ASTMA FONDS

Opbrengst collecte Astma Fonds: 2.750.000 euro

50.000 collectanten Astma Fonds halen 2.750.000 euro op Economische onzekerheid treft ook Astma Fonds

Leusden, 2 augustus 2004 - De jaarlijkse collecte van het Astma Fonds die begin mei werd gehouden heeft in totaal 2.750.000 euro opgebracht. Voor het Astma Fonds vormt de collecteweek een belangrijke bron van inkomsten. De vrijwilligers die ieder jaar langs de deuren gaan voor een bijdrage, zorgen voor een kwart van de totale inkomsten van het Astma Fonds. Dit jaar haalde de collectant gemiddeld 55 euro op, ongeveer 3 euro minder dan vorig jaar.

Jos Zoun, voorzitter van het bestuur van het Astma Fonds: 'Dankzij de enorme inzet van onze vrijwilligers kunnen we ook dit jaar weer veel betekenen voor het nog steeds groeiende aantal mensen met astma en COPD in ons land. Vooral het toenemend aantal kinderen met astma en volwassenen met COPD - de derde doodsoorzaak in ons land - vergen veel aandacht. Hoewel we dus heel blij zijn met de opbrengsten, is de 7% minder die we nu opgebracht hebben ten opzichte van vorig jaar, een tegenvaller. Als de belangrijkste organisatie op het gebied van luchtwegaandoeningen zijn we volledig afhankelijk van giften. We krijgen geen overheidssubsidie. De onzekere economische periode waarin we zitten, zal de reden zijn waarom mensen minder hebben gegeven aan een organisatie als de onze. Maar ook de negatieve berichtgeving over de Hartstichting zal zijn invloed hebben gehad. We willen daarom ook iedereen die onze collectant iets heeft gegeven, extra bedanken dit jaar, want hun bijdragen zijn echt onmisbaar'. Alle gelden worden besteed aan voorlichting, belangenbehartiging van patiënten en het stimuleren van onderzoek en zorgverbetering.

Over het Astma Fonds
Het Astma Fonds stelt zich ten doel astma en COPD en daarmee verwante ziektebeelden te voorkomen en in Nederland de gevolgen van deze ziekten voor patiënten en hun directe omgeving en de samenleving te minimaliseren. Eén op de 10 mensen in Nederland heeft last van chronische luchtwegklachten. Het Astma Fonds komt op voor deze mensen door het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek en zorgverbetering, door het bijscholen van (para)medici, het geven van voorlichting en door het behartigen van de collectieve belangen van mensen met astma en COPD op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Het Astma Fonds werd in 1959 opgericht en is afhankelijk van giften.

////

Noot voor de redactie,