ROBECO NEDERLAND BV

Robeco laat in tweede kwartaal ruim 3000 keer zijn stem horen

Rotterdam, 9 augustus 2004
PERSBERICHT

ROBECO LAAT IN HET TWEEDE KWARTAAL
RUIM 3000 KEER ZIJN STEM HOREN

Robeco heeft in het tweede kwartaal van 2004 wereldwijd 3149 stemmen uitgebracht op 263 aandeelhoudersvergaderingen. In de helft van de gevallen werd minstens één stem uitgebracht tegen het advies van het management. De belangrijkste vraagstukken waren de uitgifte van aandelen zonder claimemissie, dechargeverlening aan de Raad van Bestuur en de beloning van directie en de niet-onafhankelijke positie van commissarissen.

Assets under Voting
De waarde van de beleggingen waarvoor Robeco in 2004 het stemrecht uitoefende bedroeg ruim 10 miljard euro. Hieronder vallen de beleggingsfondsen, de institutionele fondsen en de discretionaire portefeuilles waarvoor Robeco actief het stemrecht uitoefent. Robeco verwacht dat de 'assets under voting' voor het stemseizoen van 2005 fors zullen toenemen.

Het zwaartepunt van het stemseizoen ligt in het tweede kwartaal. In de Verenigde Staten en Europa vinden de meeste
aandeelhoudersvergaderingen plaats in april en mei, terwijl in Japan vrijwel alle vergaderingen in één week in juni worden gehouden

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten, waar het onderwerp al langer leeft, is de governance van bedrijven verbeterd. Gegevens van Institutional Shareholder Services (ISS) laten zien dat ISS bij 32% van de ondernemingen aandeelhouders heeft geadviseerd zich van stemming te onthouden betreffende de kandidatuur van directie en commissarissen. In 2002 was dit percentage 52%. Robeco heeft zich wereldwijd in het tweede kwartaal in 54 gevallen onthouden van steun aan directie en commissarissen.

Daarnaast is het aantal voorstellen van aandeelhouders waarover uiteindelijk werd gestemd in deze periode met 5% gedaald. Dit betekent dat bedrijven beter luisteren naar aandeelhouders en dat het bestuur al vóór de aandeelhoudersvergadering positieve veranderingen had doorgevoerd. Bovendien lijken de beloningsregelingen die worden opgesteld meer in lijn te zijn met de visies van aandeelhouders. In 2003 gaf ISS het dringende advies om tegen 25% van de optieregelingen te stemmen. In 2002 was dit percentage nog 40%. Het is nu aan de aandeelhouders om deze positieve ontwikkeling in de gaten te houden en er voor te zorgen dat deze zich voortzet. Wereldwijd heeft Robeco afgelopen kwartaal in 33 gevallen tegen voorgestelde optieregelingen gestemd. Bij de beoordeling van optieregelingen wordt rekening gehouden met sector- en landengemiddelden, lokale gebruiken en met mogelijke verwatering. Belangrijk is ook dat beloningen gerelateerd moeten zijn aan het creëren van aandeelhouderswaarde op de lange termijn.

In de Verenigde Staten viel verder op dat het management van een aantal bedrijven vlak voor een belangrijk agendapunt om uitstel van de vergadering vraagt. Het management zou dit uitstel kunnen gebruiken om meer voorstanders over de streep te trekken bij onvoldoende steun voor het navolgende belangrijke agendapunt. Robeco heeft in deze gevallen tegen het uitstellen van de vergadering gestemd.

Europa en Nederland
Binnen Europa bestond specifiek belangstelling voor Nederland. Op advies van de commissie Tabaksblat stond het onderwerp corporate governance op de agenda van de meeste Nederlandse ondernemingen. Veel ondernemingen hebben hun corporate-governancestructuur onder de loep genomen. Onderzoek, uitgevoerd door IRIS, heeft aangetoond dat ondernemingen in veel gevallen verbeteringen hebben aangebracht.

In Nederland vielen twee aandeelhoudersvergaderingen op, die van Koninklijke Olie en Ahold. Bij beide ondernemingen is sprake geweest van problemen in de bedrijfsvoering, die hebben geleid tot het geven van een onjuist beeld van de werkelijkheid. De decharge van het bestuur was voor beide ondernemingen een belangrijk onderwerp op de agenda. Veel aandeelhouders waren niet bereid om decharge te verlenen aan het bestuur. In het geval van Ahold is het onderwerp van de agenda gevoerd en werd dus geen decharge verleend. In het geval van Koninklijke Olie werd wel decharge verleend, ondanks het feit dat 40% van de aandeelhouders tegenstemde. Robeco behoorde tot de groep aandeelhouders die tegen decharge heeft gestemd bij Koninklijke Olie.

Een ander belangrijk onderwerp was de beslissing van het management om naar eigen inzicht aandelen- of aandelengerelateerde producten zonder claimemissie uit te geven. Indien deze toestemming wordt verkregen, kan het management aandelen uitgeven aan bevriende partijen (mogelijk zelfs tegen een korting) om bijvoorbeeld een vijandige overname af te slaan. Dit tast de rechten van zittende aandeelhouders aanzienlijk aan en daarom heeft Robeco tegen deze voorstellen gestemd, zoals dat is gebeurd op de vergaderingen van ING en KPN.

In het Verenigd Koninkrijk is al langer veel belangstelling voor goede corporate governance. Hierdoor is de kwaliteit van de governance van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk doorgaans beter dan in andere Europese landen. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit het relatief weinig aantal stemmen tegen het advies van het management. In minder dan 10% van de gevallen heeft Robeco op een Engelse aandeelhoudersvergadering tegen één of meerdere voorstellen van het management gestemd, terwijl dit percentage wereldwijd 50% bedraagt. Dit lage percentage is ook een gevolg van het intrekken van controversiële agendapunten op aandringen van grotere institutionele beleggers voorafgaand aan de vergadering.

In Zwitserland viel één bedrijf negatief op door voorafgaand aan de vergadering alvast steun te vragen voor het management mocht er tijdens de vergadering een aandeelhoudersmotie worden ingediend. Dit agendapunt is nog voor de vergadering van de agenda verwijderd.

Japan
In Japan heeft Robeco tegen voorstellen gestemd om het management onbeperkt recht te geven om naar eigen inzicht aandelen terug te kopen. Hoewel het terugkopen van eigen aandelen doorgaans in het belang is van aandeelhouders, beperkt dit voorstel de rechten van aandeelhouders. Er zijn ook gevallen waarin dit duidelijk in het nadeel zou kunnen zijn van aandeelhouders. Bijvoorbeeld wanneer er een grootaandeelhouder in het spel is en het aantal vrij op de beurs verhandelbare aandelen beperkt is. Het terugkopen van eigen aandelen zou in dit geval de verhandelbaarheid verder verminderen en zou zelfs kunnen leiden tot een sluipende overname. Robeco vindt dat aandeelhouders jaarlijks hun toestemming opnieuw moeten kunnen verlenen om aandelen in te kopen.

In Japan stond vaak het voorstel op de agenda om onafhankelijke, niet-uitvoerende commissarissen een pensioenbonus te geven. Omdat het niet gebruikelijk is om onafhankelijke directeuren of auditors een pensioenbonus toe te kennen is hier tegengestemd.

Overige landen en emerging markten
Ook in ontwikkelingsmarkten oefent Robeco het stemrecht uit. Zo werd bijvoorbeeld in Rusland tegengestemd bij het oliebedrijf Surgutneftegaz dat goedkeuring vroeg voor een transactie zonder details over tegenpartij, de aard van de transactie of de transactiedatum.

Met name bij Chinese bedrijven stelde het management regelmatig voor om aandelen zonder claimemissie uit te mogen geven. Om dezelfde redenen als bij Nederlandse bedrijven is tegen deze voorstellen gestemd, onder andere bij China Mobile.

Algemeen
In een aantal gevallen heeft Robeco zich onthouden van stemming bij de benoeming van directie en commissarissen. De belangrijkste redenen waren het niet onafhankelijk zijn van commissarissen, het niet naleven van aandeelhoudersresoluties die werden gedragen door een meerderheid van stemmen of simpelweg onvoldoende informatie over de samenstelling van het bestuur.

Robeco is voorstander van goed corporate citizenship. Bedrijven moeten zich verantwoordelijk gedragen ten opzichte van de maatschappij. Alleen zo kan het voortbestaan op lange termijn gewaarborgd worden. Enkele van de voorstellen, die door aandeelhouders werden aangedragen, vereisen echter (te) dure rapporten, een te beperkend beloningsbeleid of betreffen kwesties waarin van aandeelhouders wordt gevraagd te stemmen over onderwerpen die eigenlijk gerelateerd zijn aan het dagelijkse bestuur. Robeco heeft tegen deze voorstellen gestemd, rekening houdend met de geschiedenis van de onderneming op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid, of het vraagstuk door de overheid dient te worden gereguleerd en hoe het vraagstuk zich verhoudt tot het risicoprofiel van de onderneming. Als bijvoorbeeld de milieurapportage onvoldoende was, wat nadelig zou kunnen zijn voor het voortbestaan van de onderneming, stemde Robeco vóór het publiceren van zo'n rapportage.

Over Robeco
Robeco biedt producten en diensten aan op het gebied van discretionair vermogensbeheer en heeft een compleet aanbod van beleggingsfondsen voor een groot aantal institutionele en particuliere cliënten wereldwijd. Het productaanbod van Robeco omvat vastrentende en aandelenbeleggingen, evenals gemengde portefeuilles, geldmarktfondsen en alternatieve beleggingen.

De fondsen voor de particuliere markt worden zowel direct door Robeco als door andere financiële instellingen verspreid. Een aantal beleggingsfondsen, inclusief het vlaggenschip Robeco N.V., is genoteerd aan grote Europese aandelenbeurzen zoals die van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen.

Robeco bedient haar klanten niet alleen vanuit haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar heeft in Europa ook kantoren in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. In de Verenigde Staten heeft Robeco kantoren in New York, Chicago en San Francisco (Weiss, Peck & Greer), Boston (Boston Partners), White Plains (Sage Capital Management) en Toledo (Harbor Capital Advisors). Daarnaast is er een kantoor in Bahrein.

Robeco is het volledig zelfstandig opererende centrum voor vermogensbeheer binnen de Rabobank Groep. De combinatie van de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling volgens de belangrijkste internationale rating agencies en de hoogste 'Sustainability Cluster Score' binnen de bancaire sector geeft aan dat de Rabobank haar beleggers, leden, klanten en werknemers sinds lange tijd grote toegevoegde waarde levert.

Over Robeco's Corporate Governance Principes
De filosofie van Robeco met betrekking tot corporate governance is gebaseerd op de combinatie van twee wetenschappelijke theorieën: de 'principal-agenttheorie' en de 'public-choicetheorie'. Deze filosofie is te vertalen naar principes voor goed bestuur. Corporate governance gaat over de verdeling van macht tussen aandeelhouders en bestuur. Een systeem voor corporate governance zal succesvol zijn wanneer de incentive- en machtsstructuren zo zijn geconstrueerd dat zij de eigendomsrechten van aandeelhouders beschermen. Robeco hanteert de volgende principes bij het uitoefenen van het stemrecht.

Aandeelhouders informeren
Principe 1
De informatie die een onderneming verschaft, dient transparant, relevant en betrouwbaar te zijn. Tevens dient de onderneming een juist en eerlijk beeld te schetsen van haar activiteiten.

Principe 2
De informatie voor aandeelhouders dient tijdig aan alle belanghebbenden te worden verstrekt en moet voor iedereen toegankelijk zijn tegen lage kosten.

De rechten van aandeelhouders
Principe 3
Iedere aandeelhouder heeft het recht om op een gemakkelijke en goedkope manier te stemmen over alle belangrijke onderwerpen.

Principe 4
Ieder aandeel vertegenwoordigt een stemrecht dat proportioneel is aan het economische belang.

Directieleden en commissarissen
Principe 5
De beloningspakketten van directieleden en commissarissen zijn in lijn met de aandeelhoudersbelangen, berekend op basis van de financiële prestatie op lange termijn van de onderneming.

Principe 6
De commissarissen vertegenwoordigen de aandeelhouders en treden op in hun belang.

Externe factoren
Principe 7
Het tonen en stimuleren van goed 'corporate citizenship'.

Dankzij nieuwe technologieën zijn de kosten van het uitoefenen van controle zodanig verlaagd dat aandeelhouders zoals Robeco nu voordeliger kunnen stemmen. Robeco stemt voornamelijk electronisch en op afstand.

Voor een uitgebreidere toelichting op deze uitgangspunten wordt verwezen naar www.robeco.com, About Robeco, Services, Corporate Governance en de link in de tekst onder het kopje 'Corporate Governance Policy'.

Ronald Florisson, Corporate Communications Robeco Office +31 - 10 - 224 28 10
Mobile +31 - 653 - 831 586
E-mail: ronald.florisson@robeco.nl

van bovenstaand bericht.


09 aug 04 08:04