaste commissies hebben besloten na het zomerreces over dit onderwerp een algemeen overleg te houden. Daarbij hebben zij verzocht om voorafgaand hieraan het door het kabinet toegezegde jaarlijkse projectenoverzicht van het historische verloop van grote materieelprojecten te mogen ontvangen.
Dit projectenoverzicht, waarin op systematische wijze de voortgang van grote materieelprojecten op onder meer de criteria prijs, planning, kwaliteit en projectorganisatie wordt gevolgd, moet een bijdrage leveren aan een verbeterd inzicht in het verloop van projecten. De aldus vastgelegde ervaringen met deze criteria kunnen in het bijzonder een rol spelen bij de afweging om afwijkend van het voorkeursbeleid om van de plank te kopen eventueel deel te nemen aan de ontwikkeling van nieuw materieel waarbij de ontwikkelrisicos moeten worden beoordeeld. Zoals het kabinet in zijn reactie stelt, is het de bedoeling dat dit overzicht op de langere termijn beleidsondersteunend zal werken.
De kabinetsreactie liet nog open in welke vorm dit jaarlijks overzicht wordt opgesteld, zo kan deze eventueel in bestaande overzichten worden geïntegreerd. Met deze brief informeer ik u op welke wijze Defensie invulling geeft aan een verbeterd inzicht in het historisch verloop van materieelprojecten.
Historisch overzicht De voorkeur van Defensie bij het opzetten van een jaarlijks historisch projectenoverzicht gaat uit naar aansluiting bij bestaande rapportages, zoals het IBO ook voorstelt. Voorkomen moet worden dat de "rapportagedruk" binnen de krijgsmacht onnodig wordt opgevoerd door de introductie van een volledig nieuwe rapportage, terwijl bestaande rapportages voldoende aanknopingspunten bieden. Zo wordt de Kamer reeds over materieelprojecten geïnformeerd in het kader van het Defensie Materieelproces (DMP) alsmede van het begrotingsproces van Defensie. Daarnaast wordt de voortgang van bepaalde grote materieelprojecten (half)jaarlijks gerapporteerd overeenkomstig de procedureregeling grote projecten.
Het DMP kent duidelijke regels voor het informeren van de Kamer. Zo wordt aan het eind van iedere fase van een groot materieelproject de Kamer geïnformeerd over de resultaten en over de voornemens voor de volgende fase. Ook over tussentijds belangrijke wijzigingen in een project wordt de Kamer per brief geïnformeerd. Deze brieven gaan in op de aspecten prijs, planning, kwaliteit en projectorganisatie alsmede op de achtergronden en argumenten die bij het desbetreffende project aan de orde zijn. Verder kent het DMP voor de heel omvangrijke materieelprojecten de Evaluatiefase, waarin de Kamer al een historisch overzicht over het verloop van het specifieke project ontvangt. Zo is de eerste deelevaluatie van het project "Gevechtswaardeverbetering Leopard-2" begin dit jaar aan de Kamer gezonden.
Daarnaast ontvangt de Kamer bij de begroting jaarlijks het Materieel Projecten Overzicht (MPO) waarin per project wordt gemeld wat de financiële omvang is, wanneer deze projecten de volgende DMP-fase ingaan en wat de beoogde resultaten zijn. De artikelsgewijze toelichting bevat nadere informatie over alle projecten die in het MPO zijn opgenomen zoals de behoefte, het te verwerven materieel, aantallen, een tijdschema voor de invoering, een financiële planning en, indien van toepassing, internationale samenwerking. Dit overzicht wordt zoveel mogelijk conform de uitgangspunten van "Van Beleidsbegroting Tot Beleidsverantwoording" opgesteld. In aanvulling hierop bevat de eerste suppletore begroting jaarlijks een voortgangsrapportage met daarin de afwijkingen ten opzichte van de op Prinsjesdag in september verschafte informatie.
Tenslotte wordt in het Jaarverslag Defensie, dat steeds op de derde woensdag van mei verschijnt, verantwoording afgelegd over de voortgang van de materieelprojecten in het daaraan voorafgaande jaar. Welbeschouwd biedt dit jaarverslag in zijn huidige vorm dus al een aanzet tot een historisch overzicht. Door dit jaaroverzicht uit te breiden en meer aandacht te besteden aan de voortgang van projecten in historisch perspectief, geeft Defensie invulling aan de toezegging om jaarlijks een overzicht op te stellen waarin op systematische wijze een project wordt gevolgd.
Resumerend Het kabinet heeft toegezegd een jaarlijks projectenoverzicht op te zullen stellen waarin de voortgang van grote materieelprojecten wordt gevolgd. Defensie kiest ervoor aansluiting te zoeken bij reeds bestaande rapportagemethodieken, omdat deze hiertoe goede aanknopingspunten bieden en tevens omdat hiermee dubbel werk wordt voorkomen. Meest voor de hand liggend is de uitbreiding van het jaarverslag dat iedere derde woensdag van mei wordt gepubliceerd. Voortaan wordt hierin dus meer aandacht besteed aan de historische ontwikkelingen ten aanzien van onder meer de aspecten prijs, planning, kwaliteit en projectorganisatie. Het eerstvolgende moment dat het jaarverslag van Defensie verschijnt is in mei 2005 als de verantwoording over het begrotingsjaar-2004 wordt afgelegd.
DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE