Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 5-8-2004

Onderzoek Inspectie jeugdzorg Casusonderzoek crisisplaatsing jji

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DJB/JZ-2495807

5 augustus 2004

Hierbij bied ik u, mede namens minister Donner van Justitie, het 'Rapport Casusonderzoek crisisplaatsing jji' aan. Het onderzoek naar de plaatsing van een 13-jarig meisje in de Doggershoek is uitgevoerd naar aanleiding van vragen van leden van de Tweede Kamer en de aandacht van de media voor deze zaak.

Het inspectierapport is bijgevoegd. U wordt verzocht dit rapport in het belang van het kind vertrouwelijk te behandeling. Het is dus niet voor actieve openbaarmaking bestemd.

De belangrijkste conclusies van de Inspectie zijn:
* dat het bureau jeugdzorg in principe per indicatie doelgericht handelde waar het ging om de verzorging en opvoeding van het meisje. Daar waar zij speciaal hulpaanbod (van jeugd GGZ en jeugdzorg instellingen) behoefde heeft het bureau jeugdzorg zich door de uiteenlopende diagnoses laten sturen en heeft de regie niet voldoende kunnen realiseren, mede omdat het bureau jeugdzorg niet in de K&J psychiatrie kan plaatsen;

* dat de betreffende justitiële jeugdinrichting voldoende transparant heeft gehandeld tijdens de crisisplaatsing van het meisje in de opvanggroep;

* dat de twee instellingen zich voldoende hebben ingespannen om de pleegouders te betrekken bij en te informeren over de crisisplaatsing van hun pleegdochter. De relatie tussen de voogdijwerker van het bureau jeugdzorg en de pleegouders werd bemoeilijkt door de verschillen van inzicht en interpretatie van de adviezen van de deskundigen.

Zowel Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam (BJAA) als De Doggershoek hebben op het rapport van de inspectie gereageerd en aangegeven zich in de conclusies van het onderzoek te kunnen vinden. Het BJAA verwacht dat invoering van de Wet op de Jeugdzorg in situaties als deze tot verbetering zullen leiden. Daarnaast zal BJAA een interne expertisegroep ten behoeve van de regievoering bij dit soort complexe casussen in het leven roepen. Deze expertisegroep zal standaard gebruik maken van de binnen de jeugd-ggz en de zorgaanbieders aanwezige deskundigheid. De Doggershoek heeft aangegeven dat het tijdig opstellen van een behandelplan, het expliciteren van de onderlinge rolverdeling bij het begeleiden van jeugdigen bij (civiele) crisisplaatsingen en het structureren en zorgvuldig volgen van de interne communicatie tussen alle betrokken hulpverleners doorlopende aandacht heeft.

Wij hebben geconstateerd dat er meerdere knelpunten zijn omtrent de crisisplaatsingen van jeugdigen met ernstige gedragsproblemen in justitiële jeugdinrichtingen. Deze knelpunten vormden eerder aanleiding om met betrokken partijen afspraken te maken over de uitvoering van een urgentieplan. Hierover bent u reeds geïnformeerd (zie brief d.d. 19-05-2004 DJB/JZ-2483235). Bovendien hebben we een speciaal hiervoor ingestelde werkgroep gevraagd ons te adviseren over een structurele oplossing. Over het advies van deze werkgroep heb ik u (zie brief d.d. 1 juli 2004 kenmerk 5295504/04/DJC) geïnformeerd. In deze brief heb ik aangegeven dat ik u na de nadere verkenning van de problematiek rondom de samenplaatsingen in de jji's verder zal informeren.
Tevens voert de Inspectie op dit moment in overleg met Justitie een landelijk onderzoek uit naar crisisplaatsingen in justitiële jeugd(opvang)inrichtingen op voordracht van bureaus jeugdzorg. Dat landelijke rapport gaat als openbaar stuk naar de Tweede Kamer.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp