Persbericht
5 augustus 2004
Klimaatbeleid gebouwde omgeving succesvol
Het klimaatbeleid van de gebouwde omgeving heeft effect gehad. Bij de woningbouw en utiliteitsbouw is de CO2- uitstoot teruggedrongen met 4 procent. Zonder beleid waren de emissies ruim 7 procent hoger geweest. Dit blijkt uit een evaluatie van het klimaatbeleid voor de periode 1995-2002. De studie is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecofys, in opdracht van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.
De CO2-reductie bij de woningbouw wordt geschat op 2.4 miljoen ton CO2 en bij de utiliteitsbouw (bijvoorbeeld kantoren) 1.6 miljoen ton CO2. Volgens de studie zijn de fiscale regelingen, zoals Regulerende Energie Belasting bij de woningbouw en de Energie Investerings Aftrek bij de utiliteitsbouw, het meest effectief geweest.
De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor het toekomstige klimaatbeleid van de gebouwde omgeving. Voor de behandeling van de VROM-begroting zal staatssecretaris Van Geel de Tweede Kamer hierover informeren.
De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ongeveer eenderde van de CO2-emissies in Nederland. Het klimaatbeleid van de gebouwde omgeving is gericht op het bevorderen van energiebesparing. Daarvoor zijn diverse instrumenten beschikbaar. Zo is voor de nieuwbouw de Energie Prestatie Norm (EPN) ingevoerd. Dit betreft minimumeisen voor een energiezuinig ontwerp van de woning. Voor bestaande woningen, inclusief de apparaten is er onder andere de Energie Premie Regeling (EPR). Dit is een subsidie voor energiebesparende maatregelen en energieadviezen in de woningbouw. Energiebesparende voorzieningen in de utiliteitsbouw worden onder meer ondersteund met de Energie Investerings Aftrek (EIA) en de VAMIL- regeling.
In de Evaluatienota Klimaatbeleid is aangekondigd dat jaarlijks voor één bepaalde sector het klimaatbeleid wordt doorgelicht. De gebouwde omgeving is na de glastuinbouw in 2002 de tweede sector die is doorgelicht. Dit jaar is gestart met de doorlichting van de sector verkeer en vervoer. Uiterlijk in 2012 moet Nederland voldoen aan de Kyoto doelstelling en dat betekent een reductie van de CO2 uitstoot met 6 procent ten opzichte van 1990.
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18272 )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer