Metaalunie


Lage winstbelasting beter voor economie
29-7-2004
.
De vennootschapsbelasting in Nederland is hoog. Erg hoog. Op vijf Europese landen na, heeft Nederland de hoogste vennootschapsbelasting in vergelijking met de andere 24 landen in de EU. Reden voor internationaal opererende bedrijven om uit te kijken naar een andere vestigingslocatie.

McAfee, het Amerikaanse bedrijf dat programma's maakt voor het bestrijden van computervirussen, is daar het meest recente voorbeeld van. Dit bedrijf vertrekt naar Ierland waar het belastingtarief zo'n 65 % lager ligt dan in Nederland.

De staatssecretaris voor belastingen Joop Wijn wil het tarief voor de vennootschapsbelasting verlagen. Een stap in de goede richting. Maar ik zou willen dat Wijn het wat breder bekijkt. Wat Wijn wil is het verlagen van de vennootschapsbelasting, en daarnaast fiscale aftrekposten/vrijstellingen verminderen. Dit betekent dat er per saldo weinig verandert voor het bedrijfsleven. De effectieve belastingdruk blijft hetzelfde. Het tarief daalt ogenschijnlijk wel, maar de belastingdruk blijft in grote lijnen gelijk. Zo wordt Nederland als vestigingslocatie niet aantrekkelijker. Internationaal opererende ondernemingen laten zich door deze windowdressing van de Nederlandse overheid vast niet misleiden. We moeten ook niet vergeten dat andere (vooral de nieuwe) EU-landen dusdanig lage tarieven hanteren, dat de vraag gerechtvaardigd is of enkele procenten verlaging van het vennootschapsbelastingtarief bedrijven wel naar Nederland zal lokken. Overigens is concurrerend zijn als land in fiscale zin niet alleen van belang voor het aantrekken van buitenlandse investeerders. Een toenemend aantal Nederlandse bedrijven weegt ook af of zij in het binnenland dan wel in het buitenland zullen investeren. En bij het nemen van die beslissing is het fiscaal regime ook één van de factoren die in de afweging betrokken wordt.

De Koninklijke Metaalunie pleit daarom voor een reële verlaging van de belastingdruk. Een verlaging van de belastingdruk voor het totale Nederlandse bedrijfsleven. Het verlagen van alleen de vennootschapsbelasting is dan niet genoeg. De zeer veel kleinere bedrijven die als eenmanszaak of v.o.f. gedreven worden, hebben er niets aan. Zij zijn gebaat bij het verlagen van het tarief voor de inkomstenbelasting op ondernemingswinst.

Wijn herziet de vennootschapsbelasting, én de politiek erkent dat de Nederlandse economie een impuls nodig heeft. Dit lijkt mij een goed moment om met het instrument belastingen het bedrijfsleven daadwerkelijk een duwtje in de goede richting te geven. Wij zijn een voorstander van het verlagen van de effectieve belastingdruk op ondernemingswinsten. Wat in onze visie Nederland nog verder helpt is één ondernemingswinstbelasting in het leven te roepen, waar alle bedrijven onder vallen ongeacht de rechtsvorm. Eén belasting waarbij winsten tegen relatief lage tarieven worden belast. Dat is de beste oplossing. Zeker in deze tijd, waarin het maar de vraag is of Nederland nog wel wat te kiezen heeft.

Mr. H.J. Keijer
Directeur Koninklijke Metaalunie