Persbericht Universiteit Utrecht
30 juli 2004
Slotverklaring 7th INTECOL International Wetlands Conference
Onherstelbare schade aan wetlands door stuwdammen
Grootschalige projecten voor landaanwinning, ontginning en energiewinning (stuwdammen) hebben in het verleden onherstelbare schade verricht aan grote wetlands. De Nederlandse inpolderingen en de Driekloven-dam in China zijn voorbeelden van dergelijke projecten. Hoewel ze economisch voordeel hebben gebracht, zijn ze uitgevoerd zonder een afweging van dit voordeel tegen het economisch nadeel van het verloren gaan van natuurlijke functies. Deze functies, zoals onder meer bescherming tegen overstroming, waterkwaliteitsverbetering en ophoging van de bodem, vertegenwoordigen een grote economische waarde. Dit is een van de conclusies die geformuleerd zijn in de slotverklaring van de 7th INTECOL International Wetlands Conference. De conferentie vond plaats van 25 juli tot en met 30 juli 2004 in het Beatrix Theater te Utrecht en is door ruim 800 wetenschappers, natuur- en waterbeheerders uit meer dan 80 landen bezocht.
Duizenden jaren voor herstel
Natuurherstelprojecten zijn in veel wetlands over de wereld in gang gezet. Het aantal verschillende typen wetlands dat in korte tijd hersteld kan worden, is echter zeer beperkt. Ondiepe voedselrijke moerassen als rietlanden zijn eenvoudig te herstellen, veengebieden vergen, echter, een zeer specifiek milieu en een lange tijdsduur in de orde van duizenden jaren. Natuurontwikkeling mag daarom nooit als compensatie gebruikt worden voor het draineren van nog intacte wetlands.
Beter water
In delen van de wereld met sterk verstoorde natuur, zoals in Europa, is het herstellen van wetlands een uitstekend middel om de kwaliteit van water te verbeteren, een betere bescherming tegen overstromingen te bieden en tegelijk de biodiversiteit te versterken.
Bescherming natuurgebieden
Tijdens de 7th INTECOL International Wetlands Conference zijn ook aanbevelingen geformuleerd voor het beschermen en beheren van wetlands. Zo is het effectiever om te werken met kleinschalige projecten waarin verschillende belanghebbenden (stakeholders) betrokken zijn. "Wise use van natuurgebieden is gebaseerd op het zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke processen om lokale economieën te stimuleren" aldus prof. dr. Jos Verhoeven, hoogleraar Landschapsecologie aan de Universiteit Utrecht.
Oproep Nederlandse regering
Ook is een oproep gedaan aan de Nederlandse regering om het voorzitterschap van de EU aan te grijpen voor het bevorderen van de bescherming, het duurzame gebruik en het beheer van wetlands, in de EU en de geassocieerde staten. Tevens is de Nederlandse regering gewezen op haar verantwoordelijkheid voor de effectieve bescherming van Nederlandse wetlands, in het bijzonder de Waddenzee en het Deltagebied, die van internationaal belang zijn.
De integrale tekst van de slotverklaring is te vinden op www.uu.nl/nieuws
7th INTECOL International Wetlands Conference
De 7th INTECOL International Wetlands Conference is georganiseerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. De volgende INTECOL International Wetlands Conference is in het jaar 2008; voor meer informatie zie ook www.intecol.net.
Nadere informatie
drs. Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, telefoon (030) 253 2411 of 0620394916, e-mail s.martis@csc.uu.nl
Universiteit van Utrecht