Gemeente Son en Breugel


Iepenziekte

iep.gif

In de afgelopen weken is op diverse plaatsen in de gemeente iepenziekte geconstateerd. Omdat dit een besmettelijke bomenziekte is dienen zieke exemplaren zo snel mogelijk te worden gerooid en vernietigd, zodat verdere verspreiding kan worden voorkomen.

Hoe herkent u de iepenziekte? Midden in de zomer is het blad, normaal gesproken, fris en groen. Een zieke iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt naar geel tot bruin en valt af. Dit begint met één tak en kan zich in enkele weken tijd verspreiden over de hele kroon. Kenmerkend zijn de zogenaamde vaantjes: kale takken met nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden. Met een scherp mes kunt u een deel van een aangetaste tak afsnijden. In geval van iepenziekte ziet u op het snijvlak donkerbruine tot zwarte stippen in de buitenste jaarringen, die tot een ring aaneengesloten kunnen zijn. Snijdt u de tak in de lengte door dan toont de verkleuring zich als donkerbruine strepen.

Hoe kunt u helpen?
Hebt u zieke of dode iepen gezien (dit geldt ook voor particuliere tuinen) meldt dit dan zo snel mogelijk aan de plantsoenendienst van uw gemeente.
Hebt u een open haard, bewaart u daarvoor dan nooit ongeschild iepenhout. Open haardhout is een ideale broedplaats voor de kevers en daarom levensgevaarlijk voor de iepen in de wijde omgeving!

U kunt hieronder meer informatie over de iepziekte downloaden

Bijlage iepziekte.pdf