Gemeente Stein


Informatie "Partydrugs"
30-07-2004
Informatie "Partydrugs"
In JCS in Stein, Joe in Elsoo en de Kelder in Urmond, is de afgelopen maand aandacht besteed aan het onderwerp Partydrugs. In de drie afzonderlijk jongerencentra werd op verschillende dagen dezelfde activiteit rond dit onderwerp georganiseerd. De jongeren die men probeerde te bereiken waren bewust niet of nauwelijks geïnformeerd over de activiteit en zeker de oudere jeugd van 16 21 jaar werd opgezocht op het moment dat zij tegenwoordig uitgaan, dus op vrijdagavond rond 23.00 uur. Met de vakantie voor de boeg en terugdenkend aan alle publiciteit die er eind vorig jaar de ronde deed over drugsgebruikende Steinse jongeren, vond men een dergelijke actie wel op zijn plaats.

Nadat zij vanuit het Jeugd Interventieteam (een overleg van gemeente, politie, Halt en het jongerenwerk), benaderd werden om rond dit onderwerp een activiteit te bedenken, is gezocht naar een vorm die bezoekers van de jongerencentra aanspreekt. Een korte tweeacter, uitgevoerd door acteurs van theater Pitboel uit Sittard, gevolgd door een documentaire over een groep Venlose jongeren die vertellen over hun ervaringen met Partydrugs en de dodelijke afloop voor een van hen, kwamen goed bij de bezoekers over. Het theaterspel was dan ook zo realistisch, dat menig bezoeker niet direct in de gaten had dat het hier om een gespeelde scène ging. Ook het verhaal van de jongeren uit Venlo was heel herkenbaar en leidde in de daarop volgende discussie tot leuke reacties.

In dit gesprek, waaraan naast de bezoekers van de jongerencentra, ook deelnamen de medewerkers van CAD, Halt, de wijkagent, wethouder Jeugdbeleid Peter Claessen en de burgemeester van Stein dhr. Meijers, werd vervolgens nagepraat over het thema. Naast een aantal openhartige bekentenissen van aanwezige jongeren over eigen ervaringen, werd er toch vooral gesproken over de risicos die aan het gebruik van Partydrugs verbonden zijn. Om zich over dit onderwerp te informeren, werd door hen o.a. gewezen op de mogelijkheden van internet.

Jongerenwerker Hans de Ridder van PIW kijkt terug op een geslaagd project waarbij sprake was van een unieke samenwerking tussen de jongerencentra, het Jeugdinterventieteam en andere betrokken instanties. Hij hoopt deze samenwerking ook in de toekomst vaker toe te passen, waarbij men dan zou kunnen denken aan zaken als intolerant gedrag of waarden en normen onder jongeren. De jongerencentra hebben op deze wijze laten zien dat ze niet alleen bezig zijn met inloopactiviteiten maar daarnaast ook inspelen op datgene dat onder jongeren leeft!