Gemeente Tilburg

27-7-2004
Tilburg investeert in dorpse identiteit
Gereedschapskist dorpsmilieu leidraad voor plantoetsing Overhoeken

Een nieuwbouwwijk moet goed aansluiten bij de rest van het dorp. Om dat zeker te stellen, heeft de gemeente samen met ontwikkelaars en dorpsraden een aantal criteria opgesteld. Deze zijn bijeengebracht in een gereedschapskist 'Dorpsmilieu'.

Een nieuwbouwwijk moet goed aansluiten bij de rest van het dorp. Om dat zeker te stellen, heeft de gemeente samen met ontwikkelaars en dorpsraden een aantal criteria opgesteld. Deze zijn bijeengebracht in een gereedschapskist 'Dorpsmilieu'.

Als het aan het college ligt, krijgt de nieuwe wijk 'Overhoeken' in Berkel-Enschot een echte dorpse uitstraling. Met bijvoorbeeld veel ruimte voor zij- en voortuinen, groene erfafscheidingen, meer variatie in woningtypes, mogelijkheden voor particulier opdrachtgeverschap. Wij vinden het belangrijk dat deze nieuwe wijk stedenbouwkundig goed aansluit bij het dorpse karakter en typische sfeer van Berkel-Enschot. En over wat dat dan precies inhoudt - hoe het plaatje eruit zou kunnen zien - moeten alle partijen natuurlijk vooraf duidelijkheid hebben, aldus wethouder Els Aarts (Ruimtelijke Ordening). Samen met ontwikkelaars en de dorpsraden van Berkel-Enschot en Udenhout heeft de gemeente daarom een aantal criteria opgesteld. Deze criteria zijn bijeen gebracht onder de noemer 'Gereedschapskist Dorpsmilieu' en vastgesteld in de collegevergadering van dinsdag 27 juli 2004.

Het college wil de gereedschapskist gaan gebruiken voor alle uitbreidingen in en rondom de dorpen. Hiervoor zal de gereedschapskist in september vrijgegeven worden voor inspraak en later dit jaar ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.

Inhoud gereedschapskist
De gereedschapskist schrijft niet voor hoe het moet, maar geeft aan welke aspecten bij de realisatie van een wijk met een dorps karakter van belang zijn en hoe deze vormgegeven kunnen worden. Kern van de gereedschapskist zijn de volgende uitgangspunten:
1. Kenmerkende eigenschappen van het landschap en cultuurhistorische elementen zijn bepalend voor de stedenbouwkundige uitwerking;
2. Functiemenging zorgt voor levendigheid en vindt in ieder geval plaats aan de dorpslinten;

3. De straatprofielen zijn informeel, eenvoudig en groen. De openbare verharding is beperkt;

4. Het dorpscentrum is karakteristiek, is multifunctioneel, heeft een menselijke maat en is levendig;

5. Woonbuurten hebben een groene uitstraling. Ruime voor- en zij tuinen met groene erfafscheidingen leveren een belangrijke bijdrage aan het groene karakter van een dorp;

6. Seriegroottes van woningen zijn beperkt en woningtypen (huur/koop, rij/2kappers en vrijstaand) worden gemengd;

7. Variatie en individualiteit staan centraal bij de verkaveling en bebouwing;

8. Bewoners hebben zeggenschap en keuzemogelijkheden (particulier opdrachtgeverschap, consumentgericht bouwen).

In de praktijk is het de bedoeling om de gereedschapskist samen met het stedenbouwkundig plan te gebruiken, en zo de uitwerkingsplannen van de ontwikkelaars te toetsen.