Provincie Overijssel

Veldwerk per fiets bevalt Piet Jansen goed

"Het landelijk gebied van Overijssel is voor mij weer dichterbij gekomen"; meldde gedeputeerde Piet Jansen enthousiast na afloop van de zijn laatste fietsende veldwerktocht. Gewapend met een scherpe blik en blinkend rijwiel fietste hij de afgelopen weken door Overijssel en bezocht er alle windstreken in het landelijk gebied van Overijssel. Hij praatte met boeren en recreatie-ondernemers, landgoedeigenaren, belangengroepen, evenals wethouders en waterschapsbestuurders. Hij gaf zijn ogen goed de kost om op deze ontspannen wijze, buiten drukke gs-agenda's om, duidelijker kennis te nemen van alles wat er speelt in het landelijke gebied, de reconstructiegebieden van Overijssel in het bijzonder.

Noordwest-Overijssel

Zijn fietstocht begon op 8 juli in de omgeving van Paaslo, om zo twee dagen lang Noordwest-Overijssel te doorkruizen. De organisatie Stimuland bereidde een programma voor waar zowel de problematiek als de sterke kanten van de Kop van Overijssel duidelijk in naar voren kwamen . Via een route langs Muggenbeet per landbouwtrekker reisde Piet Jansen verder over de slingerende Zuiderzeedijk richting Kuinre waar hij notie kon nemen van de problematiek van teruglopende bevolking in de kern en de daarmee gepaard gaande achteruitgang van voorzieningen als winkels en de huisarts. In Dwarsgracht in de Wieden kwamen zaken als visserij, rietteelt, natuurbeheer en milieu aan de orde, om vervolgens per snorfiets verder richting camping De Kluft te trekken. In Beltschutsloot kwam het dilemma dat altijd bestaat tussen woningbouw en natuurbehoud aan de orde. Met de uitreiking van twee cheques van in totaal 2,3 miljoen euro deed Piet Jansen direct een concrete duit in het zakje voor de investeringen in het landelijk gebied van de Kop.

Twente

De fietstocht op 13 juli trapte af bij boer Broenink in Langeveen waar Piet hun nagelnieuwe varkensschuur bekeek. Met de startnotitie Reconstructie voor het Landbouwontwikkelingsgebied Geesten kon de familie Broenink gelijk horen wat de mogelijkheden zijn voor nieuwe bedrijvigheid in hun gebied. Vervolgens ging het per koets naar Erve de Breuker bij het Springendal. Dit voormalige agrarische bedrijf is nu een prachtig landgoed geworden. Vanaf het landgoed zette de tocht zich voort langs een melkveebedrijf aan de Polbeek waar tevens aan natuurbeheer wordt gedaan. Vanaf daar ging het naar het als Verplaatsing Intensieverij Veehouderij (VIV) bedrijf aangemerkte Ter Doest, een goed voorbeeld van een bedrijf dat op een ongewenste plek verder wil ontwikkelen, waardoor er samenwerking is gevonden het vermeerderingsbedrijf Horsthuis twee kilometer verderop. DOS' 19 speelde die avond in Denekamp met 0-15 tegen Ajax, waarna Piet Jansen nog even bleef voor de 'derde helft'.

Zuid-West

Op 14 en 15 juli werd een kleine 150 km in Zuid-West Twente afgelegd. Daar werden in de gemeenten Rijssen-Holten, de Hof van Twente, Haaksbergen, Hengelo, Enschede en Borne een aantal agrarische ondernemers (al dan niet met een andere tak ernaast), landgoedeigenaren, recreatie-ondernemers, een boomkweker, een wijnbedrijf, groeperingen voor Plaatselijk Belang, Staatsbosbeheer en anderen bezocht. Ook wethouders van verschillende gemeenten en waterschapsbestuurders vergezelden het provinciale gezelschap tijdens delen van de tocht, evenals enkele jonge boeren. Al fietsend werd er veel met elkaar gesproken. Het onderwerp "groene diensten" kreeg tijdens deze en ook andere dagen diverse keren aandacht: hoe houden we het landelijk gebied mooi? "Als boeren daarvoor zorgen en door het mooie landschap minder concurrerend kunnen werken, moet daarvoor gewoon betaald worden," aldus Piet Jansen. "Immers, het landschap is van wezenlijk belang voor ons woon- en werkklimaat. Ook voor recreatie en toerisme is het prachtige Overijsselse landschap superbelangrijke peiler. Het is voor ons als provincie een uitdaging om hiervoor, samen met het Rijk, gemeenten, waterschappen, organisaties en ondernemers een oplossing te vinden. Als je ziet hoe mooi onze provincie is, ook rondom de grote steden, dan moeten we er alles aan doen om het mooi te houden!".

Salland

De laatste fietstocht voerde Piet Jansen op 16 juli door Salland. Onder het motto 'Van Salland naar stadsrand' fietste gedeputeerde Jansen zo'n veertig kilometer langs Heeten naar Lettele, Bathmen en de rand van Deventer. Ter verwelkoming kreeg Jansen de gele trui overhandigd van de 'Tour de Salland'. Hij werd tijdens de tocht bijgepraat over het gebied en de diverse dorpsprojecten. Zo werden er ook een varkensboerderij en een zorgboerderij aangedaan. 's Middags werd er bijgepraat over de ontwikkelingen in de Gooiermars met een boswachter en lieten de gemeente Deventer en waterschap Groot Salland zien hoe de Zandwetering in de nieuwbouw van Deventer wordt geïntegreerd. Hij sloot zijn serie tochten door de provincie af met een wandeling in de Keizers- en Stobbewaarden. "We hebben een landelijk gebied waarop we niet alleen trots, maar ook zuinig moeten zijn. Maar we zullen ook moeten zorgen voor een goed economisch fundament. Willen we het platteland niet alleen mooi, maar ook vitaal en leefbaar houden, dan zal er ook geld verdiend moeten kunnen worden", aldus gedeputeerde Piet Jansen.

© 2004 Provincie Overijssel