Ingezonden persbericht
Persbericht
5 augustus 2004
Pilotproject inzet hulpmiddelen in de bouw met succes afgerond
Onlangs is het pilotproject 'Inzet en gebruik van hulpmiddelen ter vermindering van fysieke belasting in de Bouwnijverheid' met succes afgerond. Het project is door Arbo Unie uitgevoerd in opdracht van het Arboconvenant Bouw dat de projectnaam WERKGOED draagt. De pilot heeft een aantal praktische scenario's opgeleverd. Deze zijn goed bruikbaar voor andere bouwbedrijven in de B+U en GWW-sector die geïnteresseerd zijn in het gebruik van hulpmiddelen om efficiënter en arbovriendelijker te kunnen werken. Dit zal zijn beslag krijgen in het vervolgproject 'Hulpmiddelen Helpen'.
Aan de hand van vooraf vastgestelde criteria zijn in 2003 elf bedrijven geselecteerd om aan het pilotproject deel te nemen. De selectie omvatte grote, middelgrote, kleine en een aantal gespecialiseerde bedrijven, waaronder een gespecialiseerd steigerbouwbedrijf.
Inventarisatie
Uitgangspunt van het pilotonderzoek was op drie niveaus te kijken naar bevorderende en belemmerende factoren: vanuit de werknemer, vanuit de hulpmiddelen en vanuit de organisatie. Het heeft namelijk met tal van facetten te maken waarom bedrijven hulpmiddelen wel of niet inzetten om de fysieke belasting voor werknemers te verminderen. Behalve een inventarisatie van die factoren moest het onderzoek materiaal voor scenario's opleveren die ook toepasbaar zijn binnen andere bouwbedrijven. Daarom was het onderzoek er vooral op gericht of er veranderingen binnen bedrijven tot stand te brengen zijn om ziekteverzuim en uitstoot naar de WAO terug te dringen.
Conclusies
De conclusies van het pilotonderzoek luiden:
* Door de gevolgde werkwijze is vermindering van fysieke belasting duidelijk op de agenda van de deelnemende bedrijven komen te staan.
* Bedrijven nemen bij voorkeur maatregelen op organisatieniveau om reductie van fysieke belasting en het bevorderen van hulpmiddelengebruik als vast onderdeel in de bedrijfsvoering op te nemen.
* Kennisoverdracht binnen de sector is sterk voor verbetering vatbaar gezien de behoefte van de deelnemers aan toegankelijke en bruikbare informatie.
* De onderzoeksresultaten op hoofdlijnen verdienen specifieker onderzoek en vervolgstappen in de vorm van bijvoorbeeld gericht onderzoek naar kosten en baten van bepaalde hulpmiddelen.
Vervolgproject 'Hulpmiddelen Helpen'
Behalve vermindering van fysieke belasting voor de werknemers - dus minder pijnklachten, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid - levert inzet en gebruik van hulpmiddelen vaak een kostenvoordeel op, omdat de werknemers daardoor efficiënter en sneller kunnen werken.
WERKGOED zet de onderzoeksresultaten in voor het grootschaliger vervolgproject 'Hulpmiddelen Helpen'. Daaraan zullen 75 bedrijven deelnemen om onder begeleiding van hun arbodienst het gebruik van hulpmiddelen in hun dagelijkse werkprocessen te integreren. De arbodiensten voeren het project uit en werven bedrijven om deel te nemen.
Oproep voor deelname
Bedrijven die geïnteresseerd zijn om aan het vervolgproject 'Hulpmiddelen Helpen' deel te nemen kunnen zich hiervoor aanmelden bij hun eigen arbodienst of op www.werkgoed.nl onder vermelding van de naam en de adresgegevens van hun abodienst. Het project stelt de deelnemers in staat kosteloos te profiteren van reeds bij de pilotbedrijven opgedane ervaring. Doel is plannen van aanpak voor duurzaam gebruik van hulpmiddelen, in de praktijk bruikbare, branchespecifieke stappenplannen en 'selfhelpkits' te ontwikkelen.
Verder wil WERKGOED lerende netwerken ontwikkelen door regelmatig bijeenkomsten van de deelnemers te organiseren onder begeleiding van de arbodiensten. Bedrijven kunnen dan leren van elkaars ervaringen, kennis uitwisselen en samen naar oplossingen van vraagstukken zoeken. Arbodiensten krijgen een kansrijke methode ter beschikking die ze ook na afloop van het convenant kunnen gebruiken ter borging van tijdens de convenantperiode ontwikkelde kennis en inzichten op arbogebied.
Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie:
Voor meer informatie over WERKGOED kunt u kijken op www.werkgoed.nl of contact opnemen met communicatieadviesbureau DeJong&Verder, tel. (0344) 65 25 20, info@dejongev.nl.