Gemeente Haarlem
9 augustus 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling
205/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders
Persbericht
Gemeente Haarlem eigenaar tankstation Blitz aan de Leidsevaart
Jarenlang was de aanwezigheid van tankstation en garagebedrijf Blitz aan de Leidsevaart 362 haar omgeving een doorn in het oog. De wijkraad en omwonenden hebben regelmatig bij de gemeente aangegeven dat het tankstation Blitz zorgde voor overlast en dat er verkeersonveilige situaties ontstonden. Diverse omwonenden hebben de gemeente dringend verzocht te helpen de genoemde problemen op te lossen. De gemeente heeft daarom in 2001 al getracht het tankstation te verwerven. De eigenaar wilde echter niet verkopen.
Vanaf 1 juli 1999 moesten benzinestations voldoen aan het Besluit Tankstations Milieubeheer en is er een bodemonderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek een ernstige bodemverontreiniging met minerale olie en de voormalig eigenmaar werd verplicht een grote sanering uit te voeren. Dit heeft hij keurig gedaan, zoals blijkt uit een wijzigingsbeschikking van de afdeling milieu van de Gemeente Haarlem.
Het leek een ideaal moment tot verkoop, maar de eigenaar wenste het bedrijf voort te zetten.
In februari van dit jaar heeft de eigenaar het tankstation zelf gesloten en het pand te koop aangeboden. Het college van B&W heeft direct besloten om te proberen het gargagegedeelte Blitz aan te kopen.
En dat is gelukt! Wethouder Ruud Grondel is zeer verheugd dat de Gemeente Haarlem zich de nieuwe eigenaar mag noemen van tankstation Blitz aan de Leidsevaart 362 zwart.
Het nieuwe bestemmingsplan Pijlslaan is vastgesteld door de raad en in april goedgekeurd door de provincie. Op de plankaart is aangegeven dat verkoop van motorbrandstoffen is toegestaan, maar er is in de voorschriften ook al een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Dit houdt in dat het college van B&W bevoegd is de bestemming van dit perceel te wijzigen zodat verkoop van motorbrandstoffen hier niet meer mag. Hierop is nog wel de inspraakregeling van toepassing is.
Bodem- en asbestonderzoek hebben uitgewezen dat er nauwelijks verontreiniging meer aanwezig is.
Na verwijdering of afvulling van de ondergrondse tanks en een wijziging van de bestemming voor het pand zodat er geen nieuw tankstation meer terug kan komen, verkoopt de gemeente de begane grond weer. Dit gebeurt per openbare inschrijving.
De kosten om van deze ruimte een woning te maken zullen erg hoog zijn. Waarschijnlijk zal de ruimte door een nieuwe eigenaar dan ook gebruikt worden als bedrijfsruimte.
Noot van de redactie:
Aangezien de formele overdracht nog niet heeft plaatsgevonden, wil ik u vragen te wachten met publicatie tot maandag de 16e augustus.
U bent van harte uitgenodigd bij de garageborrel voor omwonenden aanwezig te zijn. Na een korte speech van wethouder Ruud Grondel wordt het glas geheven op de goede afloop en het bord "verkocht" geplaatst.
Wilt u zo vriendelijk zijn te laten weten of u aanwezig zult zijn:
Lotte van Hees, Communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling
Tel: 023 511 35 79
Lotte van Hees, communicatieadviseur
023-5113579/06-46215506
l.hees@haarlem.nl
---- --