TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

3 augustus 2004

Meerderheid Nederlanders tegen kabinetsplannen prepensioen

Eind mei hebben kabinet, werkgevers en vakbonden het overleg over VUT, prepensioen en levensloop afgebroken. Het kabinet wil stoppen met werken pas mogelijk maken vanaf de leeftijd van 62,5 jaar; met name de FNV pleitte voor prepensioen vanaf 62 jaar. Eind juni wezen ook de FNV-leden het eindbod van het kabinet af. Door de afwijzing valt het kabinet terug op zijn oude plannen, waardoor werknemers niet langer belastingvrij kunnen sparen voor hun prepensioen.

Ruim acht op de tien Nederlanders (83%) hebben iets gezien, gehoord of gelezen over het conflict tussen kabinet en vakbonden. Alle respondenten is een vijftal uitspraken voorgelegd, waarvan de uitspraak "De regering wil dat iedereen doorwerkt tot zijn of haar 65ste, tenzij men zelf spaart voor een eigen prepensioenregeling" door maar liefst 63 procent als juist wordt aangemerkt. Dat het kabinet de VUT (35%) en het belastingvrij sparen (29%) waarschijnlijk helemaal wil afschaffen, is veel minder bekend. Ook de inzet van de vakbonden (prepensioen fiscaal aftrekbaar houden), is bij een relatief klein deel (28%) bekend (FNV-leden: 52%).

---

1 | 63 procent van de Nederlanders weet dat: "De regering wil dat iedereen doorwerkt tot zijn of haar 65ste, tenzij men zelf spaart voor een eigen prepensioenregeling"

---

63 procent van de Nederlanders weet dat: "De Regering wil dat iedereen doorwerkt tot zijn of haar 65ste, tenzij men zelf spaart voor een eigen prepensioenregeling"

Bron: TNS NIPO, 2004

---

Werkenden zijn ongeveer even goed op de hoogte van (de inhoud van) het conflict als niet-werkenden. Met name degenen die werkzaam zijn bij de overheid blijken de discussie goed te volgen; 93 procent heeft er iets over gezien, gehoord of gelezen.
Van de jongeren (18-34 jaar) heeft driekwart hierover iets meegekregen, van de ouderen (55+) 93 procent.

Tweederde van werkenden denkt dat plannen gevolgen voor henzelf hebben De helft van alle Nederlanders denkt dat de kabinetsplannen gevolgen voor henzelf zullen hebben. Als belangrijkste consequentie van de kabinetsplannen ziet men: "tot mijn 65ste door moeten werken" (door 41 procent genoemd). twintig procent denkt zelfs tot na zijn of haar 65ste door te moeten werken.

Er is echter - logischerwijs - een groot verschil tussen werkenden en niet-werkenden. Van de werkenden denkt tweederde dat de kabinetsplannen gevolgen zullen hebben, terwijl dat onder niet-werkenden ruim een kwart is. Vooral werkenden bij de overheid maken zich zorgen; 81 procent verwacht gevolgen voor henzelf. Degenen die als zelfstandige werken verwachten de minste gevolgen (26%).
---

2 | Tweederde werkenden verwacht gevolgen van prepensioen-plannen voor henzelf

---

Tweederde werkenden verwacht gevolgen van prepensioen-plannen voor henzelf

Bron: TNS NIPO, 2004

---

Zeven op de tien Nederlanders tegen kabinetsplannen Na uitleg van de kabinetsplannen1
blijken zeven op de tien volwassen Nederlanders tegen het voorgenomen beleid te zijn. Onder werkenden is dit zelfs 75 procent. Slechts twaalf procent is voor de plannen (werkenden: 8%).

Aan degenen die tegen de kabinetsplannen zijn, is gevraagd of ze "bereid zijn actie te voeren - dat wil zeggen de straat op te gaan - tegen de kabinetsplannen?". Eén op de vijf zegt zeker in actie te komen en nog eens eenvijfde zal dit waarschijnlijk doen. Onder werkenden is dat respectievelijk 22 en 24 procent. De ervaring leert dat (op een vierpuntsschaal) de categorie "zeker wel" een goede voorspeller is van gedrag. Als we deze percentages zouden omrekenen naar absolute aantallen2
, dan zouden anderhalf miljoen werkenden in potentie bereid zijn de straat op te gaan. Daarnaast zijn nog eens zo'n 750.000 niet-werkenden actiebereid. Let wel, men is "bereid" actie te voeren; dit wil nog niet zeggen dat iedereen ook echt zal meelopen in een demonstratie. Factoren als tijd (men heeft immers betaald werk) en afstand (demonstraties zijn meestal in Den Haag) zullen zeker van invloed zijn op het daadwerkelijke aantal actievoerders.

---

3 | Eén op de vijf bereid actie te voeren tegen kabinetsplannen
---

Eén op de vijf bereid actie te voeren tegen kabinetsplannen

Bron: TNS NIPO, 2004

---

FNV-leden zijn - nog veel meer dan leden van andere bonden - tegen de plannen (88 procent is tegen). Ook de actiebereidheid is onder FNV-leden het grootst: 36 procent is zeker en 32 procent waarschijnlijk bereid in actie te komen.

1 In de huidige plannen van het kabinet zouden werknemers moeten doorwerken tot 65 jaar, tenzij men zelf spaart voor een prepensioenregeling. De regering stelt een levensloopregeling voor, waarmee werknemers vrijwillig prepensioen kunnen sparen, vergelijkbaar met de spaarloonregeling. Op zijn vroegst kan een werknemer dan met 63 jaar met prepensioen. Het sparen voor het prepensioen is echter niet langer belastingvrij.

2 Er zijn in Nederland circa 7 miljoen werkenden. 22 procent van 7 miljoen is 1,54 miljoen werkenden. Van de 5 miljoen niet-werkenden (18+) is vijftien procent actiebereid (circa 750.000 personen).

C5021 | TNS NIPObase (Homebus) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 8 t/m 18 juli 2004. Ondervraagd zijn 1003 respondenten (n=1.003).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79) of Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).