Technische Universiteit Eindhoven

29 juli 2004

PERSBERICHT

Zelfbouwende elektronica
Prestigieuze Europese onderscheiding voor TU/e-onderzoeker dr. Albert Schenning
De Europese wetenschapsorganisatie ESF (European Science Foundation) heeft aan 25 jonge excellente Europese onderzoekers, onder wie vier Nederlanders, een onderzoeksprijs van 1,25 miljoen euro per reseachproject toegekend. De wetenschappers krijgen de European Young Investigators onderscheiding, oftewel de EURYI-Award. Een van de vier onderscheidingen in ons land is toegekend aan onderzoeker dr. Albert Schenning, werkzaam bij de groep macromoleculaire en organische chemie van de faculteit Scheikundige Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Zelfbouwende elektronica met dna
De 37-jarige Albert Schenning doet onderzoek aan zelfbouwende elektronica met dna. Het gaat hierbij om elektronische onderdelen van nanometer-grootte (= miljoenste millimeter), die worden gebouwd met dna als structuurgevend element. Aan dna-ketens worden organische moleculen gebonden die halfgeleidereigenschappen hebben zodat elektrische draden met een lengte van enkele nanometers worden verkregen. Door deze zelfbouwende draden tussen elektrodes te plaatsen kunnen minuscule transistors worden gebouwd. "Met deze technologie is het in de toekomst mogelijk om, op goedkope wijze, uiterst gevoelige meetapparatuur en computers met een zeer hoge dataopslag te maken", aldus Schenning. De toegekende prijs van 1,25 miljoen euro wordt de komende vijf jaar besteed aan dit researchproject door de aanstelling van vijf onderzoekers.

Wetenschappelijke wereldleiders
Er zijn uit 770 ingediende aanvragen 133 researchprojecten geselecteerd. Daarna heeft de ESF daarvan 67 aanvragers uitgenodigd om hun onderzoeksvoorstel mondeling toe te lichten. Uiteindelijk hebben 25 onderzoekers subsidie voor hun researchproject gekregen. Uit ons land dienden 13 onderzoekers een voorstel in, 7 werden uitgenodigd voor een toelichting en 4 kregen de EURYI Award. Twee daarvan werken bij het Nederlands Kanker Instituut, een bij het Meertens Instituut (KNAW) en een bij de TU/e, de enige universiteit waar een onderzoeker een onderscheiding ontving. De nationale wetenschapsorganisaties van 15 Europese landen hebben het geld voor de onderzoeksprijzen beschikbaar gesteld. Voor ons land is dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Volgens de ESF kunnen deze vier Nederlandse onderzoekers uitgroeien tot wereldleiders in hun wetenschapsgebied. De Awards worden donderdag 26 augustus tijdens het EuroScience Open Forum (25-28 augustus) in Stockholm door de ESF uitgereikt.

Voor de redactie (niet ter publicatie)
Voor meer informatie over dit onderzoek: dr. Albert Schenning, Scheikundige Technologie TU/e, 040 247 3264
Algemene informatie TU/e: Cees van Keulen, mediavoorlichter TU/e, 040 247 4061