Gemeente Tilburg

22-7-2004
Communiceren in Kleurrijk Tilburg: diversiteit is het uitgangspunt Onderzoek onder 1200 allochtone Tilburgers

Deze week is het rapport 'Communiceren in Kleurrijk Tilburg' gepresenteerd. Belangrijke aanbeveling is dat de gemeente een communicatiebeleid gaat voeren waarbij diversiteit het uitgangspunt is. Het onderzoek is verricht door Babylon, Centrum voor Studies van de Multiculturele Samenleving aan de Universiteit van Tilburg in opdracht van de gemeente Tilburg.

Aan het onderzoek hebben niet minder dan 1200 allochtone Tilburgers meegewerkt. Daarbij ging het om Antillianen,
Bosniërs/Serviërs/Kroaten, Chinezen, Marokkanen, Molukkers, Somaliërs, Surinamers en Turken. De vraag van de gemeente was: hoe gaan we in de toekomst communiceren met de allochtone Tilburgers en wat willen ze nu precies van ons weten. Op grond van de uitkomsten van het rapport wordt een reeks aanbevelingen gedaan voor het toekomstige gemeentelijk communicatie- en informatiebeleid richting allochtone Tilburgers.

Conclusies
Wethouder Gon Mevis, verantwoordelijk voor het minderhedenbeleid: De conclusies die in het rapport staan ondersteunen de manier waarop wij als gemeente ons multiculturele beleid in de toekomst vorm willen geven. Om te weten te komen hoe we dat het beste kunnen gaan doen, gaan we het komende half jaar in debat met de stad. Het thema communicatie en hoe dat verder uit te werken, wordt meegenomen in dit debat. Want bij gerichte probleemaanpak hoort ook doelgerichte en effectieve communicatie.

Het onderzoek is het eerste concrete gevolg van de vorig jaar uitgebrachte nota 'Kleurrijk Tilburg nader beschouwd'. Die nota onderstreepte de samenwerking tussen de gemeente en het instituut Babylon van de Universiteit van Tilburg met als doel te komen tot een monitor multiculturele samenleving. Juist om de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten van het gemeentelijk beleid te volgen, te toetsen en om de thematiek op de maatschappelijke en politieke agenda vast te houden.

Integratie
De centrale doelstelling van 'Kleurrijk Tilburg' is integratie in de zin dat alle Tilburgers zich letterlijk en figuurlijk goed met elkaar verstaan en gelijkelijk deelnemen aan het maatschappelijk leven, dat iedereen mogelijkheden tot zelfontplooiing heeft. Dat is niet alleen een zaak van de gemeente maar een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van alle instellingen en burgers in de stad.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat veel groepen positief staan tegenover de in het Nederlands aangeboden informatie. Maar ook de zogenaamde thuistalen hebben een hoge symbolische waarde. Naast de maandelijkse pagina Kleurrijk Tilburg in de Tilburgse Koerier dient naar alternatieve mondelinge en schriftelijke communicatiekanalen te worden gezocht. Ook zouden de mensen van de gemeente die in hun werk contact hebben met allochtonen via (na)scholingsprogramma's meer kennis op moeten kunnen doen over multiculturaliteit en verscheidenheid. Ook de organisaties zelf spelen hierbij uiteraard een belangrijke rol.

Opzet onderzoeksrapport
Het onderzoeksrapport biedt een verslag van de opzet en uitkomsten van een pilotstudie naar communicatiepatronen en informatiebehoeften bij de eerdergenoemde bevolkingsgroepen in de gemeente Tilburg.

Voor de specificatie van deze acht bevolkingsgroepen is allereerst de bruik-baarheid van een drietal criteria onderzocht, te weten geboorteland ('herkomst'), zelftoerekening ('etniciteit') en thuistaal. Op basis van het thuistaalcriterium zijn vervolgens twaalf verschillende taalgroepen onderscheiden. Voor elk van deze taalgroepen worden taalprofielen gespecificeerd in termen van gerapporteerde taalvaardigheid, taalkeuze, taaldominantie, taalpreferentie en taalvitaliteit. Voorts wordt informatie geboden over processen van taalverschuiving in de richting van het Nederlands.

Daarnaast worden per bevolkingsgroep gegevens gepresenteerd over informatiegebruik en informatiebehoeften. Nagegaan is welke mondelinge en schriftelijke media en welke (gemeentelijke) voorzieningen worden gebruikt om informatie te verkrijgen, welke behoeften er bestaan aan gemeentelijke informatie en welke taal en media voor deze informatievoorziening wenselijk worden geacht.