DE VLINDERSTICHTING

Nieuw leefgebied voor de veldparelmoervlinder

Rond Pinksteren werden op de Sint Pietersberg twee veldparelmoervlinders waargenomen. Voorbodes van een blijvende vestiging? De komende jaren zal worden gewerkt aan een duurzame terugkeer van deze beschermde soort in Nederland. Zojuist verscheen daartoe het uitvoeringsplan Nieuw leefgebied voor de veldparelmoervlinder in Limburg.
De veldparelmoervlinder is kenmerkend voor droge, kruidenrijke en schrale graslanden, waaronder kalkgraslanden maar ook minder opvallende overhoekjes. Hij krijgt sinds 2001 extra aandacht door middel van een soortbeschermingsplan. Dit plan is door De Vlinderstichting opgesteld in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In het uitvoeringsplan zijn de doelstellingen van het beschermingplan vertaald in concrete maatregelen. Doelstelling is om de soort binnen vijf jaar weer terug te laten keren in Limburg, met name op de Sint Pietersberg en langs het Julianakanaal, waar de vlinder na 1995 niet meer werd gezien. Daarmee leek de soort voorgoed verdwenen.

De exemplaren die op de Sint Pietersberg werden waargenomen hebben waarschijnlijk de sprong vanuit naburig Wallonië gemaakt. Het is nog te vroeg om te spreken van een blijvende terugkeer, maar het geeft wel aan dat er goede mogelijkheden zijn, zeker wanneer het uitvoeringsplan voortvarend ter hand wordt genomen.

De komende jaren zal er door De Vlinderstichting en de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) samen met de overheid, terreinbeheerders en vrijwilligers hard aan worden gewerkt om leefgebied voor de veldparelmoervlinder te ontwikkelen. Daarbij hebben verbindende schakels tussen de Belgische bronpopulaties en het beoogde Limburgse leefgebied bijzondere aandacht. De waarneming van dit voorjaar vormt daarbij zeker een stimulans!


----------------------