ZANDHAP

Nominaties StrandTentTopTien bekend

Vanaf vandaag kan het Nederlandse publiek bepalen wat dit jaar dè strandtent van Nederland is. Via internet kan iedereen zijn stem uitbrengen op één van de tien genomineerden voor de StrandTentTopTien 2004. Uit de honderden strandpaviljoens die Nederland rijk is, heeft een jury er tien geselecteerd. De strandtenten liggen verspreid over heel Nederland, van Zeeland tot Texel. Uiteindelijk beslist het publiek welke horecagelegenheid dè strandtent van Nederland wordt. Iedereen kan zijn stem uitbrengen op ilProsecco.nl of ZANDhap.nl. Dit kan tot en met 31 augustus.

De jury, die bestond uit ervaren culinaire recensenten en ervaringsdeskundigen, heeft gelet op tal van zaken. De strandtenten zijn onder meer getoetst op: originaliteit, de ligging, de aankleding, de muziek en de kwaliteit van het eten en drinken. Het is uiteindelijk de combinatie van al deze factoren die de sfeer bepaalt.

De tien geselecteerde strandtenten zijn: Wij (Scheveningen), Aloha (Wijk aan zee), Zuiderduin (Westkapelle), Panta Rhei (Vlissingen), Strand aan de Maas (Rotterdam), Zeezicht (IJmuiden), Beach-in (Texel), Elzenduin Beach (Ter Heijde), Sol (Scheveningen)en Woodstock69 (Bloemendaal).

Over het algemeen is de jury van mening dat de kwaliteit van de zomerhoreca, in vergelijking met een aantal jaren geleden, sterk is verbeterd. De strandtenthouders spelen steeds beter in op een veeleisender geworden strandgast. Zij schakelen steeds vaker een goede kok in, doen hun best om iets originelers op de kaart te zetten dan de standaard saté-schotel en serveren betere wijnen.

Strandtenten ontdekken dat zij met net iets meer moeite de 'oudere jongere' kunnen aanspreken, die meer gericht is op luxe en kwaliteit en het strand vaak links liet liggen. De kwaliteitsverbetering aan de kust blijkt ook uit het feit dat steeds meer restaurantgidsen strandtenten opnemen. Deze werden een paar jaar geleden nog genegeerd.

De StrandTentTopTien 2004 wordt georganiseerd in samenwerking met ZANDhap. In 2003 deed ZANDhap een saté-onderzoek onder 90 Haagse strandtenten. Deze zomer onderzoekt ZANDhap ook de kwaliteit van een Ontbijt aan Zee.

De StrandTentTopTien wordt mede mogelijk gemaakt door il Prosecco en Vinites.