Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Muhren en Spoelman houden uitzicht op medailles na 6 ronden EK Jeugd

In de zesde ronde op het EK Jeugd hebben Bianca Muhren en Wouter Spoelman hun kansen op een plekje op het podium geheel in eigen hand gehouden. Dankzij een overwinning op de Poolse Joanna Worek kwam Bianca op 5 uit 6 en een ongedeelde tweede plaats. En met uitzicht op meer want de nummer één, de Georgische Melia Salome, "gaat het toernooi niet winnen, ze is niet goed genoeg", aldus Bianca. Ook Wouter kwam op 5 uit 6 door een remise tegen Giorgi Margvelashvili (GEO). Dat brengt hem een gedeelde tweede plaats.

De andere Nederlandse deelnemers strijden voor een goede eindklassering, maar hebben geen zicht meer op de prijzentafel. Robert Ris zakte door een tweede nederlaag terug naar vijftig procent. Middels een overwinning kwam ook Cyriel Pex op vijftig procent en daarmee kan hij in het sterke veld best tevreden zijn. Martine Middelveld, Chantal van Eijk staan op 2 uit 6, Donna Schut heeft een halfje minder. Zij maken zich op voor een eindsprint. De prestaties van de Nederlandse deelnemers zijn te volgen via de toernooisite.

Willy Hendriks

---


Impressie vanuit Turkije:
Tot dusver doen Bianca en Wouter het voortreffelijk. Bianca staat bij de meisjes tot 18 met 4 uit 5 bijna aan kop van het klassement. In de vijfde ronde kwam ze 'per ongeluk' in de doorschuifvariant van het Frans terecht. Haar sterke opponente - voormalig kampioene tot 16 jaar
- werd stevig in de tang genomen in de opening, ondanks de gebrekkige kennis van Bianca over deze variant. Toen Bianca echter een tactische mogelijkheid miste, werd ze langzaam maar zeker achteruit gedrukt. De witspeelster probeerde vervolgens koste wat het kost de zwarte muur te slechten, waardoor Bianca ook weer geweldige counterkansen kreeg. Uiteindelijk eindigde de boeiende strijd in eeuwig schaak, hoewel Bianca nog vlak daarvoor een opgelegde winst had gemist. Gezegd moet worden dat Bianca bijna voortdurend onder grote tijdsdruk moest spelen.

Wouter doet het met 4,5 uit 5 nog iets beter zelfs. De enige remise speelde hij tegen zijn 'oude' rivaal Falko Bindrich uit Duitsland. Ook in die partij had Wouter trouwens de winst kunnen grijpen, maar eerlijk gezegd zou dat een geflatteerde uitslag zijn geweest. Twee Nederlandse spelers aan de kop van het klassement dus!

Jammerlijk was de nederlaag van Robert eergisteren. De voorbereiding kwam op het bord, de zwartspeler deed het niet handig en na een zet of twintig leek de winst slechts een kwestie van tijd. Robert fantaseerde al over bord één in de volgende ronde en - misschien daardoor?- miste hij een direkte KO. In het vervolg van de partij kwam zwart hinderlijk actief te staan en de extra kwaliteit speelde toen al bijna geen rol meer. In een vertwijfelde poging om alsnog de winst naar zich toe te trekken ging Robert veel te ver en kreeg hij de rekening gepresenteerd. Jammer, jammer.

In dezelfde groep als Wouter - jongens tot 14 - is het voor Cyriel Pex uit Amsterdam bikkelen geblazen. Het openingsrepertoire van de 'ras-Amsterdammer' staat nog niet als een huis en in de vijfde ronde bleek dat funest. In een voor Cyriel onbekende zijvariant van de Grünfeld koos hij voor een wat ongelukkige opzet en kwam in een ellendig toreneindspel terecht waarin de opponent volstrekt onnodig zijn a-pion liet oprukken tot a7 (met de toren op a8). De stelling leek toen toch weer remise, totdat Cyriel ten onrechte zijn f-pion naar f5 speelde. Wit kon in het vervolg een vrije e-pion maken, waarna de partij beslist was.

Martine debuteert dit EK met prima spel. Ze speelt mee in de subtop en krijgt steeds speelster met een Fide-rating tegen. De derde ronde speelde Martine met zwart tegen een 2200+ speelster. Na een fraaie positionele combinatie kreeg Martine voordeel. Ze ruilde echter te veel stukken waarna er een potremise ongelijke lopereindspel (met ieder een toren) ontstond. Martine mist nog wat ervaring, ze werd murw gespeeld en liet plotseling mat in één zetten in een nog altijd totaal gelijke stelling. Martine laat dit EK indrukwekkend spel zien en ze komt er met haar score van 2 uit 5 op dit moment nog wat bekaaid van af.

Chantal heeft zich prima herteld na haar desastreuze begin van 0 uit 3. Ze blijft elke partij voor de overwinning gaan en dat siert haar. In de vierde ronde werd haar vechtlust eindelijk beloond. Met een combinatie van positiespel en aanvalsdrang werd haar Noorse opponente weggespeeld.
De jonkies Donna en Floris spelen in de middenmoot mee. Floris is met 2 uit 5 een punt verwijderd van zijn vooraf gehoopte score van 3 uit 9. De begeleiders fronsten hun wenkbrauwen bij het horen van zijn ambities en verwachten nog wel wat meer van Floris. Ook voor Donna is dit EK een leerzame ervaring. Donna schaakt nog maar anderhalf jaar bij een club en ze is vooral positioneel talentvol. Door gebrek aan ervaring en hardheid scoort ze tot dusverre onder haar mogelijkheden.

De Nederlandse delegatie heeft na 5 ronden als volgt gescoord:

m-18: Bianca 4
j-16: Robert 3
m-16: Martine 2
j-14: Wouter 4,5; Cyriel 2
m-14: Chantal 1,5
j-12: Floris 2
m-12: Donna 1,5

Tiviakov en Ernst hebben sterkste zenuwen in 8e ronde Open NK te Dieren

De slotfase van elk open toernooi is een zenuwenoorlog. Het lijkt soms of de spelers met echt stalen zenuwen snel remise spelen en alles op de laatste ronde laten aankomen.
Zevende ronde Open NK te Dieren de dag van Sipke Ernst