PZO

Afschaffing WAZ: dekking door verzekeraars op valreep helder

PERSBERICHT

Afschaffing WAZ: dekking door verzekeraars op valreep helder

Den Haag, 2 augustus 2004 - Het Ministerie van SZW en het Verbond van Verzekeraars hebben - na aandringen van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)- eind vorige week duidelijk gemaakt dat een aanvraag van een zelfstandige voor een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering in de periode tussen 1 augustus en 1 november 2004 wordt beoordeeld op basis van de gezondheid van de zelfstandige op het moment van de aanvraag. De zelfstandige heeft daarmee een voorlopige dekking gedurende de acceptatieperiode. Deze toezegging - die onder het voorbehoud van een praktijktoets is gedaan
- betekent dat arbeidsongeschiktheid die zich tijdens de acceptatieperiode voordoet en die bij de aanvraag niet te voorzien was volledig binnen de verzekering valt. Eerder beweerden verzekeraars en het ministerie dat de dekking tijdens de acceptatieperiode beperkt zou blijven tot de zeer minimale dekking van de vangnetverzekering. Voor PZO was dit, mede gelet op toezeggingen van de minister aan de Eerste Kamer, volstrekt onacceptabel. Door het ontbreken van een behoorlijke dekking tijdens de acceptatieperiode hadden zelfstandigen buiten hun schuld mogelijk in grote problemen kunnen komen.

Vanaf 1 augustus 2004 is de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) geschiedenis. Zelfstandigen die na de afschaffing van de WAZ arbeidsongeschikt worden, zijn alleen nog verzekerd van inkomsten als op de private markt een
arbeidsongeschiktheidsverzekering is afgesloten. PZO roept zelfstandigen daarom op zo snel mogelijk verschillende offertes op te vragen bij verzekeraars. De zelfstandige die na 1 augustus een offerte aanvraagt voor een particuliere verzekering is tot het moment van die aanvraag niet verzekerd. Dit kan grote financiële gevolgen hebben als de betrokkene in die periode arbeidsongeschikt raakt.

De Eerste Kamer stemde op 5 juli jl. in met de afschaffing van de WAZ per 1 augustus 2004. PZO accepteert de afschaffing van de WAZ, maar ergert zich aan de slordige wijze waarop de overgang naar de vrijwillige verzekering vorm heeft gekregen. Dit geldt niet in de laatste plaats voor de gebrekkige voorlichting vanuit de overheid. Zeker waar die overheid - eerst via de AAW en later via de WAZ - bijna 30 jaar lang de verplichte verzekeraar voor zelfstandigen is geweest. De door het Ministerie van SZW toegezegde voorlichtingscampagne moet echter nog grotendeels van start gaan. De korte tijd tussen de kamerbehandeling en de datum van inwerkingtreden van de 'Wet Einde toegang verzekering WAZ' lijkt zich nu te wreken. Zelfstandigen hebben behoefte aan duidelijke en objectieve informatie over de gevolgen van de afschaffing van de WAZ. De 400.000 zelfstandigen die nog geen particuliere verzekering hebben, willen concrete antwoorden op de vragen die zij hebben. De voorlichting vanuit de overheid schiet in de ogen van PZO zowel qua inhoud als timing tekort. PZO voelt zich in deze mening niet alleen gesteund door de talloze reacties van zelfstandigen en organisaties van zelfstandigen, maar ook door reacties van medewerkers van het UWV en verzekeraars. Via haar eigen website (www.pzo.nl) geeft PZO zoveel mogelijk antwoord op de concrete vragen die er leven.

PZO is de onafhankelijke koepelorganisatie van zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). Via branche- en beroepsorganisaties zijn bij PZO ruim 10.000 zzp'ers aangesloten. Het gaat daarbij onder andere om interim-managers, organisatie-adviseurs, filmmakers, geluidstechnici, thuiszorgers, interimmachinisten, ict-specialisten, arbeidsdeskundigen, eigen rijders en klusbedrijven.

---


---