Staatsbosbeheer

6 augustus 2004

Staatsbosbeheer raadt zwemmen in open water in verband met gezondheidsrisicos tijdelijk af. Door de aanhoudende warmte kan de waterkwaliteit snel afnemen doordat de bacteriegroei in het water toeneemt. Dit geeft risico op blauwalgen, die als groene slierten of slijmerige proppen in het water zweven. Zwemmen in water met blauwalgen kan klachten als hoofdpijn, maag- en darmstoornissen, oog- oor- en huidirritaties opleveren. De poelen en vennen in natuurgebieden van Staatsbosbeheer die geen officiële zwemgelegenheid zijn, worden door provincie of waterschap niet op waterkwaliteit gecontroleerd. Bij deze plaatsen zijn waarschuwingsborden geplaatst. De zwemplaatsen van Staatsbosbeheer, de zogenaamde speelvijvers, worden uiteraard wel op waterkwaliteit gecontroleerd.

Het warme weer van de afgelopen periode schept gunstige condities voor blauwalgen in het oppervlaktewater. Blauwalgen ontwikkelen zich voornamelijk bij hogere temperaturen. Dit geldt vooral voor stilstaand water, bijvoorbeeld plassen, poelen en vennen. Wanneer een poel, ven of plas in een natuurgebied van Staatsbosbeheer geen officiële zwemgelegenheid is, maakt Staatsbosbeheer het publiek door middel van een waarschuwingsbord kenbaar dat zwemmen op die plek niet is toegestaan. Zwemmen in een van de speelvijvers van Staatsbosbeheer kan vooralsnog wel.

Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalg voorkomt, leidt in veel gevallen tot huidirritaties. Als mensen of dieren tijdens het zwemmen water binnen krijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Het is daarom verstandig om ook honden niet te laten zwemmen in stilstaand water.
In de zomer wordt de waterkwaliteit van officiële zwemgelegenheden elke twee weken gemeten door de waterschappen. De provincie houdt vervolgens toezicht op de waterkwaliteit. Als uit gegevens van de waterkwaliteit blijkt dat het ongezond of gevaarlijk is om in dat water te zwemmen geeft de provincie een waarschuwing of wordt zwemmen door de provincie verboden. De meeste provincies hebben een zwemwatertelefoon ingesteld. Ook hebben de meeste provincies een zwemwaterkaart uitgegeven waarop al het open water dat officieel zwemwater is, is aangegeven.