Artsen zonder Grenzen


AzG weg uit Afghanistan vanwege moorden, bedreigingen en algehele onveiligheid
woensdag 28 juli 2004

Met verdriet en woede maakt Artsen zonder Grenzen vandaag de sluiting bekend van al haar medische programmas in Afghanistan. De organisatie heeft hiertoe besloten naar aanleiding van de moord op vijf van haar hulpverleners bij een gerichte aanslag op 2 juni jl.

Een duidelijk als zodanig herkenbaar voertuig van Artsen zonder Grenzen werd toen vanuit een hinderlaag onder vuur genomen in de noordelijke provincie Badghis. De dood van onze collegas, het feit dat de regering de daders niet heeft gearresteerd en valse aantijgingen en dreigementen van de Taliban maken het Artsen zonder Grenzen helaas onmogelijk om nog langer hulp te verlenen aan de Afghaanse bevolking.

Deze doelbewuste moordaanslag op vijf medewerkers kent zijn weerga niet in de geschiedenis van Artsen zonder Grenzen, dat de afgelopen 30 jaar medische humanitaire hulp heeft verleend in een aantal van de meest gewelddadige conflicten op de hele wereld.

Hoewel regeringsvertegenwoordigers tegenover Artsen zonder Grenzen hebben verklaard dat de aanslag is uitgevoerd door plaatselijke commandanten, hebben zij hen niet gevangen genomen of hun arrestatie bevolen. Door niet daadkrachtig te reageren faalt de regering bij het nemen van haar verantwoordelijkheden en zet ze zich niet voldoende in voor de veiligheid van hulpverleners op haar grondgebied.

Na de aanslag eiste een woordvoerder van de Taliban de verantwoordelijkheid voor de moorden op. Later verklaarde hij bovendien dat organisaties als Artsen zonder Grenzen voor de Amerikaanse belangen werken en daarom een legitiem doelwit zouden zijn. Deze valse beschuldiging is bijzonder onrechtvaardig. De scheiding van hulpverlening en politieke motieven is een van de belangrijkste beginselen van Artsen zonder Grenzen. Het enige doel van de organisatie is het verlenen van hulp aan bevolkingsgroepen in nood op basis van de medische ethiek en de behoeften van de bevolking. Het dreigement van de Taliban betekent dat zij onafhankelijk en onpartijdig humanitair optreden weigeren te erkennen.

De laatste 24 jaar is Artsen zonder Grenzen medische zorg blijven verlenen tijdens moeilijke perioden in de geschiedenis van Afghanistan, ongeacht welke politieke partij of militaire groepering er aan de macht was. Nadat we sinds 1980 vrijwel zonder onderbreking voor de meest kwetsbare mensen in Afghanistan hebben gewerkt, vervult het ons met woede en bitterheid dat we nu moeten besluiten hen in de steek te laten. Maar we kunnen gewoonweg niet de veiligheid van onze vrijwilligers in de waagschaal stellen als strijdende partijen erop uit zijn humanitaire hulpverleners aan te vallen en te doden. Uiteindelijk zijn de zieken en de allerarmsten de echte slachtoffers, aldus Marine Buissonnière, secretaris-generaal van Artsen zonder Grenzen.

Het geweld tegen humanitaire hulpverleners speelt zich af tegen een achtergrond waarin de door de Verenigde Staten gesteunde coalitie consequent probeert humanitaire hulp te gebruiken om steun te verwerven voor haar militaire en politieke ambities. Artsen zonder Grenzen is tegen de pogingen van de coalitie humanitaire hulpverlening in te lijven om harten en zielen te winnen. Deze inlijving heeft tot gevolg dat hulpverlening niet meer als een onpartijdige, neutrale daad wordt beschouwd, dat de levens van humanitaire vrijwilligers op het spel komen te staan en dat de hulp aan mensen in nood in gevaar komt. Nog maar kort geleden, op 12 mei 2004, heeft Artsen zonder Grenzen zich publiekelijk uitgesproken tegen het uitdelen van folders door de coalitietroepen in het zuiden van Afghanistan. Daarin werd de bevolking opgeroepen informatie over de Taliban en Al Qaida te geven als men wilde dat de hulpverlening zou doorgaan.

Humanitaire hulp is alleen mogelijk wanneer gewapende partijen de onpartijdigheid, onafhankelijkheid en veiligheid van humanitaire hulpverleners eerbiedigen.

Sinds begin 2003 zijn er al 34 hulpverleners gedood in Afghanistan.

Vóór de moorden verleende Artsen zonder Grenzen medische zorg in 13 provincies met 80 internationale vrijwilligers en 1400 Afghaanse medewerkers. Onze projecten omvatten primaire gezondheidszorg en ondersteuning van ziekenhuizen, tuberculosebestrijding en programmas voor moeder-en-kindzorg. De komende dagen draagt Artsen zonder Grenzen alle programmas over aan het Ministerie van Volksgezondheid en andere organisaties. AzG betreurt dat de organisatie de mensen in Afghanistan niet meer kan helpen en rouwt bij het vertrek uit Afghanistan om het verlies van vijf collegas.

---