Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 28 juli 2004

Geachte Redactie ,

Ook veel niet-beursgenoteerde bedrijven zijn bezig met de IFRS-conversie

Het bedrijfsleven in Nederland onderkent in toenemende mate de betekenis van de nieuwe International Financial Reporting Standards (IFRS). Ondanks het feit dat ze niet wettelijk verplicht zijn om IFRS te implementeren is zelfs 40% van de niet-beursgenoteerde bedrijven in Nederland met meer dan 50 medewerkers van plan om uiterlijk in juni 2005 hun financiële verslaggeving op basis van IFRS te vervaardigen. Dit blijkt uit de studie 'IFRS stand van zaken' dat onderdeel is van de Accountancy Monitor 2004. Dit is een jaarlijks door Heliview Research uitgevoerd onderzoek onder 560 bedrijven met meer dan 20 medewerkers in Nederland (waarvan 400 bedrijven met meer dan 50 medewerkers).

Vrijwillige implementatie
De belangrijkste redenen voor de niet-beursgenoteerde bedrijven om toch met de IFRS implementatie te beginnen zijn: formele beslissing van directie en commissarissen (27%), de vrees dat anders de aansluiting met hun markt wordt verloren (20%) en de overtuiging dat IFRS toch in de nabije toekomst alsnog voor alle bedrijven verplicht zal worden (13%).

Nog onvoldoende bekendheid
De bekendheid met IFRS blijft groeien maar is nog niet optimaal. Het financieel management van 23% van alle organisaties in Nederland kent IFRS nog niet. 25% daarvan behoort tot een niet-beursgenoteerde organisatie; wel wonderlijk is de observatie dat 17% ervan behoort tot een beursgenoteerde organisatie. Een zorgbarende constatering aangezien deze organisaties per 1/1/2005 wettelijk verplicht zijn over te gaan op IFRS.

Early adopters
De meeste (beursgenoteerde) bedrijven bevinden zich in de implementatie fase van het conversie-traject of in één van de voorgaande fases (GAP-inventarisatie of ontwerp fase). 14% van alle beursgenoteerde bedrijven heeft IFRS al volledig geïmplementeerd (3% niet-beursgenoteerde). Bijna alle beursgenoteerde bedrijven (98%) geven wel aan dat zij op 1 mei 2005 IFRS volledig geïmplementeerd zullen hebben.

Kosten implementatie
De meeste bedrijven onderschatten de IFRS-conversie kosten. 80% van de ondervraagden denkt zelfs dat de kosten minder dan 100 duizend euro zullen zijn. De onderschatting betreft hoofdzakelijk het ICT-deel van de kosten. Het grootste deel van de kosten wordt vanzelfsprekend besteed aan accountants diensten en adviezen (35%). De huisaccountant wordt in de meeste gevallen (85%) ingeschakeld.

"De resultaten uit dit onderzoek sluiten op veel punten aan op onze eigen observaties uit de praktijk", zegt Martijn van Wensveen, Director Business Advisory Services KPMG. Ondanks het feit dat er gelukkig veel ondernemingen - met name de grotere beursgenoteerde bedrijven - zijn die al ver gevorderd zijn met hun conversie naar IFRS, zijn er toch nog teveel bedrijven die de implementatie zo lang mogelijk proberen uit te stellen. De onduidelijkheid met de EU endorsement van IAS39/32 helpt daar natuurlijk niet bij, maar toch vindt KPMG het onverstandig dat bedrijven tot het laatste moment wachten met de implementatie. Vooral als je bedenkt dat eerst de 2004 openingsbalans naar IFRS moet zijn omgezet om in 2005 (met vergelijkende cijfers van 2004) volgens IFRS te kunnen rapporteren en de toelichtingseisen onder IFRS enorm zijn toegenomen. Bovendien zijn wij van mening dat de meeste ondernemingen de kosten van de IFRS conversie sterk onderschatten. Met name de grotere, internationale bedrijven moeten rekening houden met kosten die al gauw in de miljoenen kunnen lopen. Ons advies is dan ook: "better be safe than sorry!"



Ingezonden persbericht