ABU

CAO Uitzendkrachten weer algemeen verbindend verklaard (1-8-2004)

Op 1 augustus 2004 is de CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat alle uitzendkrachten in Nederland vanaf vandaag werken op basis van dezelfde arbeidsvoorwaarden. Zowel de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) als FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie zijn zeer verheugd met de algemeenverbindendverklaring.

De CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 geldt voor ABU-leden vanaf 29 maart 2004. De algemeenverbindendverklaring bepaalt nu dat alle uitzendondernemingen (dus ook niet-ABU-leden) zich moeten houden aan deze CAO. De algemeenverbindendverklaring geldt binnenkort ook voor buitenlandse uitzendondernemingen (o.a. Poolse). De wet op de grensoverschrijdende arbeid (Waga) wordt daartoe binnenkort aangepast.

De CAO voor Uitzendkrachten biedt uitzendkrachten onder andere een opbouw van zijn rechtspositie, een gelijke beloning conform het ABU-loongebouw, of een gelijke beloning conform de gelijke werknemer in de gelijke functie bij de opdrachtgever en geeft uitzendkrachten die wat langer in dienst zijn recht op scholing met een persoonlijk opleidingsbudget (POB).

Voor een branche die grotendeels drijft op kortdurende arbeidsrelaties is het een goede zaak dat arbeidsvoorwaarden collectief geregeld zijn en dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze afspraken algemeen verbindend verklaart.

De vorige algemeenverbindendverklaring van de CAO voor Uitzendkrachten gold tot 1 april 2004. Ook met de nieuwe algemeenverbindendverklaring zal de naleving van de CAO door de stichting SNCU worden gecontroleerd. SNCU is een zelfstandig controleorgaan.

Meer uitleg over de CAO wordt gegeven op www.smu-online.nl. Deze site is met name interessant voor ondernemingen die geen lid zijn van de ABU.