Gemeente Amsterdam

Klimaatbeleid stadsdeel Zuidoost
29 juli 2004 - Zuidoost

Het dagelijks bestuur van Zuidoost heeft het Plan van Aanpak voor het Klimaatbeleid van het stadsdeel vastgesteld. In dit Plan van Aanpak levert Zuidoost in een twintigtal projecten zijn bijdrage om de uitstoot van CO2 te verminderen. Het zijn projecten op onder andere het gebied van nieuwe en bestaande bouw; duurzame energie; stadsdeelgebouwen en voorzieningen. Hiervoor is subsidie mogelijk van de rijksoverheid waarbij het subsidiebedrag door het stadsdeel moet worden aangevuld met een gelijk bedrag aan eigen investering (50% cofinanciering).

Tijdens de Klimaatconferentie in Kyoto is Nederland verregaande verplichtingen aangegaan om de uitstoot van met name CO2 te verminderen. CO2 is een zogenaamd broeikasgas. De door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen heeft een effect op ons klimaat.

Op basis van het klimaatconvenant van februari 2002 tussen het Rijk, de provincies en de gemeenten kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor de uitvoering van een eigen klimaatbeleid. Hiermee wordt op lokaal niveau een bijdrage geleverd aan de doelstellingen van de Kyoto-conferentie. Het uitvoeringstraject mag maximaal vier jaar duren vanaf de verstrekking van de subsidie door VROM.

Afhankelijk van het ambitieniveau kan het stadsdeel voor de komende vier jaar maximaal bijna 200.000 Euro ontvangen, waar het stadsdeel eveneens een gelijk bedrag tegenover moet stellen.

Daarnaast kan aanspraak gemaakt worden op een provinciale subsidie van maximaal 115.000 Euro. Hiervoor geldt geen cofinanciering van het stadsdeel.

Projecten

Het voert te ver om alle projecten te beschrijven, daarom worden er een paar uitgelicht. In de subsidievoorwaarden is bepaald dat de thema's woningbouw en duurzame energie verplicht zijn.
* Voor de nieuwbouw van woningen in het Bijlmerpark geldt een inspanningsverplichting om een verscherping van de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 5% - 10% t.o.v. het Bouwbesluit te bereiken. De EPC is een maat waarmee de energie-efficiëntie van een gebouw wordt weergegeven.

* In de eigen stadsdeelgebouwen zal energiebeheer worden opgezet en ingevoerd. Hiermee wordt het energieverbruik in deze gebouwen in de gaten gehouden en zo mogelijk verminderd.
* Een groot aantal scholen van het Basisonderwijs worden de komende jaren gerenoveerd of zelfs nieuw gebouwd. Met het Klimaatbeleid willen we bij dit "natuurlijke moment" voor energiemaatregelen aanhaken door de besparingsmogelijkheden per renovatie in beeld te brengen, zodat dit met de renovatie of nieuwbouw meegenomen kan worden.

* In Zuidoost zijn geen goede locaties aanwezig voor grote windmolens. Maar we willen wel gaan onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor veel kleinere windturbines zoals de Turby of de Windwall.

© Gemeente Amsterdam