Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
61 Vragen van de heer Y. Aydemir
(ingekomen 29 juni 2004)


Met de invoering van de nieuwe Wet Werk en Bijstand per 1 januari 2004 hebben de cliënten van 57,5 jaar en ouder met een bijstandsuitkering geen recht meer op een vakantie langer dan 4 weken. Over het algemeen hebben deze cliënten geen sollicitatieplicht, zij zijn dus niet interessant voor de arbeidsmarkt. Wanneer zij de intentie hebben om langer dan 4 weken op vakantie te gaan is dit binnen de huidige wetgeving niet mogelijk. Zij zijn gebonden aan de maximale termijn van vier weken. Bij overschrijding van deze termijn zijn ze verplicht om hier een volledige aanvraagprocedure voor te doorlopen. Dit vergt veel energie en tijd van beide kanten. De Tweede Kamer heeft op 3 juni 2004 een amendement aangenomen, ingediend door de PvdA, waarin vastgesteld is dat de cliënten van 57,5 en ouder met een bijstanduitkering (zonder sollicitatieplicht) recht hebben op 65 vakantiedagen per jaar.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:
1. Hoe denkt het College om te gaan met deze nieuwe wetgeving?
2. Is het College bereid om deze wijziging per direct in het lokale beleid door te voeren?
3. Is het College bereid om dit beleid ook in te voeren voor cliënten die geen sollicitatieplicht hebben, maar jonger dan 57,5 jaar zijn?
4. Zijn er andere mogelijkheden tot vrijstelling van de maximale termijn van vier weken voor vakantie? En voor wie gelden deze?
5. Als deze vrijstellingsmogelijkheden er niet of in beperkte mate zijn, is het College dan bereid om - binnen de marges van de gemeentelijke beleidsvrijheid - (meer) vrijstellingsmogelijkheden te creëren? Zo ja, hoe zullen deze er dan uit gaan zien? Zo nee, waarom niet?

Antwoord van Burgemeester en wethouders
(verzonden 3 augustus 2004)


1. Deze nieuwe regeling wordt uitgevoerd. Dus alle cliënten met een WWB-uitkering tussen de 57,5 en 65 jaar, die ontheffing hebben van alle reïntegratieverplichtingen van art. 9 lid 1 WWB mogen 65 dagen per kalenderjaar met vakantie. Dit geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004. Met 65 dagen wordt bedoeld 65 werkdagen. Het gaat dus om een periode van dertien weken, dezelfde die geldt voor 65+-ers. Bij cliënten uit deze nieuwe doelgroep die reeds eerder dit jaar nadelige gevolgen hebben ondervonden door overschrijding van de 'oude' vakantieduur van vier weken, worden die nadelige gevolgen bezien en waar nodig gecorrigeerd. Dit betekent dat wanneer uitkeringen beëindigd en/of verlaagd zijn in verband met overschrijding van de vakantieduur van vier weken, dit hersteld wordt.
2. Utrecht is meteen na besluitvorming door de Eerste Kamer gestart met de uitvoering van de nieuwe regeling. De cliënten zijn geïnformeerd en worden volgens de nieuwe regeling behandeld.
3. De wet geeft het college geen mogelijkheid om de groep die dertien weken met vakantie mag uit te breiden.
4. De wet is het uitgangspunt. Er is hier geen sprake van beleidsvrijheid voor gemeenten. Het Utrechtse beleid maakt het wel mogelijk in zeer bijzondere, individuele gevallen, toestemming te geven om met behoud van uitkering voor een beperkte periode in het buitenland te verblijven zonder dat dit als vakantie wordt aangemerkt. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn bij overlijden in het buitenland van een familielid in de eerste of de tweede graad.
5. Gemeenten hebben niet de bevoegdheid om af te wijken van de door de wet toegestane vakantieduur. Zoals hierboven is aangegeven, geeft de gemeente Utrecht in bijzondere individuele gevallen toestemming voor een verblijf in het buitenland zonder dit aan te merken als vakantie.


---- --