Keuringsdienst van waren


Reactie VWA bij dagbladartikel over hygiëne bij slachthuizen

Jul 24 2004

In een artikel van de Telegraaf van zaterdag 24 juli wordt geconcludeerd dat jaarlijks honderden mensen overlijden als gevolg van verouderde keuringsmethoden en onhygiënische omstandigheden in slachthuizen. Gesteld wordt dat de aanwezigheid van bacteriën tijdens keuringen niet wordt ontdekt en dat daarmee keuringen overbodig zijn. De VWA is al langer op de hoogte van de aanwezigheid van bacteriën op vlees en vleesproducten en heeft in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en in samenwerking met onderzoeksinstanties een uitgebreid onderzoek lopen dat moet leiden tot het terugdringen van deze risico's. Dit onderzoek richt zich op de hele keten: van boerderij tot consument.

Voorkomen van bacteriën gaat verder dan slachthuis

Het slachten van dieren is geen steriel proces, omdat dieren per definitie niet steriel zijn. Voorkomen van bacterieel besmet vlees, begint met de kwaliteit van veevoeder en eindigt via de boerderij, het transport, het slachten, uitsnijden en de hygiëne op het verkooppunt in de keuken van de consument. Al die fasen bepalen gezamenlijk het uiteindelijke risico dat de consument loopt bij het consumeren van mogelijk bacterieel besmet vlees. De in het artikel omschreven problematiek is bekend bij de VWA. Van groot belang is dat de juiste oplossing wordt gevonden en die is complexer dan uiterste hygiëne in het slachthuis, zoals uit de omschrijving hierboven blijkt. De risico's moeten in de breedte van de hele vleesproductieketen (pluimvee-, varken- en rundvlees) bekeken worden.

Europese hygiëneverordeningen vanaf 2006

De nieuwe Europese hygiëneverordeningen die vanaf 2006 van kracht worden, maken meer toegespitste risicobeheersing (keuring) mogelijk. Maar er is meer nodig. Vandaar dat de VWA en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in samenwerking met het in het artikel genoemde onderzoeksinstituten, intensief bezig zijn met de risicobeoordeling van de vleesproductieketens.

Vanuit bestaand en nog uit te voeren onderzoek moet hier de basis worden gelegd voor verdere maatregelen. Deze omhelzen niet alleen de aanpassing van de keuring, maar ook drastische maatregelen in de hele keten.Daarin moeten alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen en samenwerken om tot een bevredigend resultaat te komen. De reeds door het bedrijfsleven genomen activiteiten ten aanzien van salmonella en campylobacterbestrijding en de door VWS nagestreefde nul-tolerantie per 2007 in pluimveevlees laten zien dat de problematiek door zowel ministerie, VWA, als bedrijfsleven serieus wordt genomen.

Meer keuren dan bacteriën

In het artikel wordt gesteld dat de huidige keuring zinloos is. De keuring in Nederland vindt plaats volgens de Europese en nationale wetgeving. De keuring richt zich ook op andere voedselveiligheidsrisico's (bijvoorbeeld parasieten en resten van ongewenste stoffen).

Vlees goed verhitten

Overigens dringen VWA en Voedingscentrum al langer aan op het goed verhitten van rauw vlees (en vleesproducten) om bacteriën te doden, en voldoende hygiëne in de keuken. Daarmee kan kruisbesmetting voorkomen worden. VWA en Voedingscentrum brachten onlangs een Bacteriewijzer uit waarop de consument kan nalezen hoe hij voedselvergiftiging kan voorkomen.

Warenklachtenlijn

Heeft u klachten, twijfels of vragen over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op deze website of via het gratis telefoonnummer 0800 0488.