Gemeente Amerongen


Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied Utrechtse Heuvelrug Negen gemeenten in het zuidoosten van de provincie Utrecht hebben zich sinds eind 1996 aaneengesloten in het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied Utrechtse Heuvelrug. Het betreft de gemeenten: Amerongen, Bunnik, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Houten, Leersum, Maarn, Rhenen en (centrumgemeente) Wijk bij Duurstede.

Genealogische dienstverlening
De informatieverstrekking aan genealogen of stamboomonderzoekers vindt centraal plaats in de gemeente Wijk bij Duurstede. U kunt daar de akten van de burgerlijke stand uit de periode 1811-1912 (1942) en de bevolkingsregisters uit circa 1850-1940 van alle aangesloten gemeenten en hun rechtsvoorgangers op microfiche raadplegen. Ook onderzoek in de zogenaamde voorlopers van de burgerlijke stand, de kerkelijke doop-, trouw- en begrafenisregisters (dtb) van vóór 1811 is mogelijk.

Bovendien vindt u in Wijk bij Duurstede de archieven van de dorpsgerechten en stadsgerechten, de notariële archieven en de weeskamerarchieven van de negen gemeenten.

U kunt hiervoor de gehele week zonder afspraak terecht op de studiezaal van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied - Utrechtse Heuvelrug in het Gemeentehuis van Wijk bij Duurstede.

Toegang tot archief
De archieven zijn voor iedereen kosteloos toegankelijk. U moet dan wel zelf onderzoek doen. Schriftelijke verzoeken zijn ook mogelijk, maar daarvoor moet betaald worden.

Openingstijden
De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 8.30 - 12.30 uur. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de medewerkers van het Streekarchivariaat. Telefoon: (0343) 595 595 / 595 516 / 595 517
Fax: (0343) 595 599
E-mail: streekarchivariaat@wijkbijduurstede.nl

Bereikbaarheid
Met het openbaar vervoer:
Vanuit Utrecht bus 41 en 241 en vanuit Amersfoort bus 56.

Met de auto:
De snelweg A12 bij Bunnik verlaten en de N 229 volgen langs Odijk, Werkhoven en Cothen naar Wijk bij Duurstede. In de bebouwde kom direct voorbij het benzinestation (links) op een T-kruising rechtsaf, voor Albert Heijn (links) langs en op het volgende kruispunt rechtsaf, tegenover het postkantoor.

Overig onderzoek
Wilt u andere archiefstukken dan de burgerlijke stand, het bevolkingsregister, de dtb-registers, de oud-rechterlijke of notariële archieven inzien, of komt u voor fotos, prenten, boeken of kranten betreffende één van de deelnemende gemeenten, dan is het iets ingewikkelder.
Voor alle openbare archieven van de gemeenten Amerongen (tot 1936), Driebergen-Rijsenburg (tot 1949), Leersum (tot 1979) en Wijk bij Duurstede (tot 1995) kunt u steeds terecht in Wijk bij Duurstede. Alleen betreffende de bouwvergunningen voor Amerongen vanaf circa 1929, voor Driebergen-Rijsenburg vanaf 1905 en voor Leersum vanaf 1934 moet u op het gemeentehuis in Amerongen, Driebergen-Rijsenburg en Leersum zelf zijn.
Voor de archieven van de andere vijf gemeenten (Bunnik, Doorn, Houten, Maarn en Rhenen) geldt dat u eerst een afspraak voor een bezoek moet maken via Wijk bij Duurstede. U wordt dan in de betreffende gemeente zelf, meestal op een vaste dag, geholpen door een medewerker van het Streekarchivariaat.

Waterschade
In oktober 2002 zijn de gemeenschappelijke archiefbewaarplaats en studiezaal in Wijk bij Duurstede onder water gelopen. Het grootste gedeelte van de kletsnatte archieven en collecties is direct afgevoerd en ingevroren. In de zomer van 2003 is begonnen met de eerste herstelfase, het vriesdrogen. Deze zal naar verwachting in de loop van 2005 voltooid zijn. In die periode komen de gedroogde stukken gefaseerd beschikbaar. In sommige gevallen zal daarna nog een restauratiefase moeten volgen. Als gevolg hiervan zijn nog niet alle archiefstukken van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied Utrechtse Heuvelrug te raadplegen. Om u daarover zo goed mogelijk te informeren wordt op de website www.utrechtsarchiefnet.nl van alle archieven en collecties uit de Wijkse archiefbewaarplaats de actuele status vermeld.

Dit geldt niet voor de informatie die beschikbaar is op microfiches, deze is gewoon raadpleegbaar.