Platform Biologica
Biologisch vlees is gentechvrij.
Betreft: ingezonden brief aan de Volkskrant
'Biologisch vlees blijft niet gentechvrij' kopte de Volkskrant maandag
26 juli. Dit is feitelijk onjuist. Biologisch vlees is en blijft
gentechvrij. De kans dat biologisch veevoer in de toekomst sporen van
genetisch gemanipuleerde soja en maïs kan bevatten, wordt echter wel
steeds groter.
Het betreffende artikel is geschreven naar aanleiding van een
Wagenings onderzoek naar GGO- vrije diervoederketens. De onderzoekers
concluderen dat het in de toekomst heel moeilijk en duur zal worden om
veevoer te blijven produceren dat 100% vrij is van GGO-sporen. Veel
gangbaar veevoer bestaat inmiddels voor een groot deel uit GGO's, met
name maïs en soja. Dat is al jaren zo maar omdat veevoer tot voor kort
niet geëtiketteerd hoefde te worden, was het voor gangbare boeren niet
te zien of er GGO-producten in het veevoer verwerkt zaten. Voor
consumenten van gangbaar vlees en zuivel blijft het nog steeds
onduidelijk wat de dieren gegeten hebben.
De producenten van GGO-vrij veevoer (biologisch én gangbaar) doen veel
moeite om contaminatie met GGO's te voorkomen. Dit is echter lastig
omdat de GGO-vrije veevoederketen niet geheel gescheiden kan worden
van de GGO-stromen. De grote zeecontainers bijvoorbeeld worden voor
zowel GGO als GGO-vrije maïs en soja gebruikt. Hierdoor is incidentele
contaminatie niet uit te sluiten.
Voor de duidelijkheid: biologisch veevoer wordt geproduceerd zonder
gebruik te maken van GGO's en de sector doet er alles aan om zijn
producten ook tijdens transport en opslag GGO-vrij te houden.
Consumenten die belang hechten aan een GGO-vrije landbouw en die
vinden dat ook landbouwhuisdieren GGO-vrij voer moeten eten, kunnen
dus nog steeds het beste voor biologische producten kiezen.
Op dit moment draaien de GGO-vrije producenten op voor de kosten van
ketenscheiding en analyses, en als onbedoeld toch vermenging optreedt
is niemand aansprakelijk te stellen. Onterecht, vindt Biologica, de
vervuiler zou moeten betalen. Zolang de kosten voor het behoud van een
GGO-vrije voedselketen op de biologische sector worden afgewenteld is
er sprake van oneerlijke concurrentie. Bovendien is het behoud van een
GGO-vrije keten een groot maatschappelijk belang. Een meerderheid van
de Europese consumenten wil geen GGO's eten en ook de overheid heeft
bij herhaling aangegeven dat de keuzevrijheid voor consumenten en
producenten gewaarborgd moet worden.
---
Meer info:
Biologica, Maaike Raaijmakers, raaijmakers@platformbiologica.nl, tel.
030-2339985.