Ingezonden persbericht


Duitse rechtbank veroordeelt softwarevervalser tot 5,5 jaar cel

Veroordeling van Europa's grootste softwarevervalser geeft positief signaal aan resellerkanaal

Schiphol-Rijk, 27 juli 2004 - In de strijd tegen softwarepiraterij heeft de gemeenschap een belangrijke overwinning behaald. Een rechtbank in het Duitse Bochum (Noordrijn-Westfalen) heeft op donderdag 2 juli een van Europa's grootste softwarevervalsers veroordeeld tot een celstraf van 5,5 jaar, bovenop de acht maanden die de beklaagde al in voorarrest heeft doorgebracht. Tegen het vonnis is geen beroep mogelijk. De verdachte is veroordeeld voor het verkopen van illegale software. De straf van 5,5 jaar is wereldwijd een van de zwaarste die tot nu toe voor het vervalsen van software is opgelegd.

"Deze uitspraak is een duidelijke boodschap aan de vele resellers, distributeurs en systeembouwers over de hele wereld, die dagelijks hun omzet bedreigd zien door de verkoop van illegale software en criminele vervalsers. Het is een stap in de goede richting voor het beschermen van deze belangrijke leden van de industrie", stelt Laurent Delaporte, vice president EMEA, small and medium solutions partner group bij Microsoft. "We blijven nauw met justitie samenwerken in de strijd tegen softwarecriminaliteit."

Tijdens de uitspraak gaf de voorzitter van de rechtbank onder andere de volgende toelichtingen:

* Het hof ziet dit als een zwaar geval van georganiseerde misdaad. De reden hiervoor is dat de beklaagde zwaar crimineel gedrag vertoonde, waarbij hij zijn internationale organisatie over vele jaren wist uit te bouwen en zo op te zetten dat zijn illegale activiteiten verborgen zouden blijven. De beklaagde is een echte crimineel en niet een jonge ondernemer die op het verkeerde spoor terecht is gekomen. * Gezien de schade die de markt heeft opgelopen, is het noodzakelijk om de beklaagde zwaar te straffen. Het hof wil hiermee dan ook een duidelijke boodschap geven aan dealers die eerlijk opereren, namelijk dat zij niet hoeven te concurreren met individuen zoals de beklaagde.

De beklaagde heeft vermoedelijk aan het begin van de jaren '90 zijn illegale softwareorganisatie opgezet. Het illegale netwerk omvatte tal van nepbedrijven met bankrekeningen over de hele wereld, om zo de illegale activiteiten van het netwerk te maskeren. Het criminele gedrag van de beklaagde omvatte een hele reeks van illegale activiteiten. De rechtszaak in Duitsland richtte zich echter specifiek op de wijze waarop zijn organisatie authentieke educatieve software van Microsoft - die tegen aanzienlijke kortingen wordt verkocht aan scholen en andere educatieve instellingen - wijzigde. Deze werd vervolgens opnieuw verkocht aan niet-educatieve gebruikers als volledige versies, tegen prijzen die aanzienlijk hoger lagen dan de educatieve prijs. De organisatie wordt er tevens van verdacht kwalitatief hoogwaardige softwarevervalsingen te hebben vervaardigd via een Duitse fabriek voor muziek CD's die zich primair bezighoudt met het produceren van muziek CD's voor onafhankelijke artiesten.

Microsofts bijdrage in deze zaak bestond uit het ter beschikking stellen van informatie, bedrijfsmiddelen en expertise om softwarevervalsingen te bestrijden. Het onderzoek en de daaropvolgende rechtszaak hebben bijna twee jaar geduurd.

Anti-piracy successen in Nederland
Ook in Nederland zetten Microsoft en justitie de strijd tegen softwarepiraterij onverminderd voort. Zo heeft Microsoft een procedure gestart tegen een reseller van wie zij vermoedde dat deze gestolen en vervalste COA-(Certificates of Authenticity) stickers los verhandelde. De civiele rechter oordeelde dat de handel in losse COA-stickers hoe dan ook onrechtmatig is. De reseller in kwestie, die de afgelopen drie jaar voor ruim 3 miljoen euro aan illegale producten had verhandeld, werd onder andere opgedragen zijn winsten af te dragen en direct te stoppen met deze handel, op straffe van een boete van vijfduizend euro per overtreding. De reseller moest bovendien de namen en adressen aan Microsoft opgeven van degenen van wie hij de betreffende echtheidscertificaten had verkregen.

Microsoft krijgt daarnaast regelmatig meldingen van de douane, wanneer deze een verdachte zending met Microsoft producten onderschept. Zo werden onlangs op verzoek van Microsoft 500 zogenaamde vervalste controllers voor de Xbox vernietigd.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een vooraanstaand leverancier op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.