Media deze week
Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.
Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:
mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04
mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00
De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State
(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200300530/1
Beroep van Stichting Greenpeace Nederland tegen de vergunning die de staatssecretaris van VROM heeft verleend aan Plant Research International voor proeven in het veld met genetisch gemodificeerde aardappelplanten, waarin het lys-, cec-, en att-gen is gebracht. Met de vergunning mogen aardappelplanten genetisch gemodificeerd worden met de bedoeling de planten minder vatbaar te maken voor bepaalde bacteriële ziekteverwekkers en daarmee het mogelijke gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken. De proeven hebben tevens tot doel om mogelijke bij-effecten van de geproduceerde eiwitten op aanwezige bacterieën en schimmels in de bodem te bepalen. Greenpeace Nederland heeft als bezwaar dat de staatssecretaris geen juiste risicobeoordeling heeft uitgevoerd.
* 200300531/1
Beroep van Stichting Greenpeace Nederland en Stichting ter Voorkoming Misbruik Genetische Manipulatie tegen de vergunning die de staatssecretaris van VROM heeft verleend aan AVEBE voor proeven in het veld met genetisch gemodificeerde aardappelplanten, waarin het kzg-gen is gebracht, op percelen in de gemeente Aa en Hunze, Bellingwedde, Border-Odoorn, Eemsmond, Emmen, Pekela en Veendam. Met de vergunning mogen aardappelplanten genetisch gemodificeerd worden met het kzg-gen, wat leidt tot onderdrukking van de expressie van het in de plant aanwezige kzg-gen en afwezigheid van amylose-gehalte in de knollen tot gevolg heeft. Hierdoor zullen bij de verwerking van de aardappelen minder energie en chemische hulpstoffen nodig zijn. Als bezwaar is aangevoerd dat de staatssecretaris geen juiste risicobeoordeling heeft uitgevoerd en dat niet duidelijk is welke criteria zijn toegepast bij de beoordeling van de introductie van genetisch gemodificeerde organismen in het milieu.
* 200301664/1
Beroep van Stichting Greenpeace Nederland tegen de vergunning die de staatssecretaris van VROM heeft verleend aan Advanta Seeds voor kleinschalige proeven met bloeiende genetisch gemodificeerde koolzaadplanten in bedrijfsruimten, kassen en in het veld op de locatie Zimmermanweg in Rilland. Met de vergunning mogen koolzaadplanten genetisch gemodificeerd worden met het accA- en hpt-gen, waardoor een verhoogd vetzuurgehalte optreedt. Dit leidt tot een verhoogde productie van olie per zaadje en tot een hogere productie en betere financiële marge bij teelt onder veldomstandigheden. Greenpeace Nederland heeft als bezwaar dat de staatssecretaris geen juiste risicobeoordeling heeft uitgevoerd.
* 200303860/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van B&W van Maasbree heeft verleend aan de Schutterij St. Anna en de Schutterij St. Martinus voor het beoefenen van het Limburgs schieten en voor bijbehorende verenigingslokalen en de opslag van metalen in een container, aan de Schorweg in Maasbree. Appellant (degene die het niet eens is met deze milieuvergunning) vreest geluidoverlast, met name door de schietactiviteiten.
* 200304253/1
Beroep van Stichting Greenpeace Nederland tegen de vergunning die de staatssecretaris van VROM heeft verleend aan Plant Research International voor kleinschalige proeven in het veld met niet-bloeiende genetisch gemodificeerde appelbomen, waarbij een gen coderend voor een antimicrobieel eiwit is ingebracht. Met de vergunning mogen appelbomen genetisch gemodificeerd worden met de bedoeling een verhoogde resistentie van de appelbomen te bewerkstelligen tegen schimmels die appelschurft, meeldauw en vruchtboomkanker veroorzaken. Door de verkregen resistentie zou toepassing van chemische middelen ter bestrijding van deze ziekteverwekkende schimmels mogelijk verminderd kunnen worden. Greenpeace Nederland heeft als bezwaar dat de staatssecretaris geen juiste risicobeoordeling heeft uitgevoerd.
* 200307688/1
Beroep van BP Nederland tegen de weigering van het college van B&W van Leidschendam-Voorburg om een milieuvergunning te verlenen voor een motorbrandstoffenstation, een verkoopkiosk en een washal aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg. Het station zou bestemd zijn tot het bewaren in een ondergronds reservoir van benzine, dieselolie en LPG. Het college van B&W heeft de vergunning geweigerd omdat geen ontheffing voor het vervoer van gevaarlijke stoffen naar het tankstation kan worden verleend vanwege de aanwezigheid van woningen in de buurt. Door het transport binnen en buiten het bedrijf kunnen volgens het college van B&W dodelijke slachtoffers vallen door een ongeval met gevaarlijke stoffen. BP Nederland is echter van mening dat gevaarsaspecten in verband met de aanvoer van LPG in een te ver verwijderd verband tot de werking van het tankstation staan, omdat zij zich niet voordoen in de directe omgeving ervan.
* 200307963/1
Hoger beroep in verband met de vrijstelling die het college van B&W en de gemeenteraad van Alblasserdam aan Hornbach Nederland Holding B.V. hebben verleend voor de vestiging van een bouw- en tuinmarkt aan de Kelvinring in Alblasserdam. Om bouwvergunning te kunnen verlenen heeft de gemeenteraad vrijstelling verleend van de voorschriften van het bestemmingsplan Edisonweg en om het in gebruik te nemen heeft het college van B&W vrijstelling verleend van het algemene gebruiksverbod in het bestemmingsplan Vinkenwaard-Zuid. De rechtbank in Dordrecht heeft in oktober 2003 geoordeeld dat het college de gevraagde bouwvergunning had moeten weigeren omdat het geen gebruik had mogen maken van de verklaringen van geen bezwaar die de provincie heeft afgegeven. Deze verklaringen zijn naar het oordeel van de rechtbank in strijd met het beleid zoals vastgelegd in de Nota Planbeoordeling 1998 en de Structuurvisie detailhandel Zuid-Holland. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State moet nu beoordelen of de rechtbank een juiste uitspraak heeft gedaan.
* 200308082/1
Hoger beroep in verband met de intrekking door de korpschef van politieregio Amsterdam-Amstelland van het verlof tot het voorhanden hebben van twee vuurwapens op grond van de Wet wapens en munitie. Bij de intrekking van het verlof is in aanmerking genomen dat betrokkene in de kring van een motorrijdersclub verkeert, waarvan diverse leden zich schuldig hebben gemaakt aan overtredingen van de Wet wapens en munitie en dat hem en andere leden incorrect gedrag met wapens valt te verwijten. De korpschef heeft daarbij in aanmerking genomen dat betrokkene binnen deze kring een prominente plaats inneemt. De rechtbank in Amsterdam heeft in oktober 2003 een eerder beroep tegen deze intrekking ongegrond verklaard. Betrokkene komt nu tegen deze uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
* 200308371/1
Hoger beroep in verband met de vrijstelling die het college van B&W van Deventer heeft verleend van het bestemmingsplan om het gebruik van het pand Het Vlier 28 in Deventer mogelijk te maken als resocialisatieafdeling van de TBS-kliniek te Rekken voor de resocialisatie van maximaal 15 vrouwen. De rechtbank in Zwolle heeft in november 2003 in een eerder beroep geoordeeld dat de vestiging van de resocialisatieafdeling (in een woonwijk) voor de omgeving weliswaar niet zonder risicos is, maar dat deze niet van zodanige aard en omvang is, dat het college dit besluit niet heeft kunnen nemen. Tegen de uitspraak van de rechtbank is hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
* 200308875/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan Verbreding A2 Zaltbommel-Empel van de gemeente Maasdriel. Het plan voorziet in een regeling voor de verbreding van de rijksweg A2 en de daarmee samenhangende voorzieningen. Het college van gedeputeerde staten heeft geen reden gezien om dit plan in strijd te achten met een goede ruimtelijke ordening en heeft het plan goedgekeurd. Het plan is volgens het college in overeenstemming met het Tracébesluit A2 en voorziet in de mogelijkheid de gewenste landschappelijke inpassing te verwezenlijken. Degene die beroep hebben ingesteld tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten, voeren aan dat bij een ongewijzigde en integrale uitvoering van het plan het landschappelijke aanzicht en de beleving van de rijksweg A2 voor hen zal verslechteren.