Gemeente Amsterdam

Zeehavens Amsterdam wederom in de lift

2 augustus 2004 - Havenbedrijf

De goederenoverslag in Zeehavens Amsterdam (IJmuiden, Beverwijk, Zaanstad en Amsterdam) is de afgelopen zes maanden met 11 procent gestegen tot 35 miljoen ton. De Amsterdamse haven presteerde het best. Hier bedroeg de groei 14 procent, waarmee de overslag steeg naar 25 miljoen ton. Het groeicijfer van de Zeehavens is hoger dan de overige Nederlandse én buitenlandse havens binnen de zogeheten Hamburg-Le Havre range.

Gunstige vooruitzichten

Volgens Mark van der Horst, wethouder haven Amsterdam, was de teruggang in 2003 van tijdelijke aard. "Op basis van dit resultaat verwacht ik dat de goederenoverslag dit jaar het record van 2002 van 70 miljoen ton zal evenaren. Vooral de vooruitzichten bij de grote goederenstromen zoals kolen, ertsen en olieproducten zijn gunstig."

Bulksector

Het zijn met name de bulkgoederen die voor deze sterke toename zorgden. Vanwege tekorten op de Amerikaanse markt en een toenemende vraag uit West-Afrika groeide de overslag van olieproducten met 35 procent tot 7,1 miljoen ton. Het `overige vloeibare bulk' (melasse, chemische producten en eetbare oliën) bleef stabiel op het niveau van
1 miljoen ton.

In de droge bulksector boekten zowel de overslag van kolen en ertsen/schroot als het `overige droge bulk' winst . De kolenoverslag groeide met 21 procent tot 9,7 miljoen ton. De gestegen vraag naar staalproducten was de oorzaak van de drie procent stijging bij de erts/schrootoverslag tot 5,3 miljoen ton. Het `overige droge bulk' (w.o. zand, grind en mineralen maar ook cacao) groeide met 18 procent tot 3,5 miljoen ton.

De overslag van agribulk (granen, veevoeders en oliehoudende zaden) liep terug van 4,8 naar 4,3 miljoen ton (-9 procent). Dit werd vooral veroorzaakt door een daling in het vervoer van oliehoudende zaden.

Hoewel de overslag van meststoffen de eerste zes maanden van 740.000 naar 580.000 ton terugliep (- 21,5 procent) als gevolg van een stagnerende vraag door voldoende voorraden bij de afnemers, verwacht het Havenbedrijf een herstel in de komende zes maanden.

Stukgoedsector

De stukgoedsector bleef de eerste zes maanden van dit jaar achter op die van vorig jaar. Totaal bedroeg de overslag 3 miljoen ton tegenover 3,5 miljoen ton in de eerste helft van 2003 (- 8,5 procent). Het toenemend vervoer van cacao in bulk in plaats van containers is hier mede debet aan.

© Gemeente Amsterdam