Gemeente Tilburg

27-7-2004
Moerenburg beter bewaard

In juli stelde het college de nota 'Landschapspark Moerenburg' vast. Wij willen de bijzonderheid van dit gebied zo goed mogelijk bewaren, aldus het college. Bij nieuwe ontwikkelingen zal dan ook steeds worden gekeken of het landschapspark erdoor versterkt wordt.

Landschapspark Moerenburg is de titel van de conceptvisie die afgelopen dinsdag door het college werd vastgesteld. Het gaat hier om de poort naar het nationaal park Groene Woud, stelt verantwoordelijk wethouder Els Aarts. De kwaliteit van dit bijzondere gebied moet gewaarborgd zijn. Bij nieuwe functies of andere nieuwe ontwikkelingen moeten we ons steeds afvragen wat daarvan het effect is en of ze het landschapspark wel voldoende versterken. Kijkend naar de toekomst verdient recreatie in dit gebied de voorkeur. Waarbij wij moeten voorkomen dat het een pretpark wordt.

Moerenburg is een uitloopgebied van de stad met van oudsher een aantal woningen, enkele melkveebedrijven, een manege, sport- en recreatieterreinen en waterfuncties. Het is juist de combinatie van deze verschillende functies, in een gebied zo dicht onder de rook van de stad, die Moerenburg zo waardevol maken. Het gaat erom die samenhang te bewaren. De levensvatbaarheid van het gebied hangt af van mate waarin wij de economische, ecologische en maatschappelijke betekenis van het gebied met elkaar weten te verbinden.

Van missie naar visie
De concept Visie Landschapspark Moerenburg is een vervolg op de in april 2003 door het college vastgestelde Missie voor Moerenburg. In de Missie is de gebiedsopgave beschreven. In de nu voorliggende Visie staat de gewenste ontwikkelingsrichting. De Visie besluit met een uitvoeringsprogramma van uit te werken deelprojecten.

Hoofdzonering
Moerenburg is op te splitsen in drie zones, deze zijn afgeleid van de wijze waarop het gebied (van oudsher) gebruikt wordt. Deze zones zijn:

1. Een gebied voor in hoofdzaak de functies recreatie (sport, volkstuin) en watervoorzieningen in een kleinschalig landschap. Dit is de 'ontvangstzone' of recreatiezone.

2. Een natuurzone met recreatief gebruik aan de zuidzijde van de Voorste Stroom en met de waterplassen, de 'natuurzone'.
3. Een zone met open weilanden voor de (huiskavels van de) melkveehouderijbedrijven, de zogeheten 'koe-in-de-wei'-zone.

Gewenste ontwikkelingen
Van elke zone is de gewenste ontwikkelingsrichting aangegeven en zijn er afgeleide doelstellingen benoemd.
Op hoofdlijnen komt de visie neer op het ontwikkelen van dagrecreatieve voorzieningen, natuur en publieke functies RWZI Oost (waterbeheer, milieuzorg, educatie en/of welzijn) in zone 1; ontwikkelen van natuur, extensieve recreatieve voorzieningen (wandelen, fietsen, sportvissen), voormalige stortlocaties omvormen tot natuurgebied met extensieve recreatieve nevenfunctie in zone 2; optimaliseren omvang huiskavels van melkveehouderijen en manege, versterken educatie en promotie belang buitengebied en ontwikkeling natuur langs Noordoosttangent en natuurontwikkeling door middel van randenbeheer in zone 3.
Nieuwe bebouwing in Moerenburg is geen hoofddoelstelling. In de Visie is aangeven dat in zone 1 nieuwe bebouwing volgens het 'rood-voor-groen'-principe denkbaar is, voor zone 2, aan de Broekstraat, wordt dat bij de verdere uitwerking nog bekeken.

Ter inzage
Op 15 juli is er een inloopavond gepland in manege Hooijen, Broekstraat 9 te Tilburg. Dan is er van 20.00 tot 22.00 uur gelegenheid kennis te nemen van de concept visie en vragen te stellen. Reacties kunnen tot en met 20 augustus 2004 schriftelijk worden ingediend bij Gemeente Tilburg, Dienst Gebiedsontwikkeling, t.a.v. Nico Korporaal, postbus 90157 5000 LL Tilburg.