Ingezonden persbericht


Persbericht: PvdA en Leefbaar Rotterdam stellen vragen over coffeeshopbeleid

PvdA en Leefbaar Rotterdam houden zich intensief bezig met de coffeeshops in Rotterdam. Het onderwerp wordt in de gemeenteraad vaak besproken en beide partijen hebben hier al eens schriftelijke vragen over gesteld. Het is belangrijk dat er goede regels zijn voor deze branche en dat die ook nageleefd worden. Overlastgevende coffeeshops moeten aangepakt worden. Na recente sluitingen van coffeeshops door burgemeester Opstelten, stellen beide partijen echter vragen bij het gevoerde beleid. Met het tijdelijk sluiten van twee zaken die als goede coffeeshops bekend staan, lijkt sluiting een doel op zich geworden te zijn. Dat kan er toe leiden dat de handel in softdrugs op straat gaat toenemen, met alle gevolgen van dien. De PvdA vindt dat onwenselijk.

PvdA en Leefbaar Rotterdam, samen een meerderheid in de gemeenteraad, zijn van mening dat een verscherping van het coffeeshopbeleid niet wenselijk is.

Hieronder de vragen die Bert Cremers en Ronald Sörensen namens de fracties van PvdA en Leefbaar Rotterdam aan het college gesteld hebben.

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het reglement van orde

Betreft: coffeeshops

Rotterdam, 27 juli 2004

Geacht College,

Uit recente publicaties blijkt dat de politie voortvarend te werk gaat bij de controle van de in onze stad aanwezige coffeeshops. Wij ondersteunen het beleid om scherp op te treden en te controleren op overlast, verkoop van harddrugs en de verkoop c.q. aanwezigheid van minderjarigen en wel in de zojuist genoemde volgorde. De verscherpte controle heeft geleid tot het tijdelijk sluiten van enkele tot voor kort als niet overlastgevend en goed bekend staande coffeeshops. Wij hebben derhalve enkele bedenkingen bij het recent gevoerde beleid t.a.v. de in Rotterdam aanwezige coffeeshops, temeer daar het sluiten van goede zaken impliceert dat de clientèle is aangewezen op andere, minder gunstig bekend staande, zaken.

Uitgaande van de gedachte dat iedere coffeeshop bij een scherpe controle gesloten kan worden omdat de inkoop van softdrugs in feite altijd illegaal is, stellen wij u de volgende vragen.


* Worden alle in onze stad aanwezige coffeeshops op dezelfde wijze en met dezelfde frequentie gecontroleerd?
* Is het geven van overlast voor de omgeving het belangrijkste sluitingscriterium? Zo nee, waarom niet?
* Wordt er direct bij het constateren van de eerste overtreding opgetreden of wordt eerst een waarschuwing gegeven?
* Hebt u in overweging genomen om voorwaardelijke sluiting toe te passen op het moment dat besloten wordt tot het nemen van maatregelen?
* Vindt u het sluiten van een coffeeshop voor een jaar, na het constateren van één overtreding, niet een te zware straf omdat hierdoor personeel op straat komt en de uitbater een hele jaaromzet moet ontberen?
* Bent u het met ons eens dat het sluiten van coffeeshops geen doel op zich dient te zijn in het gemeentelijk beleid?
* Is de gehanteerde strafmaat ook van toepassing als in cafés aan minderjarigen alcohol wordt versterkt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoeveel cafés zijn dan om die reden dit jaar gesloten?

Met vriendelijke groet,

R. Sörensen H.P.L. Cremers

Voor meer informatie (