Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa gaat beleidsregels taximarkt opstellen

02-08-2004 / 12:50

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat beleidsregels opstellen over de toepassing van de Mededingingswet op de taximarkt. De beleidsregels geven het beoordelingskader voor de markt die door liberalisering in ontwikkeling is. De NMa zal nog dit jaar een consultatiedocument opstellen om informatie en opvattingen te verzamelen. De beleidsregels treden naar verwachting in het voorjaar van 2005 in werking.

De NMa toetst de samenwerking binnen taxicentrales aan de regels van de Mededingingswet. Op grond van deze wet mogen bedrijven geen afspraken maken die de concurrentie beperken. Voor de beoordeling is onder meer van belang welke concurrentiedruk taxicentrales ondervinden van andere centrales of ondernemingen. De NMa zal in de beleidsregels een leidraad geven hoe de NMa afspraken tussen individuele taxi-ondernemingen binnen taxicentrales mededingingsrechtelijk beoordeelt.

De NMa heeft haar eerdere besluit over de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) ingetrokken. De NMa wees een verzoek om ontheffing van het kartelverbod voor afspraken over tarieven binnen de RTC af. De samenwerking binnen de RTC zal ook aan de op te stellen beleidsregels moeten voldoen.